Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání OSVČ - student po studiu

Od: pavel231 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

minulý rok v lednu jsem si založil živnostenské oprávnění. Tou dobou jsem byl stále studentem až do konce června. Do té doby jsem nevykázal žádný zisk. Co vše budu potřebovat a jak vyplnit daňové priznání do této doby?. Od Sprna jsem zaměstnanec ve firmě.
Bohužel jsem žinost pozastavil až letos v lednu, takže si musím udělat daňové přiznání i za dobu co jsem byl zaměstnanec. K tomu jsem dostal od účetní výpis.

Musím nějak rozdělit dobu kdy jsem byl stále student a kdy už ne?... Ještě pri studiu jsem měl brigádu na DPP kdy přijem měsícně nepřesáhl 4000.-. Musím toto také uvést v daňovém přiznání?...

Děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

3x

Podívejte se na stránku s Daňovým přiznáním, kde najdete různé formuláře k vyplnění i Návod k vyplnění (klikněte na podtržený odkaz). Zkuste si ho vyplnit. Jako OSVČ budte vyplňovat i Přílohu 1.

Co se týče studia: student je osoba, za kterou platí zdravotní a sociální pojištění stát, ale pokud jeho průměrný příjem jako OSVČ překročí určitou hranici, vznikne mu povinnost platit i to. Při založení živnosti jste se jistě přihlásil i k sociálnímu pojištění a tak musíte podat i toto hlášení o vaší živnosti. A i když nemáte žádný zisk, musíte ho podat. Víc vám poradí zkušenější rádcové a rádkyně nebo přímo na sociálním pojištění a zdravotní pojišťovně nebo na jejich webu.

hoststary*

Poraďte se na FÚ a sociálním, že když jste sice měl živnostenský list ale dosud jste nezačal podnikat, ani jste se nepřihlásil k sociálnímu pojištění, protože za vás jako studenta platil zdravotní pojištění stát, možná by stačilo daňové přiznání, které vám vystavil zaměstnavatel s tím, že byste pouze podal nějaké čestné prohlášení, že jste sice měl ŽL, ale že jste podnikání nezapočal, nemáte žádný zisk a že jste byl v té době studentem, což doložíte potvrzením o studiu (jako příloha).

Nebo zaměstnavatli oznámíte, že daňov přizníní budete podávat sám a v Přiznání k dani z příjmů prostě podle skutečnosti vyplníte všechno jak bylo. Jestliže jste už byl od srpna zaměstnaný, zaměstnavatel vám vystaví potvrzení o příjmech a zaplacené záloze na daň, od školy si vyzvednete potvrzení o studiu, a všechno si vypočítáte sám a podáte sám.

V Přiznání k dani z příjmu na ř.69 napíšete počet měsíců, kdy jste byl studentem a vypočtenou částku Slevy na studenta (viz poučení o vyplnění Přiznání...). Všechno pěkně vyplníte, vypočítáte, zkontrolujete, případně si požádejte (za čokoládu nebo za kávu) vaši mzdovou účtárnu, aby vám to zkoukla a zkontrolovala a pak to podepíšete a podáte.

Ve formuláři Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2017 pro sociální pojištění to je členitější:Hlavně si hlídejte rubričku VEDLEJŠÍ, kde se v řádku 18 vyplňuje kolik měsíců a v kterých měsících jste vykonával SVČ jako hlavní (tedy nula) a jako vedlejší (křížkem označíte, které to byly měsíce). Totéž pak v řádcích 27, 28 až 32.

Jsou to pouze laické rady! Nejsem odborník, jenom koukám do formuláře daňového přiznání staženém z webu.To, co tu píšu berte pouze jako pokus o návod v hledání správného postupu

Poraďte se s někým zkušeným, s nějakým kolegou studentem, který to má podobné, nebo ve vaší mzdové účtárně, nebo přímo na vaší místní Správě sociálního pojištění. Ze zkušenosti tam jsou všechny pracovnice velmi precizní, ochotné vše upřesnit, aby podání bylo srpávné, a aby klient platil přesně to co má, nic víc, nic méně.

xy
hodnocení

1x

Možná by vám mohla poradit účetní u vás v práci? Zkuste se zeptat ( ne jako naši dělníci, kteří přijdou rovnou s požadavkem " takže mi to uděláš, ty daně " :)

pavel231
hodnocení

0x

Tak co vše potřebuji už vím, ale jak to mám zapsat do danového přiznání?... že jsem byl první půl rok stále student?.

xy

do daň. přiznání uvedete slevu za studenta jen ve výši, ve které vám náleží ( za počet měsíců, kdy jste byl student )

Jelikož jste zaměstnán jen část roku, je možné, že vám roční sleva na poplatníka pokryje celou výši záloh , které jste zaplatil a slevu na studenta ani nevyužijete.

hoststary*

pokud jste byl student, máte Potvrzení o studiu, které k Přiznání k dani z příjmu přiložíte a zapíšete do seznamu příloh na poslední straně a nezapomente označit i další přílohy, kolik mají listů a dole napsat celkový počet listů příloh.

Udělejte si kopii Přiznání i příloh, i přiznání na VZP i na sociálku a nechte si je potvrdit, dělají to bouchutím razítka při převzetí na podatelně úplně automaticky, abyste měl kopie pro sebe i pro kontrolu, co jste tam psal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]