Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hormon - droga štěstí, co doporučíte

Od: guess* odpovědí: 15 změna:

Neznáte nějaký přípravky, ze kterých bych měl dobrou náladu?

Mám teď trošku stresy a starosti, tak bych potřeboval nakopnout. Ale nechtěl bych nic, z čeho bych byl pozdějí závislej. Třeba diazepan, takovýhle silný svinstva fakt ne.

A rady typu sport a procházky fakt nepotřebuji, už ani to nepomáhá :)

Dík.

G

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Asi bych zapátrala ve své paměti a našla dobrého kamaráda nebo kamarádku a občas si vyrazila třeba jen ve dvou posedět do pěkné hospůdky na dobré pití a pokec. A není nutná hospůdka - možná, že doma by to bylo ještě lepší soukromí. Nemyslím to tak, řešit to alkoholem. Ale se skleničkou dobrého moku se odblokujete a možná, že pomůže to vypovídání se tomu, komu můžete důvěřovat. A nebo navštivte svou babičku - to jsou takové vrby. A někdy ani jejich ochota vyslechnout a nebo i schopnost poradit není k zahození. U mne to tak fungovalo. A proto i já se snažím být tou vnímavou babičkou i pro svá vnoučata. A vůbec mne nemrzí, pokud se mé rady míjí účinkem - nakonec si to stejně musí vyřešit sami. *uf*

1jara*

Nějaké podpůrné přípravky nic nevyřeší, působí jen krátkodobě. Koupit dobré silniční nebo terénní kolo a každý den se projet buď krajinou nebo po silnici,.Nedávat si žádný cíl , jezdit pro radost!

dejavu*
hodnocení

2x
Někdy právě nespokojenost se životem a trvalý pocit nepohody je nejlepší hybnou pákou ke změně a hledání jeho smyslu. Nelze dostat něco za nic, štěstí se nerozpouští v prášku, který stačí polknout a je vysmáto. Pokud se do mozku tlačí trvalá nespokojenost, vztek a smutek, je dobré se s nimi neprat a domýšlet tyhle nepříjemné myšlenky, přemýšlet nad tím, čeho se bojíme, jak se cítíme, kde se vzaly tyto myšlenky poprvé, s čím to mělo souvislost, co děláme, když se dostavují s větší intenzitou a naopak, kdy nám dávají pokoj a z toho vyvodit, co bychom dělat měli a neměli, abychom se cítili lépe.
Člověk si reálně dokáže zdůvodnit téměř cokoliv, co dělá, omluvit to, najít důvody, ale v srdci moc dobře ví, co je správně a co by měl nebo neměl dělat. Když to v sobě násilně zašlápne, začne se cítit mizerně.
Velmi důležité je pro najít smysl života. O tomhle moc hezky psal Viktor Frankl, zakladatel logoterapie, který prošel sám extrémní životní zkušeností - pobytem v koncentračním táboře. Smysl v životě může člověk podle Frankla najít ve vykonání činu (myšleno hlavně v sebepřesahujícím činu; v takovém, jež je konán s ohledem na ostatní), prožitím hodnoty (opravdový zážitek, který člověka obohacuje či povznáší), tou nejhodnotnější je láska nebo v utrpení (promění-li ho člověk ve své morální vítězství).
Pak se můžeme ještě zamýšlet nad depresí. Závažnější je tzv.deprese endogenní, tedy bez zdánlivé příčiny. Pokud je pocit smutku intenzivní a hluboký, přičemž tyto pocity se manifestují hlavně ráno, kdy člověk relativně dobře usne, ale dostaví se právě ráno nejhorší část dne (ranní pesimum), člověk pomýšlí na smrt, hubne, přestože jí, případně nejí vůbec, ztratil zájem o to, co ho těšilo, trvale není schopen cítit radost a štěstí, pak je nejvyšší čas vyrazit za psychiatrem, stejně tak, jako by člověk se zlomenou nohou navštívil ortopeda a neplácal by doma na bolavou nohu sádru a neléčil se aspirinem.
V době dnešních antidepresiv není třeba se bát oblbováků, které se ordinovaly před 20-30 lety.Tato moderní antidepresiva neotupují pozornost a není na ně závislost jako dřívější benzodiazepiny, ovšem je třeba je brát tak měsíc, než zaberou a v organismu se vytvoří potřebná hladina serotoninu, což je pro člověka v akutní depresi někdy těžké, proto se léčba doplňuje zpočátku i léky typu Neurolu, Lexaurinu ap, než tyto moderní antidepresiva (Citalec, Seropram ap.) zaberou. V zásadě platí, že čím déle nechá člověk depresi neléčenou, tím déle se deprese léčí. Nakonec je člověk praním se s depresí tak vyčerpaný, že nestíhá už nic jiného, bere mu to veškerou sílu, takže k doktorovi dospěje.
Z přírodních prostředků jak povzbudit serotoninové mechanismy, jsou vyjmenované některé zde zdravi.doktorka.cz/... - samozřejmě platí, že mozkové opiáty si člověk dodává právě intenzivní fyzickou činností, bohužel, je to to poslední, do čeho se utlumenému člověku depresí chce, přesto většinou velmi dobře pomáhají. Skvěle se osvědčují třeba při terapii toxikomanů a alkoholiků, zvyklých si tyto hormony do těla dostávat chemickou cestou a alkoholem externě, ovšem vydržet s nimi to období, než to zabere a jejich narušený mozek začne fngovat normálně, to je opravdové peklo.
Kromě endogenní deprese je ještě deprese reaktivní, která vyplyne z nezvládnutí nějaké obtížné životní situace, kdy jsou typická především pesima večerní a člověk usíná špatně. Tam sice léčba může taky pomoci a být skvělým podpůrným prostředkem, ovšem je třeba ji doplnit psychoterapií, kdy člověk vyřeší i příčinu deprese, vyrovná se s nějakou životní obtíží nebo najde cestu, jak upravit svůj život, aby trápení odstranil.

