Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sleva 5000 Kč na dani - EET

Od: krokodyl* odpovědí: 3 změna:

Zdravím , mám takový dotaz.

jsem zaměstnaný na HPP a jako vedlejší činnost mám prodej zboží přes internet. Ve většině případů zasílám poštou ale je i více lidí , kteří se zastaví osobně a proto jsem si loni v březnu zřídil EET. Již loni mi paní na fú říkala , že budu mít letos ( 2018 ) nárok na slevu na dani kvůli EET ve výši 5000 Kč v danovém přiznání za rok 2017, teď jsem se koukal po internetu a mám v tom trošku zmatejk jelikož nic nepíší o vedlejší OSVČ.

Zaměstnavatel za mě odváděl daně a měl jsem podepsanou i úlevu , při přepočtení mých příjmů z vedlejší činnost mi vyšel výsleden že nedoplatek na daních je 8 632Kč , chci se tedy zeptat , zda si mohu odečíst celou úlevu 5000 Kč za EET a případně do jaké kolonky v danovém přiznání jej uvést. Doplácet na dani bych v tom případě maěl jen 3 632 Kč pokud se nepletu. Moc děkuji za rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

xy
21.02.18 20:42
hodnocení

1x

řádek 69b

iz*
hodnocení

0x

Podle mne možnost uplatnění slevy závisí na zavedení EET, nikoliv na hlavní či vedlejší SVČ. (Máte nějaký důvod úřednici FÚ nevěřit?)

xy
hodnocení

0x

Sleva na dani náleží za rok, kdy jste poprvé evidoval tržbu , takže ano.

Její výše ale závisí i na velikosti dílčího základu daně z činnosti dle § 7.

Zákon o dani z příjmů, § 35bc,odst. 1 :

Výše slevy na evidenci tržeb činí 5000 Kč. Sleva na dani činí nejvýše částku ve výši kladného rozdílu mezi 15% dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka.

k tomu názorné příklady jsou např. tady, podívejte se na to

portal.pohoda.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]