Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu s právním výkladem ve věci založení pracovního poměru na druh práce vedoucí učitelky MŠ. Ředitel sloučeného pracoviště ZŠ a MŠ mi nabídl pracovní příležitost na druh práce vedoucí učitelky MŠ. V den nástupu mi byla předložena k podepsání pracovní smlouva pouze na druh práce učitelky MŠ s tím, že má nadřízenost z pozice vedoucí učitelky bude vyplývat z náplně práce. Ta mi byla předložena přibližně čtyři měsíce po uzavření pracovního poměru. V náplni práce byl již uveden druh práce vedoucí učitelky MŠ a datum vystavení shodný s počátkem založení pracovněprávního vztahu. Takto k podpisu předloženou pracovní náplň jsem převzala s vlastní poznámkou skutečného dne převzetí. Od počátku vzniku pracovního poměru jsem vykonávala práci s náročnosti shodnou s náplní práce vedoucí učitelky, ačkoliv mi byla pracovní smlouva vystavena pouze na druh práce učitelky MŠ (prokazatelné z platového výměru a náplně práce). Po pěti měsících mi na pedagogické radě bylo sděleno mé odvolání z pochybně vzniklé funkce vedoucí učitelky s tím, že celý postup mého odvolání je v souladu s pracovně právními normami - § 33 ZP. V den změny mi byla předložena nová pracovní náplň na druh práce učitelky MŠ a nový platový výměr, který již byl vystaven bez nárokové složky platu - příplatku za vedení. Podle Organizačního řádu školy je za vedoucí útvary jmenován pouze: zástupce ředitele pro ZŠ - zástupce statutárního orgánu (zavádějící - nevede pracovní útvar), vedoucí školní jídelny a školník. Z toho usuzuji, že jsem nemohla být do funkce jmenována. Pracovní poměr vedoucí učitelky musel tedy vzniknout jedině pracovní smlouvou na druh práce vedoucí učitelky MŠ, nikoliv učitelky MŠ. Na druhé straně je smutné, že při sloučení dvou škol MŠ a ZŠ není jmenována zástupkyně ředitele. Měla by mít současně větší pravomoci, protože se jedná o zcela odlišnou problematiku v oblasti předškolního vzdělávání.
Domnívám se, že celá výše popsaná věc je pouhým obcházením zákona a proto protizákonná. Zákoník práce neuvádí pojem pověření funkce. Pozice vedoucí učitelky by měla být obsahem pracovní smlouvy a tudíž její odvolání by mělo probíhat v souladu se zákoníkem práce. Jsou mé úvahy k danému problému správné? Dá se zpětně v tomto případě řešit a vymáhat po zaměstnavateli s případnou kompenzací nesprávný postup při takto uzavřeném pracovněprávním vztahu na druh práce vedoucí učitelky MŠ? Jestliže je škola sloučená ve dva subjekty ZŠ a MŠ, musí být obsahem Organizačního řádu školy určení vedoucího útvaru pro MŠ? V případě, že by mé úvahy byly odůvodněné, jakým způsobem bych se měla domáhat svých práv?
Děkuji
Pokud máte výhrady proti tomu, jak postupoval váš nadřízený, můžete se obrátit na (oblastní) inspektorát práce.
Je třeba si ale uvědomit (moje zkušenost), že tak současně podstupujete obrovské riziko, že vám to nadřízený "vrátí". Píšu na rovinu to, jak to chodí, nikoliv, jak by to být mělo. Jste na to bránit se dost silná?
Setkala jsem se s tím, že vychovatelka ve ŠD měla dělat (a fakticky vykonávala) funkci vedoucí vychovatelky. To nakonec padlo - nebyly údajně peníze. V dalším roce problémy pokračovaly - každá vychovatelka musela vzít 40 dětí (místo max. počtu 30 dětí) - vydírání, vyhrůžky výpovědí. Po cca 1/2 roce šly vychovatelky s těmi 40! dětmi na cca 0,75 úvazku (zase kvůli penězům). Když se ta moje kamarádka začala bránit, dostala výpověď, ostatní byli donuceni tvrdit, že nic takového (40 dětí a vydírání) nebylo, že do družiny chodila pomáhat další pracovní síla...Kdybych u toho nebyla, neuvěřím.
PS Kamarádka dnes dělá vedoucí vychovatelku (je opravdu dobrá), ale po vleklých zdravotních problémech a v jiném městě.
Dobrý den, Barčo, pracovní smlouva "Vám nebyla vystavena". Pracovní smlouvu uzavírají dobrovolně obě strany ► zaměstnavatel i zaměstnanec.
Pracovní náplň jste měla obdržet při nástupu do zaměstnání, nejdéle však do jednoho měsíce po nástupu (do této doby je zaměstnavatel povinen zaměstnance informovat o pracovním poměru.
Pokud jste pracovní smlouvu uzavřela na konkrétní druh práce, byl zaměstnavatel povinen Vám přidělovat tento druh práce, jiný druh práce jste měla odmítnout.
Já jako smutné vnímám to, kolik lidí dodnes neví, že zaměstnavatel pracovní smlouvu "nepředkládá k podpisu, nedává ani nevystavuje" , že pracovní poměr uzavírají obě strany dobrovolně a že ani jedna strana není povinna podepsat nic, s čím nesouhlasí.
Podle mne v tomto případě pochybily obě strany.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.