Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spor s matkou

Od: joachym* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den - jak postupovat v dědictví po předcích když jedeiný člověk - matka(75let) zničila vše a plně omezila můj(52let) přístup k dědictví.Otec při smrti řekl domluv si to s ní a nezanechal ani puntík na papíře,odešel.Od té doby všechny nemovitosti matka rozprodala,zbyla jen garáž a ani s ní nemohu nijak manipulovat neb mi patří jen polovina.Nemovitosti prodala silně pod cenou,jeden pozemek dokonce darovala sousedům a ještě zaplatila převod,do toho prý mi nic není,a tady máš nějaký drobný xxxxkč.Nikdy jsem rodině neublížil.Jen je ze mě bezdomovec,za vlády rodičů spadlo do kanálu cca 6mil.kč.Nelze se nijak bránit,na právníka nemám peníze a čekat na její odchod nechci,to by bylo nelidský,mám také svůj vymezený čas a je mou poviností se postarat o 2 děti.Co má takovej člověk za lubem?Je tam dost vysoké riziko že i tu garáž pronajme na nějakou delší smlouvu a budu opět devátej.Každopádně je to zajímavý příběh o spolehnutí se na nejbližšího člověka :D.Na nic nereaguje - nejspíš měla špatné dětství a od rodičů nedostala věno,na to si nejvíce stěžuje - prý se to přenáší - kydyž já jsem nic nedostala tak holt moje děti taky né - ať jsme na tom stejně.Jenže žila v jiné době,dnes je drsnej kapitalismus a kdo nic nemá dělá zbytečně 12hodin denně.Co bych jí měl tedy říct aby se to nějak uzavřelo?Údajně mě má ráda,to jako jo ale nejspíš má odpor k chudobě nebo prostě nevimco.Či zkouší jak chutná moc?Vím,je to prkotina ale zajímaly by mě Vaše názory.Díky.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Joachyme, chcete slyšet můj názor? Většina z nás nezdědila miliony a přesto žijeme docela slušně. Postavili jsme se k životu tak, že jsme byli soběstační a uměli se s nim porvat. A to až tak, že jsme vychovali, postavili do života děti a ještě jim uměli pomoci. Prostě jsme se spolehli na sebe a snažili se. Nespadlo nám nic z nebe. ;) Vy si zaléváte jedem ukřivděnosti život, který se stává nesmyslným a neřešitelným. A přitom je vše jen ve vašem rozhodnutí a ve vašem způsobu života. Přestaňte se litovat a postavte se na vlastní nohy jen svým rozhodnutím a vlastní snahou. Svět je veliký a to, co jste dělal doposud, můžete zúročit!

*mir*Vaše matka není největším nepřítelem. Největším nepřítelem, sám sobě, jste vy sám.

23.02.18 09:43
Spor s matkou

danka86*
hodnocení

5x

Jak mohla matka sama všechny nemovitosti prodat, pokud byly nemovitosti předmětem dědictví po otci? Nebo byl všechen majetek ještě za života otce přepsán jen na matku? Pokud ano, tak s tím nejspíš neuděláte nic a budete se muset v životě zařídit po svém.

Jsou i takoví, kteří už dnes po předcích zdědí jen dluhy. Pokud zrovna vy nezdědíte vůbec nic, tak můžete být relativně rád.

abc*
hodnocení

2x
Prkotina to jiste neni, probehlo prece dedicke rizeni a mate narok na svuj zákonný podil. Pokud neni s matkou rozumná reč a rozprodala nemovitosti bez dohody a souhlasu dedicu, musite se sám postarat o spravedlnost pokud nechcete utrit nos.

xotizo
hodnocení

2x

Je to její majetek, tak si s ním může nakládat, jak chce. Klidně ho darovat. Nebo ho prodat.

Nikdo ti nic nebere, takže nejde o žádný spor. O dědictví půjde až po její smrt.

Co jsi dělal 52let, aby z tebe nebyl bezdomovec? To čekáš pouze na smrt svých rodičů?

- O dědictví půjde až po její smrt.

Technická poznámka - jde o dědictví po otci.

abc*
Pokud nebyl otcem vydeden, nárok na část dedictvi má, matka dedi jen polovinu.
danka86*

@jedubabicka: Předpokládám, že může jít o případ, kdy otec v očekávání vlastní smrti nějakým způsobem ještě za života převedl majetek na manželku, takže v době svého úmrtí už nic neměl, a proto syn nic nezdědil. Autor dotazu se nepřesně vyjádřil, pokud mluví o "dědictví" - má na mysli asi dřívější majetek svých rodičů (prarodičů), jehož výlučným vlastníkem je nyní jenom matka.

