Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé bydliště

Od: petrpam odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
před Vánocemi jsme se s bývalou přítelkyní po sedmi letech rozešli ve vší pohodě. Zůstalo mi zde její trvalé bydliště, čekal jsem, že až si najde své, tak si trvalý příkaz přepíše. Bydlí však u maminky a nereaguje na žádné mé kontakty. Její máma bydlí kousek ode mě, takže jsme v jednom městě. Myslíte, že bych mohl jít na město a nahlásit, že už se u mě nezdrzuje? Já vím po sedmi letech je to strašné, ale bojím se, že může naflakat nějaké dluhy a pak to půjde na mě. Hlavně ona sem díky klíčům může přijít kdykoliv. Když prý vyměním FAB, tak může volat PČR. Mě jde o ten trvalý pobyt, chci už mít klid ve svém a nejen čekat. Jestli mě někdo odhodite na nějaký zakon, tak budu rád.
Předem děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

7x

Dobrý den, majitel bytu (nemovitosti) může trvalý pobyt (nikoliv bydliště) zrušit nebydlící osobě na radnici (Evidence osob) tzv. vyvoláním správního řízení - tam už Vám poradí přesně (formulář, dva svědci, resp. jejich podpis a poučí i o možnosti odvolání "rušené" osoby). Pokud jste majitel bytu, tak si zámek klidně můžete vyměnit (když už Vám přítelkyně nevrátila klíče). Jestli se bojíte exekutora, tak stejně může přijít i k Vám - ten jde tam, kde si myslí, že má exekuovaný nějaký majetek (tak ho pošlete na adresu maminky Vaší expřítelkyně). Zdravím!

petrr*
hodnocení

Zapoměl jsem dodat, že byt je družstevní, psaný na mě. Byla již však vyrazena na družstvu

hodnocení

3x

Budu se opakovat - ale ono je to pořád stejné.

mvcr.cz/...

Nutné jsou dvě současně splněné podmínky - nemá užívací právo a nebydlí tam..

Konkrétní norma pak z. č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel.

Pokud se nechce odhlásit,tak je problém,,právě tohle zažívám,,nemí to tak jednoduché ,jak se tady píše

hodnocení

3x

Správnou odpověď máte od Bena a jedubabičky.Vyvolat správní řízení na evidenci obyvatel a del jejich požadavku-2 svědky co dosvědčí že tam ona osoba nebydlí atd ,po cca 3 měsících se spr.řízení ukončí s ukončení TP ve Vašem bytě.Nedávno jsme toto absolvovali .nebyl žádný problém až na ty lhůtyve vyřízení-obeslání všech zúčastněných, pak zaslání že se daná věc řeší= bylo zahájeno spr. řízení a jako poslední pak vyrozumění o ukončení spr. řízení které nabude právní moci po uplynutí další doby.

,,Jak seženete svědky,,nikdo s tím nechce mít společného,,U nás v domě mi nikdo nedokáže že tady nebydlí.To není jednoduché,,jedině pokud má dobré kamarády v domě tak možná ano.

A v Černých ovcích,není nic psáno o svědvích. Záleží na jakého úředníka také narazíte.

hodnocení

2x

@zavinac - Pokud se nechce odhlásit,tak je problém,,právě tohle zažívám,,nemí to tak jednoduché ,jak se tady píše
Je - jen je potřeba dodržet stanovený postup.

@petrpa - Zkusím tedy v pondělí zaskočit na úřad, ať mi poradí.
Tady k tomu máte přehlednou tabulku - na všech úřadech je to stejné.

praha-bechovice.cz/...

a tady je ten vzor žádosti, co je v tabulce zmíněn

praha-bechovice.cz/...

jen si musíte upravit údaje.

Zajdete si na obecní úřad a úřednice s vámi napíše oznámení zahájení správního řízení.

Pak se té slečně budou posílat výzvy k vyzvednztí na poště.Pokud slečna nebude reagovat výzvy se budou posílat dál,

já už mám třetí.Tady se to dobře čte,ale skutečnost je jiná.Jinak se staví než je napsáno.

