Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poslední vůle

Od: zavinac® odpovědí: 27 změna:

zdravím,,,chtěla bych se zeptat,jetli b to šlo kdybych napsala byt na vnučku,které je 10let a ona by pak mohla můj byt užívat třeba v e 20letech.Ale já bych v něm bydlela do smrti. nemáte někdo zkušenost,?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

5x

Napřed si ujasněte co vlastně chcete. Nadpis zní poslední vůle, pak je možnost darování nebo dědictví.

Z dědictví nelze jen obdarovat vnučku. Pravděpodobně máte své děti a ty musí dostat zákonný podíl pokud je za života nevydědíte.

Darovat můžete za života komukoliv cokoliv. Je možnost i věcného břemene dožití.

Když někomu dáte byt, tak si asi nebudete moci určovat od kolika let byt bude používat.

hodnocení

,,nemusím si nic ujasňovat vím co chci...ď

id

zavináč - víte prd a ještě se vztekáte. Není to poprvé co takto reagujete. Omlouvám se vám, že jsem odpověděla, slibuji, že vaše případné dotazy budu ignorovat.

Vydědit potomky není úplně jednoduché.

hodnocení

Ano není to jednoduché to vím

pro pt--psát mi nemusíte nkdo vás přec nenutí..děkuji

iz*
hodnocení

5x

Zavináči, ptala jste se na darování nemovitosti vnučce s právem dožití, ale otázku jste nazvala "Poslední vůle", což je závěť → závětí lze řešit dědictví, nikoliv dar.

Ale není to u Vás poprvé, často neuvádíte v šechny potřebné informace hned a pak se "zlobíte" na rádce, že Vás nepochopili. Doufám, že si to konečně zapamatuju, abych Vám už neodpovídala.

Dobré pořízení!

lidus*
hodnocení

4x

Vztekáte se zbytečně, dotaz je špatně položený.

V závěti můžete byt napsat vnučce ale nesmíte opomenout ostatní zákonné dědice. To je ale blbost, že? Těžko tam budete po smrti bydlet.

Za života můžete byt darovat vnučce a můžete si vymínit břemeno bydlení do své smrti. Někdo ale bude muset byt spravovat a nevím jistě ale asi to jsou zákonní zástupci té vnučky, pokud neurčíte tak, že byt budete spravovat vy.

Zavináči, já bych to nedělala, bydlete v klidu, nikdy nevíte jak se vnučka zachová. To raděj v závěti ustanovte vnučku dědicem bytu ale nezapomeňte podarovat ty zákonné dědice. Já bych se obrátila na právníka co mi to sepíše tak aby to vyhovělo zákonu a závěť bych nechala v notářské úschově aby ji někdo nesebral.

hodnocení

Asi jste si to špatně přečetla mimo jiné-já se nerozčiluji nebo tedy nevztekám.To -co jste mi napsala to vím také .Ale i tak díky

danka86*
hodnocení

4x

Nad rámec uvedeného ještě doplním, že krom klasického darování s věcným břemenem doživotního užívání tady navíc máme od r. 2014 nový institut darování pro případ smrti. To byste mohla byt vlastnit a bydlet v něm až do smrti a dnem vašeho úmrtí by vlastnictví přešlo na vnučku z titulu darování. To by myslím taky šlo, ale asi to ještě nebude tolik odzkoušené a prověřené praxí. Tak můžete být jedním z prvních dobrovolníků a vyzkoušet to.

iz*
hodnocení

3x

Jestli chcete byt darovat vnčce, můžete si vymínit břemeno dožití. Půjde o dar, nikoliv o poslední vůli (závěť).

Poznámka: Kdybyste věděla, co chcete, byla byste otázku nazvala nebo formulovala jinak.

hodnocení

Já jsem otázku položila dost jasně ,ale někteří ji asi nepochopili. díky

Já patřím mezi ty některé.

Ono nás některých bude víc.

hodnocení

3x

Pokud chcete opominout zákonné dědice, tak je lepší byt darovat za života. Když budete nadále chtít v bytě bydlet, tak do darovací listiny si nechte napsat dožití v bytě. Vnučka není plnoletá, ve všem za ní budou jednat zákonní zástupci, tj. rodiče až do její plnoletosti. Po obdarování se může pokud bude chtít ihned nastěhovat, třeba i s rodiči. Jiné podmínky lze vyjednat s notářem a uvést je do darovací listiny.

hodnocení

Ano..tak jsem to myslela.dala jsem bodík

tyri

Já jen dodám, že v případě daru nemovitosti nezletilému, rodiče nemohou rozhodovat o přijetí takového daru.

