Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotná odpovědnost

Od: ringo® odpovědí: 8 změna:

Mám podepsanou hmotnou odpovědnost. Dosud bylo vše v pořádku. Proti podpisu odevzdám tržbu a jdu domů. Nyní v práci vymysleli, že ušetří člověka a tržba se bude odevzdávat do plechové schránky i s celkovou účtenkou. Když pominu, že je to zabezpečeno malým zámečkem, od kterého nevím kdo všechno má klíč, napadá mě otázka, co se stane, když tam dám např. 4 000 a ten kdo to vybírá bude tvrdit, že tam byli dva. Jak mám postupovat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

7x

Ringo, zaměstnavatel je povinen Vám k plnění dohody o odpovědnosti vytvořit vhodné podmínky. To, co popisujete, vhodné podmínky nejsou. Upozorněte zaměstnavatele písemně na nedostatky, sdělte mu, že za těchto podminek nemůžete dohodu dodržovat a vyzvěte (nežádat! neprosit) jej k okamžité nápravě.

Pokud zaměstnavatel nedostatky neodstraní do 14 dnů, můžete od dohody o odpovědnosti písemně odstoupit. (Já bych tržbu takhle nikde nenechávala. Předávala bych ji jedině proti podpisu přebírajícího. Jednou jsem kvůli nedostatečnému zajištění tržeb zaměstnání okamžitě ukončila ve zkušební dobé ► bylo to rychlejší, než čekat 14 dnů, během nichž už mohlo dojít k nějakému "průšvihu".)

Návrh Mony ani Bena se mi moc nezdá. Svědek by Vám musel uložení tržby písemně potvrdit (nevím, jestli to udělá, pokud klíček nebude mít u sebe on) a fotka v mobilu by podle mne nedokazovala, že jste vyfocenou tržbu do schránky uložil v plné výši ► to už by ten svědek mohl být spolehlivější).

doplněno 28.02.18 21:21:

Bene, bylo podle Vás lepší na požadavek zaměstnavatele přistoupit a v případě ztráty všechno uhradit?

Ten, kdo uzavřel dohodu o odpovědnosti, odpovídá za svěřené hodnoty, ledaže by prokázal, že případný schodek nezavinil (důkazní břemeno je na zaměstnanci). Jak by asi Ringo prokázal, že ztrátu nezavinil, když by tržbu uložil do nedostatečně zabezpečené krabičky a ke svěřeným hodnotám by neměl přístup jenom on sám?

hodnocení

3x

Takové zajímavé ustanovení ZP - kdyby bylo nejhůř:

§ 252

(5) Zaměstnanec se zprostí povinnosti nahradit schodek zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat.

§ 253

(1) Zaměstnanec, který uzavřel dohodu o odpovědnosti za svěřené hodnoty, může od ní odstoupit, vykonává-li jinou práci, je-li převáděn na jinou práci nebo na jiné pracoviště, je-li překládán, nebo pokud zaměstnavatel v době do 15 kalendářních dnů od obdržení jeho písemného upozornění neodstraní závady v pracovních podmínkách, které brání řádnému hospodaření se svěřenými hodnotami. Jsou-li hodnoty svěřeny k vyúčtování společně více zaměstnancům, může zaměstnanec od dohody o odpovědnosti za svěřené hodnoty také odstoupit, jestliže je na pracoviště zařazen jiný zaměstnanec nebo ustanoven jiný vedoucí nebo jeho zástupce. Odstoupení od dohody o odpovědnosti podle věty první musí mít písemnou formu.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, tu hmotnou odpovědnost by měl nyní převzít ten, kdo toto řešení vymyslel, protože Vaše hmotná odpovědnost se takto změnila na Vaší hmotnou důvěřivost. Snad si bankovky vždy před vložením alespoň rozložené vyfotit na mobil (pro lepší pocit). Zdravím!

doplněno 28.02.18 21:15:

ivzez - teorie je hezká věc, ale praxe zase jiná. Třeba si @ringo v tom zaměstnání nemůže moc vyskakovat (a hledat si jiné).

jenda2*
hodnocení

2x

Pak je jediná možnost na tento nesmysl nepřistoupit. Uložíte tržbu, jiný ucvakne zámek a vedení vás obviní, že tam tržba nebyla a vše bylo fingované. Proč se vystavovat takovému riziku? Není podpis převzetí, není odevzdaná tržba. Jednoduché počty !

72mona3*
hodnocení

0x

Lze to tam dávat před svědkem?

doplněno 28.02.18 21:25:

Ivzez, taky se mi to nezdá, ale brala bych to jako "schůdné" řešení. Ukládat cokoliv do schránky, od které má klíč více osob je risk. Ale pokud se ukládání i výběr z této schránky uskuteční pod dohledem, ten risk se sníží (ovšem zcela nezmizí, to je fakt).

hodnocení

Popravdě i kdyby se ta tržba ztratila, tak ta práce je natolik dobrá, že by se mi nevyplatilo pro pár tisíc udělat peklo. Ale líbit bych si to nenechal. Je to pozdě večer, takže svědci nepřichází v úvahu a fotit to? Nafotím, prachy strčím do šrajtofle a jdu domů. To není důkaz.

Asi budu postupovat proti nařízení a když se jim to nebude líbit, tak jím vysvětlím, že hmotku jsem podepsal a nehodlám prachy někam anonymně strkat. Jen jsem chtěl vědět, jestli to vidíte stejně. Děkuji

majsterjoe*

stejně tak můžeš tvrdit, že jsi peníze odevzdal a kdo si je vzal nmáš tušení ;)
Já bych si promluvil s nadřízeným, a tuhle situaci probral. osobně jsem pracoval na firmě, kde se denní tržba v řádech tisíců nechávala v obálce ve skříňce. Hmotka nebyla, ale nikdy se nic neztratilo.

hodnocení

0x

Trošku podobné je, že tržba se vloží do plechové schránky a ta se večer (v noci) vloží do banky do boxu. Tvrdí banka někdy, že tam peníze nejsou? Nebo kdo to kontroluje?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]