Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne,
rád bych se dnes zeptal na jednu věc, která mne trápí. Moje sestra musí prodělat 2 operace v celkové narkóze během 2-3 měsíců a vždy půjde o několik hodin. A na podzim asi ještě jednu. Jak to organismus snáší? Nemůže to mít vliv na mozek nebo tak? Jako že třeba bude míň soustředěná nebo bude mít problémy s pamětí? Studuje, takže by to byl problém. Já se o ni velice bojím. Lékaři samozřejmě nic neřeknou, je jasné, že nás nebudou strašit, ale teď se o tom hodně mluví a dává se přednost lokální anestézi, takže v tom asi něco bude... Děkuji.
Dobrý den, neřešte vliv narkózy v situaci, kdy se někdo MUSÍ podrobit operaci. Prostě ta operace je pro něho důležitá. Některé operace nelze provést jen v lokálním umrtvení. A prosím, kde se hodně mluví o škodlivosti narkózy? Na internetu? Tam se probere kde co a hlavně to, z čeho děsí a jde strach, protože to lidé více čtou. A weby potřebují čtenost a návštěvnost. Takže se nebojte a věřte lékařům.
no tak já ich mám za sebou už8 nebo 9 a zatím dobrý...první dvě byly eter a to bylo dost o hubu..nebál bych se toho...
Říkáte, že musí prodělat operace v celkové narkóze. Musí? Tak musí... Kdyby to šlo jinak, věřím, že doktoři navrhnou jiné řešení.
Vypadám, že jsem nekompromisní, ale sama se narkóz děsně bojím. Při představě, že by mi narkóza vzala něco z toho, v čem je můj mozek dobrý... rychlé čtení? talent na jazyky nebo jejich znalost? osvojené dovednosti? Ne, díky! Ale spousta životních situací je jen výběr toho menšího zla, takže v situaci, kdy by mi něco hrozilo, tak půjdu radši pod narkózu. Jen zbytečnou operaci bych proto určitě nepodstupovala... estetickou a tak.
Narkóza je určitě svinstvo, ale co dělá a nedělá pořádně nikdo neví a kde jsou otazníky, tam jsou taky konspirační teorie a prostor pro "strašení". Statisticky je narkóza bezpečná. A doktoři vždy zvažují rizika a volí nejvhodnější postup, neženou se do operací po hlavě. Kdyby bylo vhodnější zvolit jiné umrtvení, nebo udělat větší časový odestup, nejspíš by to udělali.
Asi záleží na "nátuře" člověka, jak co snáší a jak se k čemu staví. Mnohokrát jsem slyšela, že narkoza způsobuje odumíráná mozlkových buněk. Přesto jsem štastná, že něco jako narkoza existuje a nikdy v životě mne nenapadlo se narkozy bát, opravdu nikdy mě to nenapadlo. Několik jsem jich zažila a vždy to bylo v pohodě, človek seprobudí a je štastný, že má operaci za sebou.
doplněno 26.02.18 15:53:
Naposledy jsem dostala "epidural" + slabou narkozu, údajne šetrnou narkozu, jak jsem se vzbudila, tak žádná nevolnost, opravdu vše ok.
Když je nekdo statečný, nechá si píchnout elidural a na obrazovce sleduje, co mu dělají, jsou tací, co si to vyloženě přejí. Taková paní byla se mnou na pokoji a sportovci to delají bežne, ale to se jedná vetšinou o dolní končetiny, ne břicho.
Moje pes má za sebou 9 anestezií a já 7 operací v celkové anestezií a nemyslím si, že bych, po kterékoliv, zblbla.Ale jde mi o to, že tohle rozhodně nedělejte! Sestra se operací opravdu bojí a vy, místo uklidnění, ji nasadíte takové nesmyslné brouky do hlavy. Jestli máte jinou alternativu, proberte ji s jejim lékařem, ale ji neděste!
Narkoza je určité nebezpečí vždy. Sama mám za sebou narkoz mnoho a vzhlem k tomu, že jinak to nešlo muselo se vsadit na to, že i ve svém velmi špatném poúrazovém stavu to přežiji, že se to moc nepodepíše na mé nemoci RS. Byla jsem i v umělém spánku což je v podstatě narkoza. Vliv na mozek má narkoza vždy ale, že by po ni někdo nemohl studovat jsem ještě neslyšela. Zdravý člověk, mám na mysli toho co jde třeba na oper. slepé střevo ji snáší určitě lépe než člověk s nějakým postraumatickým šokem nebo neurologickou nemocí. Já bych se nebála.
Když jsem byl předloni na výměně kyčelního kloubu, ptal jsem se anesteziologa jak dlouho budu vykašlávat anestetikum. Zeptal se mně kdy jsem byl naposledy na operaci, já řekl že se slepákem v r.1977. Ujistil mě, že od té doby i lékařská věda udělala určitý pokrok...
Faktem je, že v 1 roce jsem (v rozmezí 9 měsíců) absolvoval 2 operace v celkové anestezii (v dtto nemocnici) a nic mi není (ani diplom jsem nemusel vracet ). Jen mám dojem, že maličko hůř vidím, ale to prý je subjektivní pocit, který souvisí s věkem...
Chtěl bych všem moc poděkovat. Je to tak, že já se o zdravotní problémy sestry zajímám a mám o nich všechno načtené. A tak se samozřejmě chci dozvědět vše i o tomhle, protože opravdu se o narkóze nemluví v současné době v nejlepším a ještě, když má být opakovaná, tak mám logicky obavy. A tak jsem rád za osobní zkušenosti, které tady píšete. Jenom bych se tedy ještě zeptal, jak dlouho je potom člověku špatně? Jaké jsou pocity po probuzení?
To záleží, jak silnou nebo spíš dlouhou narkozu bude mít, po jedné jsem první den jen opatrně pila, aby se mi nezvedal žaludek, po jiné, také dlouhé ale tzv.slabé + epidural, tak po té mi nebylo vůbec nic.
Jaké jsou pocity po probuzení z narkozy? Asi jak u koho... po narkoze vám nutně nemusí být špatně, někomu na zvracení vůbec není. Záleží, jakou operaci podstupuje. Třeba po té břišní (císařský řez) jsou pocity asi takovéto: Ježíš, dejte mi už konečně injekci proti bolesti, nebo slezu z postele i se všemi těmi hadičkami (krevní transfúze + glukoza + cévka)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.