Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předkupní právo

Od: zdenkahoncova odpovědí: 5 změna:

Měla bych dotaz.Vlastním 1/4 nemovitosti a má matka 3/4.Ona svůj podíl chce prodat švagrovi(nemovitost hodnota přes 1 000 000Kč za 2000Kč měsíčně po dobu 10-ti let).Já jí nabízela víc,ale mě nic prodat nechce.Jak je to v tomto případě s předkupním právem?Navíc matce hrozí exekuce.Jak se dozvím o matčině exekuci abych eventuálně mohla předkupní právo uplatnit jestliže ona semnou nekomunikuje?Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Na koupi nemovitosti od zadluženého majitele pozor! Pokud by opravdu došlo k exekuci a prodej byl vyhodnocen jako snaha poškodit věřitele, mohl by prodej být zpětně prohlášen za neplatný a zrušen.

hodnocení

0x

Podrobné informace zde adol.cz/...

Pokud víte o exekuci, víte zřejmě i kdo je věřitel - zeptejte se jeho.

zdenkahoncova
hodnocení

Vím že jí exekuce hrozí a né že jí má.Navíc pochybuji že mi Vodovody a Čez něco řeknou.Nebubu se tam přece každý měsíc chodit ptát.

zdenkahoncova
hodnocení

Jestli to tedy z odkazu dobře chápu tak nejprve by tu 3/4 měla nabídnout písemě mě za stejných podmínek...tedy 2000 něsíčně po 10 let.Pakliže to tedy prodá dřív než bude exekuce.

hodnocení

0x

To tedy paní matka prošvihla termín, vloni to ještě mohla prodat bez předkupního práva.

Každopádně pokud jste majitelka 1/4, máte nárok na předkupní právo. Pokud by Vás obešla, můžete to napadnout.

Co bude znamenat návrat předkupního práva pro vlastníky nemovitostí?

Pokud se spoluvlastník vzdá předkupního práva, musí se taková informace nově zapsat v katastru nemovitostí.

Vlastník pozemku či jiné nemovitosti má opět povinnost písemně nabídnout k odprodeji svůj podíl nejprve dalším spoluvlastníkům, kteří mají dva měsíce na rozmyšlenou, zda část nemovitosti koupí.

V případě, že spoluvlastníci odprodej odmítnou, může jej vlastník prodat třetí straně. Pokud ale svůj podíl neprodá ani jinému zájemci a cenu změní, musí opět podíl nejdříve nabídnout spoluvlastníkům s předkupním právem. Na možný prodej si pak počká další dva měsíce, které mají oslovení spoluvlastníci na reakci.

Předkupní právo bude platit u úplatných i bezúplatných převodů. Výjimkou bude převod podílu na osobu blízkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]