Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat - jak je to s teplotou na pracovišti v zimě? Když jsou venku mrazy přes den kolem -10?
Na vrátnici máme zákaz topit od 6h ráno do 10h dopoledne. Já pracuji od 6h ráno do 14h odpoledne, takže nemůžu půlku pracovní doby topit. Je to vrátnice, kde se chodí ven kontrolovat každé auto, takže se často otevírají dveře a je jasné, že je tu hned zima. V podstatě tady sedíme v dece a každý den máme zmrzlé nohy... Má na to zaměstnavatel právo? V takových mrazech? Můžu se nějak bránit? Přece jen je to v podstatě sedavá práce a člověk tu každý den mrzne.
Děkuji a přeji hezký den.
Musíte sdělit, jakou teplotu máte na pracovišti, dále jakou teplotu stanovil zaměstnavatel na tomto pracovišti.
Příklad, vrátnice je jen prosklená budka, která chrání vrátného před větrem a deštěm, páč jinak se pohybuje venku a sleduje provoz vozidel a zapisuje do knihy. Zde nemá žádné topení. Jiný vrátnice, koberec, radiátory, teplota 22°C, vrátný nevylézá, jen na kamerách zjistí, oč jde, vše zapíše do poče.
Vidíte ten rozdíl?
Bránit se můžete, ale musíte nastudovat Vaše směrnice a hygienická nařízení ve Vaší firmě. Co Vám na to říkal Váš nadřízený?
Myslím, že není povinností zaměstnance znát uvedené normy - od toho je právě ta KHS, OIP nebo aspoň bezp. technik.
Jedubabičko, zaměstnanec nemusí znát všechny normy, to s Vámi souhlasím, ale nežli si jít někam stěžovat, začal bych tím, že si nastuduji, nač mám právo. Tazatel ještě nesdělil, jakou tam má teplotu a jaký tam je předpis na teplotu. Co když je to netemperovaný provoz? Nebo teplotou do 15°C? Nikdo to nevíme.
Jsou předepsané teploty pro určitá prostředí, ale my nevíme, jaké tam má on prostředí. Proto mu radím, aby se obrátil nejdříve na šéfa, nežli na hygienu.
Je jednoduché napsat, že zaměstnavatel něco porušuje, ale to nikdo z nás nevíme, jen to tušíme z jednostraného dotazu. Pak ani nevíme, proč se v uvedenou dobu nemá používat topení. Zkrátka nepřesný dotaz na přesnou odpověď.
Přeji hezký den.
Tazetel se může kouknout na
hlavně díl Díl 2 Zátěž chladem a dole tabulku s jeho prací.
@Jedubabicka, já souhlasím s panem Milanem. Chce-li se člověk bránit, musí vědět, co není v pořádku, proti čemu se má bránit. A měl by alespoň tušit, jestli má případná obrana vůbec smysl.
Zaměstnavatel porušuje zákoník práce:
ZP § 102
(1) Zaměstnavatel je povinen vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům.
a normy pro teplotní limity na pracovišti (nař. vlády č, 361/2007 Sb.). Můžete se obrátit na bepečnostního technika, odbory, případně si stěžovat na příslušné hygienické stanici nebo oblastním inspektorátu práce.
Vy musíte být v chladu a co kanceláře. Tam se sedí určitě v tričku. Zaměstnavatel na to určitě nemá právo. Ale jestli nemáte odbory, asi nic nezmůžete. Prostě bordel.
zine, zbytečně se zlobíte a neznáte předpisy. Srovnávat nesrovnatelné a ještě nadávat: Jak víte, že zaměstnavatel porušuje předpis, nebo to jen tipujete?
Já to nevím, páč mi chybí spousta informací.
Bránit se nejspíš můžete, ale jednodušší bude, když si do práce donesete přímotop. A nebo si i přes zákaz zatopte a kdyby měl zaměstnavatel kecy, tak mu to nějak vysvětlete případně mu řekněte, že když si nemůžete v práci topit, tak radši zůstanete doma na nemocenské.
Pokud si do práve přinese vlastní spotřebič, tak si nepomůže. Zákaz tím stejně poruší a navíc poruší i zásady bezpečnosti práce, protože zpravidla není dovoleno připojovat vastní spotřebiče bez revize.
MOC DĚKUJI VŠEM ZA ODPOVĚDI. Vše si zjistím a dle toho budu jednat.
Jen pro vysvětlení - vrátnice je celkem velká, není to žádná budka Jsme tu dva vrátní. Já teda nejsem vrátná, ale jsem tu jako výpomoc, kdyby vrátný nestíhal, ale jsem zaměstnanec firmy, kterou tu vrátný hlídá. (vrátný je pod svou hlídací agenturou). Mám tu své pracovní místo a dělám si svou práci. (už to je zvláštní, ale bohužel funguje to tu už několik let) S tou teplotou se to dalo celkem zvládat ale teď jsou opravdu velké mrazy a člověk tu opravdu sedí v zimě, protože vrátný musí kontrolovat každé auto, co vyjíždí z areálu, tudíž se dveře neustále otevírají a když je taková zima, tak v té mísnosti je teplo hned pryč. A mě se prostě nezdá, aby tohle bylo normální... takže všem ještě jednou děkuji a já si zjistím co a jak abych se mohla nějak bránit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.