Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je práce řidičů ohrožena automatizací?

Od: luky15* odpovědí: 18 změna:

Ahoj

Jsem ještě nezletilý a jako svojí ideální práci jsem si zatím představoval jenom práci řidiče, ať už náklaďáku nebo autobusu.

Všichni víme že se neustále výrobci snaží vyrobit něco co by bylo autonomní a řídilo se samo.

Myslíte že je tímto toto zaměstnání ohroženo, jak dlouho bude trvat než se to prosadí?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V dnešní době jsou už dávno takto konstruovaná letadla a i přesto je nutná posádka a člověk, který sedí u kormidla a může zasáhnout, když se elektronika "zblázní". Takže podle mne, i když budou v budoucnosti takovéto náklaďáky a autobusy běžné, pořád bude muset za volantem sedět člověk. Ten však bude muset mít takové školení, aby ho vůbec mohl obsluhovat. A tím se zvýší jeho kvalifikace a třeba už nebude možné, aby takový přístroj obsluhoval každý, kdo má jenom příslušný řidičák. Takže žádné strachy, i v budoucnosti můžete s tímto povoláním počítat.

hodnocení

3x

Nevíme, co bude za 20 let, ale jsem , že řidiči budou stále. Kdo by rozvezl rohlíky do malých vesniček, když trřeba napadne sníh, je třeba odházet lopatou atd,,,,

majsterjoe*
hodnocení

2x

Tak to se v nejbližších řekněme 20 let nemusíš obávat ničeho. V první řadě se bude nejdříve jednat o osobní automobily a ve druhé řadě bude rozhodovat cena, takové vozidla nebudou levnou záležitostí a dejme tomu bude si je možno dovolit jen několik málo firem. Ale tohle je zatím stále SCI-FI

qwert
Docela by mě zajímala vaše argumentace, proč si myslíte to, co jste napsal. Podle mě to bude ve všech ohledech přesně opačně. Už třeba pro tu cenu - u nákladního auta náklady na řídící jednotku tvoří daleko menší procento celkové ceny vozu a je mnohem větší motivace ušetřit na řidiči (pravidelné náklady). Navíc automat nemusí dělat dlouhé přestávky, které přepravu dále zdražují.
U dálkových tras by jsem si dovedl představit, že tam auto dojede samo.
Ale třeba někde na velký stavbě, nevím nevím. Taktéž rozvoz zboží, je mnoho malých obchůdků, kam přivezou zboží, šofér vyloží co je třeba a jede k dalšímu krámku.
Jak to bude fungovat? Kdo zaručí, že si v obchodě vyloží jen to, co mají, že nesáhnou i po něčem cizím? To by taky do posledního obchodu mohlo přijet úplně prázdný auto.
Ale třeba to jen vidím moc černě, no čas ukáže.

72mona3*
hodnocení

1x

Už to také bude nějaký rok, to jsem zaregistrovala zprávu o havárii testovaného osobního auta s "autopilotem". Nabořil to zezadu do kamionu (nebo něčeho podobného), protože systém nerozpoznal překážku - problém byl v bílé barvě návěsu. A jestli si dobře pamatuju, řidič nepřežil - buď nestihl zareagovat, nebo prostě dělal něco jiného. Takže klid, jeste zbývá moře a moře času... M.

nikdo*
hodnocení

0x

Zatím není. Ale jednou bude. Za jak dlouho? Neboj, dožiješ se toho.

qwert
hodnocení

0x
Pokud bych si dnes plánoval svoji budoucnost, tak práce řidiče by v ní určitě nebyla. Tvrzení optimistů, že do tří let tu budeme mít plně autonomní auta, mi připadá přehnaně optimistické, ale deseti letům bych klidně věřil. Zvlášť proto, že náklady naprosto jednoznačně mluví pro automatiku na úkor lidského řidiče (počítač nepodléhá únavě, nemusí jíst, spát, nemusí se mu platit za každou odřízenou hodinu...). I kdyby mělo trvat dvacet let, než se samořídící auta prosadí, co budete dělat těch zbylých dvacet let svého profesionálního života, pokud jste uměl akorát kroutit volantem?

Dnešní dopravní letadla mají autopiloty schopné autonomního letu, ale přesto mají posádku.
Píšete, že počítač nepodléhá únavě. To je pravda. Ale každý program má chybu. A když sleduji své auto jako programátor, pak mnoho chyb. A kdo ponese zodpovědnost za následky takových chyb, budou-li mít fatální následky? Kdo ponese následky za jejich použití jako zbraní? Nebude třeba sebevražedných teroristů. Bude jim stačit auto naložit trhavinou a určit cíl cesty.

fik

Letadlo je něco jinýho,to prostě nemůže zastavit. Když by došlo k nějaké závažné chybě,tak prostě spadne. Kamion nebo auto,může mít záložní systém který jej v případě závažné chyby bezpečně odstaví na silnici

qwert
Pokud vím, tak jediný důvod, proč mají letadla lidskou posádku, jsou právě právní ohledy - kdo ponese zodpovědnost. Všechno ostatní už je proti lidem, ostatně stačí se podívcat na statistiky nehod - "technická závada" se sem tam vyskytne, ale ve srovnání s "chyba pilota" jde o zanedbatelnou menšinu.

