Nejste přihlášen/a.
Zdravím , mám takový dotaz.
jsem zaměstnaný na HPP a jako vedlejší činnost mám prodej zboží přes internet. Ve většině případů zasílám poštou ale je i více lidí , kteří se zastaví osobně a proto jsem si loni v březnu zřídil EET. Již loni mi paní na fú říkala , že budu mít letos ( 2018 ) nárok na slevu na dani kvůli EET ve výši 5000 Kč v danovém přiznání za rok 2017, teď jsem se koukal po internetu a mám v tom trošku zmatejk jelikož nic nepíší o vedlejší OSVČ.
Zaměstnavatel za mě odváděl daně a měl jsem podepsanou i úlevu , při přepočtení mých příjmů z vedlejší činnost mi vyšel výsleden že nedoplatek na daních je 8 632Kč , chci se tedy zeptat , zda si mohu odečíst celou úlevu 5000 Kč za EET a případně do jaké kolonky v danovém přiznání jej uvést. Doplácet na dani bych v tom případě maěl jen 3 632 Kč pokud se nepletu. Moc děkuji za rady.
Sleva na dani náleží za rok, kdy jste poprvé evidoval tržbu , takže ano.
Její výše ale závisí i na velikosti dílčího základu daně z činnosti dle § 7.
Zákon o dani z příjmů, § 35bc,odst. 1 :
Výše slevy na evidenci tržeb činí 5000 Kč. Sleva na dani činí nejvýše částku ve výši kladného rozdílu mezi 15% dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka.
k tomu názorné příklady jsou např. tady, podívejte se na to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.