pepyk93*
hodnocení

1x

Máta uklidňuje a pomáhá navozovat dobrou náladu...;)

Zkuste mátové čaje nebo přímo žvýkat mátu...

pt®

Zkuste se pořádně vyspat /po meduňkovém čaji/, a pak se najíst nějaké dobroty, kterou máte rád, PT /stařenka

doplněno 31.12.09 20:04:

čaj, SPÁNEK, dobré jídlo

toireasa*
hodnocení

1x

Ahoj,

já osobně doporučuju třezalku, která mi opravdu pomohla. Je to přírodní a nevzniká závislost. Seženeš jí v lékárně, buď ve formě čaje nebo dražé.

guess*
hodnocení

Ne že bych nevěřil čajům...

ale nevím jestli je to zrovna fakt způsob jak na dobrou náladu.

raadek*
Sul nebo cokolada. R.
martin29*

Zvířátko. Máte doma zvířátko? Vědci zjistili, že už samotné koukání na zvířata zlepšuje náladu, třeba na rybku jak si plave. A když se k vám koťátko nebo pejsek přitulí to vám opravdu zlepší náladu. A k tomu sportu já to respektuju že tuto odpověď nechcete slyšet ale garantuju že dlouhý alespoň (u mě) 30 minutový běh a více, zlepší náladu, prý se vyplavuje hormon štěstí. To zní trochu jako sci fi ale mě to teda pomáhá vždycky. Nechce se mi, pak se přinutím a běžím a za chvilku je to obrat o 180. Taky co si pamatuju, tak vždycky jsem si dělal starosti s tím a tím a jak se mám blbě a všechno je blbě a já se snad "zabiju" a pak jsem třeba úplně náhodou ťuknul pořad v televizi a tam bylo něco z války...o vyhlazování...nebo z afriky o hladu a tak dále... a okamžitě jsem si musel nafackovat a řekl jsem si: ty se máš blbě? (to sem si říkal sobě) měj se dobře a to okamžitě ty nevíš co je to mít se blbě" a bylo mi opravdu okamžitě lépe protože jsem mohl porovnat a zjistil jsem že na věci je třeba koukat objektivně.

mad*

Když jste, Martine, tak napomínal všechny kvůli penisu, že mají tazateli říci, na co se ptá a potlačit svůj názor, proč to neděláte zde? Tazatel jasně požaduje prášky a odmítá pohyb, proč mu tedy neporadíte? Doufám, že vám dojde, jak nesmyslné doporučení to bylo. Pokud tu někdo bude chtít vyrobit jadernou pumu nebo pervitin, případně tu bude napadat lidi a požadovat kraviny, ani mne nenapadne mu radit.

martin29*

Protože si myslim že by to zde mohl uznat a chtěl jsem mu pomoct

guess*
hodnocení

Děkuji za rady.

Co se týká sportu, tak právě ten mám dvakrýt týdně a už mne neuspokojuje tak, jak na začátku.

Zvířátko mám. Ale nevím, jestli mne to dlouhodobě uspokojuje se na něj dívat.

asa*
hodnocení

0x

Lithium carbonicum při mamiodepresivních stavech.

Tritico, Citalec a jeho generika.

Ovšem vše je na Rp, tedy bych doporučil psychiatra.

Nebo měsíc dovolené v přírodě.*palec*

guess*
hodnocení

Ok, diky, zkusim si z toho odnest jen to nejlepsi :)

krosnicka
hodnocení

0x

Ahoj přesně vám poradím:) jsme na tom asi stejně, ani čaje ani procházky nic nepomáhá. Jediný co mi opravdu pomohlo a zabralo byly 100% Kávové nepražené boby;) jsou sice dražší a konzumace nic moc:D ale to si zvyknete. Nebudu Vám tu vypisovat na co to všechno je, protože bych tu byla do rána, ale ráda Vám sem hodím odkaz :) a poslední dobou konzumuju i ty černé pikantní bio olivy a citím se skvěle:)
Pozorně si to celé pročtěte... lifefood.cz/...
a dále ty olivy, je na vás co zvolíte jako kombinaci, popř se poradit buď na jejich stránkách, nebo osobně se slečnou která prodává v kameném obchodě ... lifefood.cz/... dole pak máte jejich katalog, zatím se mějte a držim palce:P

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]