O tom, že každý program má chybu, není sporu. Ale i tak je počítač takřka vždy spolehlivější jeho uživatel.

Mě je to konec konců jedno, neplůánuju dělat šoféra. Pokud někdo chce risknout, že se automatika za jeho života neprosadí, tak ať to klidně udělá. Ale já osobně bych se radši podíval na to, jak vypadal svět v roce 1980, jak vypadá teď, a pak šel do zaměstnání méně ohroženého technickým vývojem.

qwerte - do kterého povolání automatika či tecnický rozvoj nezasáhne?

fik
hodnocení

0x

Myslím že to opravdu bude. Počítači narozdíl od člověka nemusí firma platit,nemusí mít přestávky na odpočinek a jede naprosto efektivně. Zatím je problém že to někdo musí pořád kontrolovat kvůli chybám programů atd...ale vem si jakou cestu urazila elektronika za 10 let-opravdu obrovskou a je to snad nejrychleji se vyvíjející obor. Až se vychytají ty zbývající chyby,myslím že nic nebude bránit tomu aby se to nasadilo-počáteční vstupní náklady na koupi se firmě bohatě vrátí a segment kamionů a autobusů bude podle mě ten první kde se to zavede.

Takže ano,já bych se toho i bál,než vymizí ty staté náklaďáky a autobusy a než bude technologie opravdu připravena a dostupná,mysím že max 20 let

Zajímavé je, že autonomně zatím nejezdí ani vlaky nebo tramvaje, které jezdí po kolejích a jejich automatizace je řádově jednodušší. Asi to má nějaké háčky, že?

mirex*

To je svatá pravda. A asi ještě dost dlouho bude. Další příklad metro, a nic. Nebude to tak rychle. Dalších 70% problémů bude legislativa.

polasek

Ahoj nezletilče. Dobře že se ptáš u nás. Jsem optimista, ale vzhledem k tvému věku tě nepotěším. Automobilová a ostatní přeprava bude automatizovaná-bez řidičů. Samozřejmě že se bude muset změnit i struktura přepravní cesty, tedy komunikací atp. Kroucení volantem je dosti otravná činnost. Mladé to baví a starší toho mají plné zuby. Časem bude automatizované všechno. Lidé nebudou potřeba. I roboti se budou vyrábět sami. Tento trend je už 3D tiskáren. Ty vytisknou samy sebe a další robot je složí a otestuje, zabalí a rozešle zákazníkům z automatizovaného skladu. Lidská ruka na celý proces nešáhne. Je to vše můj osobní názor. Prostě podnikatelé minimalizují svoje náklady na všechno, i na pracovní síly, tedy i na řidiče. Pokud to nebudou dělat rychle zkrachují. Tuším že v Japonsku už vlaky bez lidské posádky jezdí. Možná i metro.

polasku - nevím, zda jde o optimismus. Říkáte, že lidé nebudou potřeba. Chcípnou hlady nebo budou živeni i bez práce? A čím se zabaví? Cikáni se baví kriminalitou.

hodnocení

0x

...možná že tvá vnoučata se tohoto nedožijí...vše je o financích..a u nás je to ve stádiu že je problém k vůli financím opravit silnici po zimě a další věci ani raději nevzpomínám...takže nějaké nové elektronické vychytávky se určitě objeví ale to se dá zvládnout...taky jsem si všiml že se okolo tohoto něco děje ale jedná se o nové věci/auta,návěsy/ a teď si představ že ta souprava bude pár let v provozu..a pak se třeba rozsype ložisko v náboji kola návěsu/těch kol a ložisek tam je dost-že?/ kolo blokne a pneumatika se bude třít o vozovku...a máme tu oheň...a pokud tam nebude někdo kdo ten nesmysl zastaví a začne hasit nebo jinak konat tak je tu moc velký problém...a to mluvím jen o jednom ložisku...a kde jsou další věci které šofér musí hlídat a kontrolovat-vše se nedá elektronicky zabezpečit.-a ty vlaky či metro která se pohybují po jedné koleji bych raději s auty nesrovnával-stejně tam stále nějaká posádka je..takže .toto zaměstnání není určitě ohroženo!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]