Koukla jsem se na Černé ovce jak na to ,ataké tam to bylo jednodušeji podáno,ale je to jiné Nejednají podle toho.Dejte si do vyhledání jak odhlásit nájemníka,,,je tak video s různýma úřednicema a jak každá jinak to řeší.

m123*
hodnocení

2x

Já totéž zažila před rokem s bývalým manželem.

Zašla jsem na úřad kde jsem podala žádost ke které jsem musela doložit, že býv. manžel nemá k bytu užívací právo. Dále jsem musela uvést svědka, který mi potvrdí, že v bytě nemá žádné své věci a ani zde nebydlí.

Zahájili správní řízení a museli jsme oba dojít na úřad podat výpověď. Manžel se nedostavil, takže pozvali na další termín i mnou uvedeného svědka. Manželovi byl zaslán záznam z jednání, aby se mohl vyjádřit, ale opět si jej nevyzvedl, takže byl tento záznam po měsíci vyvěšen na úřední desce. A až po určité době cca 14 dní mi bylo zasláno rozhodnutí.

O té desce jsem také slyšela a co se tím dokáže?

rea
hodnocení

1x

Někdy úřad může tuto žádost i zamítnout.Ale lze se potom odvolat a podat novou žádost ke Krajskému úřadu. To se stalo mně,potom až po odvolání mi na Kraji vyhověli. Chtěli po mně uvést nějaký vážný důvod.

111®
hodnocení

0x

rozejít není rozvést, nebo jste nebyli svoji? Zkuste se poptat na úřadě...

cco kouknout sem: bezplatnapravniporadna.cz/...

hodnocení

0x

nechci se mýlit, ale pokud jste majítel bytu, napište jí měsíční vypověď, zřejmě jste neměli s.polu podnjemní smlouvu a poté to ohlašte na městském úřadě.

Zrušit TP osobě může ohlašovna na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c) zákona.

Touto osobou je:

osoba starší 18 let, způsobilá k právním úkonům, která doloží vlastnictví bytu nebo domu (výpis z katastru nemovitostí) nebo doloží oprávněnost užívání bytu (např. nájemní smlouva).

Je jí tedy majitel ale i nájemce.

Tato osoba se musí s návrhem obrátit na městský úřad a prokázat, že

zaniklo užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana

a zároveň občan neužívá tento objekt nebo jeho vymezenou část.

K prokázání těchto skutečností je možné použít např. výpověď z nájmu bytu, novou nájemní smlouvu nových nájemníků s prohlášením, že osoba již v bytě nebydlí, svědectví sousedů atd. O zrušení TP bude vedeno správní řízení se vším všudy, tedy i s dokazováním, proto správní orgán navrhovatele vyzve, jaké dokumenty má předložit, je oprávněn provést i místní šetření atd. Konkrétní forma však vždy záleží na daném úřadu.

pertpa
hodnocení

Smlouva na družstvu byla vypovezena, ale družstvo s tím trvalým pobytem nemá nic společného.
Také mi byl doporučen úřad.
Pro ostatní byli jsme pár, kde jsem se sedm let staral o jejího syna, kterého tak beru i do teď.
Zkusím tedy v pondělí zaskočit na úřad, ať mi poradí.

hodnocení

0x

@zavinac - O té desce jsem také slyšela a co se tím dokáže?
Doručení, respektive fikce doručení těm, kterým jinak doručit nelze - například vašemu spolubydlícímu, který si nevyzvedává poštu.

Z. č. 500/2004 Sb. správní řád

§ 25 Doručování veřejnou vyhláškou

(1) Osobám neznámého pobytu nebo sídla a osobám, jimž se prokazatelně nedaří doručovat, jakož i osobám, které nejsou známy, a v dalších případech, které stanoví zákon, se doručuje veřejnou vyhláškou.

(2) Doručení veřejnou vyhláškou se provede tak, že se písemnost, popřípadě oznámení o možnosti převzít písemnost, vyvěsí na úřední desce správního orgánu, který písemnost doručuje; na písemnosti se vyznačí den vyvěšení. Písemnost nebo oznámení se zveřejní též způsobem umožňujícím dálkový přístup. Patnáctým dnem po vyvěšení se písemnost považuje za doručenou, byla-li v této lhůtě splněna i povinnost podle věty druhé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]