Bude potřeba souhlas soudu, jinak katastr neprovede zápis.

lidus*

Dovolím si dodat, že zákonný dědic toto celé může napadnout, jde totiž o dar nezvykle vysoké hodnoty.

hodnocení

Moje matka darovala krásnou chatu vysoké hodnoty svému vnukovi ,,ale my se sestrou jsme to nevěly až za dva roky..

polasek
hodnocení

3x

Rodiče darovali byt dceři s právem užívání do smrti. Tato dcera darovala byt své dceři, tedy vnučce od rodičů. Dcera byt prodala v dražbě. Rodiče se museli z bytu vystěhovat. Je to realita.

hodnocení

3x

Jak uvádí - k přijetí daru "bude potřeba souhlas soudu" - a budete se možná divit, ale soud přivolit nemusí, protože převod nemovitosti nemusí být nutně v zájmu dítěte.

Krom toho s vlastnictvím vznikají vlastníkovi rovněž povinnosti, ve kterých nezletilého zastupují rodiče - což znamená, že minimálně do jeho zletilosti (i déle) budou hradit veškeré výdaje s bytem spojené. Bylo by přinejmenším slušné se jich zeptat, zda jsou ochotni na to přistoupit.

hodnocení

Já nejsem nejmladší a počítám s tím-že bych byt DAROVALA své desetileté vnučce ---ale do jejích deseti let-bych dále pobývala v tom bytě.A také platila jako doposud..

nechci závěť pak se musí to vše dělit a jsou hádky a navíc si nepřeji-aby to dostal také jeden z mých synů,,jelikož ho nemíním vydědit,protože to jsou velice obtížně dokazující problémy,které bych musela dokazovat.Tatínek od mé vnučky by jistě souhlasil,,ale také se bojím,že by to třeba mohl uneužít..Lidé se mění.proto tady figuruje ta vnučka.Snad deset let požiji a pak -ukáže čas.Také bych si nechala napsat klauzuli co nemůže provádět s takto darovaným bytem.

hodnocení

1x
Zavináč s darovanim počkej až bude plnoleta, případně vystudovana. Bude to jednodušší. Ale počítej s tím, že můžeš žít 30-50 let, ona bude mít svou rodinu, děti, což ti ve stáří nezaručí žádný klid v bytě, budou tam běhat děti, chodit návštěvy atd. Já to vidím tady vedle u sousedů, babička umřela, nastehovala se vnučka s rodinou, začali celý byt rekonstruovat a děda to zabalil a odešel do domova důchodců. S tím bych počkal až na smrtelné posteli. Případně sepsat závěť, ale musíš počítat s tím, že budou dědit i tvoje děti.

hodnocení

0x

Máte na mysli darování nebo dědictví?

mate59
hodnocení

0x

Počkal bych minimálně do její plnoletosti a pak se rozhodl.Ještě neumíráte.

hodnocení

0x

@lidus - Dovolím si dodat, že zákonný dědic toto celé může napadnout, jde totiž o dar nezvykle vysoké hodnoty.
Je-li dárce v době darování svéprávný a výlučným vlastníkem majetku, pak není co napadat, protože se svým vlastnictvím může libovolně nakládat.

Započtení daru je možné jen vůči dědickému podílu - a ten vždy vychází z hodnoty majetku zůstavitele ke dni úmrtí. Pokud tedy žije rodič obdarovaného dítětě, který je neopominutelným dědicem, dar jeho potomkovi započítat nelze. Zápočet by byl možný pouze pokud by dar dostal předek dědice.

Darování znamená úmysl dárce nezahrnout dar do dědického řízení, respektive neponechat dar rozdělení mezi dědice ze zákona či jiné osoby. Pokud si dárce přeje, aby majetek dostala výlučně pouze jím zvolená osoba, jsou darováním vyloučeny případné dalších sporů o majetek, které se např. mohou objevit v rámci dědického řízení při napadení závěti.

lidus*

Jedubabičko nejsem právník, čerpám z osobní skušenosti a dar z r.2008 byl napadnut protistranou a byl započítán. Jde jen o to jak dobrého právníka máte.

lidus, ale ve vašem případě se asi jednalo o přédchozí dar spoludědici, ne? To je pak něco jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]