Nejste přihlášen/a.
Prosím o pomoc někoho, kdo by dovedl přečíst zápis v matrice narozených z roku 1854. Mně se to nepodařilo a docela mi na tom záleží. Chtěla bych se ponořit ještě hlouběji do historie tohoto rodu, ale nemám zkušenosti jak na to, a tak tápu. Je zde na poradně někdo, kdo v tom umí chodit a byl by ochoten poradit?
Děkuji všem za zájem. Tady je odkaz na stránky, ze kterých je fotografie: ebadatelna.soapraha.cz/...
Mimochodem, zajímavý je i zápis následující pod tím, o který mi jde. Jeho část je pro mě opět nečitelná, ale pozdější zápis je zajímavý. Jelikož se s potomky této rodiny známe osobně a jsme i spřízněni, vím o té historii které se zápis dotýká a která je zmíněna v knize "Tři bratři z Mydlovaru"spisovatelem Karlem Selnerem.
Druhý sloupec:
Procházková Marie, dcera Kateřiny Procházkové, dcery Jana Procházky bývalého slouhy z K?
Bzdu později pokračovat, ale třeba bude někdo rychlejší.
Malé pokračování:
...slouhy z Předměřic čís. 6, bývalé panství B?..ské, nyní okresní soud B? podkraj Nymburský, kraj Jičínský.
Na méně čitelné panství a soud se podívám do map. Nebo mně i vám někdo z toho kraje, obeznámený s historií kraje, napoví. Do prvního sloupce se pustím později.
První sloupec:
Stezka Václav obecní slouha z Kochánků čís. 6, bývalé panství Brandeiské, nyní okresní soud B?, podkraj Nymburský, kraj Jičínský, syn Martina Stezky bývalého obecního slouhy z Předměřic čís. 6 a máteře Magdaleny rozené Jakubova z Kochánků čís.
---
Panství jsem rozluštila v tomto sloupci, okresní soud už nechávám být.
Jedubabičko, Boleslavské panství to asi nebude, ve slově rozhodně není písmeno l (malé el). A na okresní soud mi zápisem nesedí ani Benátky. Zasekla jsem se u toho, ale asi to vzdám, protože z celého zápisu je nejdůležitější Marie a její předci a obec Předměřice.
Takže vypomohla jsem si lépe čitelným (alespoň pro mě) zapisem na straně 273 (dítě Jana Křtitel) u otce se píše Wolf Filip tkadlec syn Matěje Wolfa z Starých Benátek č. 79 a matky Barbory Součkové z Bečvár?
U makty Anna dcera Václava Kořínka nádeníka? ze Zbožíčka N. 9 a matky Anny rozené Součkové ze Dvorů.
Anna je nejspíše pojmenována po své zemřelé sestře str. 277,
Matěj Wolf pravděpodobně zemřel mezi lety 1831 a 1835 podle kžížku u jména,
Filip Wolf se mohl po narození Jana znovu oženit (manželka zemřela) nebo si farář popletl matku, jak se v matrikách občas stává. Janova matky je zapsána Kateřina Hájková zatímco obě Anny mají matku Annu Kořínkovou.
Díky všem za snahu a velkou pomoc. Máte pravdu, detaily jako "bývalé panství", "okresní soud" nebo "podkraj" zase asi nejsou tak důležité, jde mi o to, najít další předky těch jmenovaných. Ráda bych se dobrala údajů o zmiňovaných a eventuálně i jejich předků - prostě až kam to půjde. Ale mám obavy, že i kdybych je našla, stejně bych to asi nepřečetla. Můžu v tom případě ještě poprosit o pomoc? Obdivuji vás! Zatím ještě jednou všem moc díky a jdu na další detektivku...
.
Zmatenko, samozřejmě ještě můžete počítat se snahou pomoci se čtením. Je to tak trochu jako s mnohými dnešními rukopisy. Po někom přečtete napsané hned, po někom s obtížemi, některé škrabopisy nejsou k rozluštění. Až se propracujete k dalším předkům, vložte sem zápis z matriky nebo odkaz na něj. Někdo se do čtení jistě pustí. Mě můžete klidně vyzvat vnitřní poštou, abych otázku nepřehlédla.
Milá Bimbam, díky za účinné rady. Asi to tak jednoduché nebude, čtení kurentu a ještě třeba psaného ne úplně podle vzorů, které jsou k dispozici na internetu, je hodně obtížné. Mně to jde velmi špatně, proto využívám vás. Moc mi pomohla vaše předchozí rada ohledně Stezků. Dál jsem se ale zatím v této větvi nedostala. Teď jsem narazila na předky z jiné strany a jsem tam, kde předtím. Jde o rok 1837. Chtěla jsem psát do vnitřní pošty, ale tam nejdou vkládat obrázky (nebo to neumím), tak to řeším zase takto. Vím, že by šlo jen poslat odkaz, ale třeba toto shlédne víc lidí a bude víc možností. Tady přidám obrázek a chci se zeptat - nemá někdo z poradny víc zkušeností s hledáním předků? Jak odhadnout roky, ve kterých by mohl být zápis v matrice? Kolik asi let na jednu generaci odhadnout? 15 - 35? A co další záludnosti? Je to fakt detektivka...
Dobrý den,
na genealogii mohu doporučit forum genealogie.taby.cz/... dále bych doporučovala si přečíst nějaké knihy, napadá mě např. od Lenky Perémské (momentálně mají v levných knihách) , Blanka Lednická apod., kde najdete hodně informací.
Pokud chcete pomoc s přečtením je lepší dávat odkaz.
Hledáním předků se zabývám několik let a je to super koníček. Až budu na PC pokusím se přečíst pokud nebude někdo rychlejší.
Děkuji za zastavení a snahu pomoci, velmi si toho vážím u všech odpovídajících. Odkaz na příslušnou stránku je vždy pod obrázkem. Vím, že by bylo lepší přidat samostatně, příště to tak udělám. Stránky Blanky Lednické znám, tam jsem už některé odpovědi na mé otázky našla. Já jsem teprve úplný začátečník, začala jsem s tím teprve tuto zimu, když jsem dostala do ruky některé staré listiny týkající se naší rodiny. Za odkaz na fórum děkuji, i když nejde otevřít. Podařilo se mi to zadáním do vyhledavače.
Druhý zapis se čte hůř. Zatím jsem trochu rozluštila druhý sloupec v pásku u Anny. Je nemilé, že zrovna u důležitých příjmení a názvů obcí si nejsem jistá (psáno kurzívou). Jistě pochopíte, že křížek + znamená zemřelý (zemřelá).
Mám číst i proužek Josef? Vidím, že tam není konec.
Anna dcera + Václava Kořínka na?níka (nějaké povolání) ze Zbožíčka N 9 a matky Anny rozené Syrové ze Dvorů.
předchozí text Václav Kořínek - asi nádeník
první sloupec (otec):
Volf (FIlip?)? z Dražic syn + (Mateja?) Volfa? z (Nových B?) N 79 a matky + Barbory Kačikové z B? panství P?
xxx
Povolání obou Volfů označené otazníkem by mohlo být tkadlec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.