@danka86 - To jsou všechno jen spekulace - tazatel jednou píše, že otec nenechal "ani puntík" a podruhé, že mu patří polovina garáže. Dokud se nevyjádří aspoň k tomu, zda a s jakým výsledkem proběhlo dědické řízení, pak se všichni jak jsme tady, můžeme jen domnívat.

hodnocení

2x

Nevím,ale já si myslím,že za života matka si může dělat s majetkem co chce ,může ho prodat komu chce.Nevím-kolik vás je sourozenců a to všichni takhle dopadli.\\,nepíšete.Proč jste bezdomovec?Kde jste bydlel doposud,,já vám moc nerozumím.

Patrně jste to nechali dědictví na rozhodnutí matky a tak to tedy dopadlo.

hodnocení

2x

Divný jste vy i vaše matka. Ona si může s majetkem dělat co chce, ale pokud je v tom i dědictví po otci, tak z toho vám přece část náleží, protože jste neopominutelný dědic. Vše už mělo být dávno vyřešeno. Jinak jestli jste bezdomovec, tak si za to můžete sám a s dědictvím po předcích to nemá co dělat. Kdo se neumí postarat sám o sebe, tomu nepomůžou ani miliony, jen ten jeho krach oddálí. Najděte si nějakého právníka, co si o tom myslí.

hodnocení

2x

Joachym - ".Každopádně je to zajímavý příběh o spolehnutí se na nejbližšího člověka"

Jo, to s Vámi souhlasím. Nejblišší člověk jste Vy sám, takže se začněte spoléhat sám na sebe a nečekejte se založenýma rukama na to, co (možná) někdy zdědíte. Taky byste se nemusel dočkat.

liska5
hodnocení

2x

Jestli jste se takhle nesrozumitelně mezi sebou domlouvali, nedivím se že jeden druhého nechápete. Poetika nepatří mezi pravidla a paragrafy.

hodnocení

1x

Po otcově smrti neproběhlo dědické řízení?

joachym*
hodnocení

0x

Děkuji zdvořile Všem,je ve mě nějaká drobná zaostalost - šlo mi jen o přátelství v rodině,zda té ženě záleží na funkčnosti společné krve, nebo na to kašle.Slíbil jsem jí hezké stáří i s vnoučaty(jsem sanitář ze špitálu)jen ta tvrdohlavost (zřejmě nechce nikoho obtěžovat(to je záhada)).Samotnénu člověku - poeticky řečeno ,,vymyslí leccos,,nebo si nechá radit televizorem - a to je asi vše.Bezdomovec nejsem - jen odhlášen z adres žijící papírově na ÚMO - ale je škoda že rodiče tuto realitu nahlásili až v 50ti letech - při obdržení OP to měli udělat - to je fér,moje síla by se přeorientovala na to tzv sobectví.(Já Jsem Já).Nu,slovy Fr.Villona, a život dál běží...se Mějte Fajn.

lidus*
hodnocení

0x

Tchán zanechal závěť, bohužel ji tchýně sprostě ukradla a dva svědci co pod ní byli podepsaní bohužel zemřeli. Tchýně tak vyšachovala svého syna a sama zanechala závěť u notáře a vše odkázala své dceři a jejim nepovedeným dětem s tím, že syn má barák co mu otec dal za života a celé roky jsme do něj investovali i když je to pro nás pouze chalupa. Je dokonce nahrávka dcery a jejího syna, kde se vysmívají, jak to hezky provedli a že závěť po otci sice mají ale nedají. Co manžel udělal? Konečně přišel na to, že pravdu mám celý život já, jeho matka je -byla stará čarodějnice, intrikánka a lhářka a velmi dobrá manipulátorka, přetrhal styk se svojí sestrou a jejími dětmi i když celý život v podstatě svého synovce měl za svého a staral se, děti otce neměly a těžce to nesly. No a co dál, prostě jsme si ujasnili, že majetek je zbytečnost a zdraví si nekoupíme, chceme žít v klidu a pro život svůj a pro dceru s vnoučaty máme dost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]