Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdanění příjmu

Od: aloisb® odpovědí: 7 změna:

Jsem členem společenství vlastníků bytů, což by měla být právnická osoba. Naše společenství pronajalo podnikateli - OSVČ určitou část společných prostor v domě, aby tam mohlm provozovat masážní salon. Z nájemní smlouvy plyne na účet společenství pravidelný měsíční příjem jako smluvní nájemné. V panelovém domě je asi 120 bytů v osobním vlastnictví. Nyní jsem dostal od výboru společenství dopis, že z tohoto nájemního vztahu jsem měl v roce 2017 příjem ve výši 600,- Kč a že jsem povinen tento příjem zahrnout do daňového přiznání za tento rok a odvést daň z příjmu. V dopise však není uvedeno, jakou formou přešla tato částka do mého vlastnictví - na můj účet mi nic nepřišlo. V této souvislosti mne napadá otázka :

1) Jak je možné převést příjem právnické osoby z jejího účtu do vlastnictví fyzické osoby jako její příjem a jakou formou by případně toto se mělo provést? Není to obcházení zákona o dani z příjmů tak, aby právnická osoba nemusela platit daň z příjmu s využitím daňové úlevy pro fyzickou osobu ( cca 24 000 Kč)?

Děkuji předem za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, je to v pořádku. Člen SVJ (FO) je majitelem jednotky (bytu) a zároveň spolumajitelem nebytových prostor. SVJ je pouze zprostředkovatel, který tyto prostory pronajímá se souhlasem členů SVJ (schůze SVJ o tom rozhodla), příjem z pronájmu jde na společný účet SVJ a potom se rozpočítává na jednotlivé členy, kteří mají povinnost tento příjem zdanit (jako příjem z pronájmu). Pokud schůze SVJ nerozhodne o vyplácení podílů na příjmu mezi své členy a ponechá ho na společném účtu (ve Fondu oprav), tak Vy nedostanete nic, ale pouze zdaníte. Předseda SVJ Vám to vysvětlí. Zdravím!

doplněno 22.02.18 12:19:

Nejedná se o příjem jedné PO, ale o příjem jednotlivých FO. A chodit na schůze je fajn - máte informace, navrhujete změny a rozhodujete hlasováním.

doplněno 22.02.18 13:42:

Nemáte zač. U nás to takto fungovalo řadu let, protože se šetřilo na rekonstrukci celého domu. Po rekonstrukci schůze rozhodla o tom vyplácení podílů (aby se jenom nedanilo, ale člověk i něco dostal).

hodnocení

Tak díky, už je to jasné.

hodnocení

Jen mi vrtá hlavou ta role SVJ jako prostředníka. Mohl by teda např. AGROFERT působit v daňové oblasti jako "prostředník" pro své dceřinné firmy?

hodnocení

0x

To je nějaký nesmysl. Nájem je příjmem SVJ, které jako právnická osoba by mělo podat daňové přiznání a peníze by měly zůstat na účtě SVJ. Daň z příjmu by tedy mělo platit SVJ ze svého účtu. Rozdělení mezi jednotlivé členy by měl odsouhlasit minimálně výbor SVJ, ne-li přímo členská schůze a měl byste se o tom dozvědět.

Takže na vašem místě bych toto výboru sdělil, popř. bych chtěl vědět, na jakém zákoném podkladě toto výbor SVJ (kterému to notabene vůbec nepřísluší) po vás žádá.

hodnocení

Odvolávají se na zákon o dani z příjmů fyzických osob. Musím se zeptat, jakou formou mi ty peníze převedli do mého vlastnictví, zdali je třeba dali do fondu oprav, kam měsíčně přispívám určitou částkou.Možná, že to tak členská schůze odsouhlasila, nebyl jsem tam*zed*

Zde bych se chtěl dozvědět, jaký je správný postup výboru při nakládání s příjmem z pronájmu nebytových prostor.

Ben má pravdu. Ovšem pochybuji, že ze 600,-Kč z pronájmu budete platit daň z příjmu.

ben®

satam - v podstatě při takovéto částce jde jen o "papírování", aby to bylo vykázáno. Na případnou celkovou daň. povinnost to nebude mít větší vliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]