Nejste přihlášen/a.
Milí diskutující,prosím o názor.Mám mladšího bráchu.Odmala pěkný ha..zlík,nebudu obšírněji popisovat.Dostal se na vysokou a zodpovědnou funkci,kde rozhoduje ve státní správě o osudech lidí,kteří u něj žádají o pomoc,nechci psát detaily.
Naše rodina s ním nechce mít nic moc společného,udržujeme jen formální vztahy.Jsem vdaná,mám spokojený život a rodinu.Dověděli jsme se však,zaručená informace,o svinstvech,které bratr dělá v práci.Hlavně v tom může pokračovat dál.
Manžel vypěnil a chtěl ho udat,že fakt dojede za jeho nadřízenými,at si to prověří.Já nesouhlasila.Upřímně,bráchu ráda nemám,okradl mě o hodně peněz,i naši mámu atd.,ale je to bratr.
Manžel to přesto řešit chce.
Nechci psát detaily,na jaké je pozici atd. Co byste dělali vy? Já prostě nedokážu bratra napráskat-kdyby to byl někdo jiný,tak to bych řešila,protože jeho práce je pomáhat lidem,je placen z daní.
Děkuji
Vím, je to těžké.
Kdyby mě můj brácha okradl, tak bych mu rozbil držku, že by měsíc jedl jen kašičku. Ale nikdy bych ho neudal. Rodina je to jediné co na tomhle světě máme. Jestli se chová jako svině, určitě se na něj někde vaří voda a udá ho někdo jinej.
Co když potká ženskou, která ho srovná? Pak bude relativně normální a bude se chtít družit s rodinou a bude mu bránit to vědomí, že jste ho udali. Nestavte zdi mezi sebe a ostatní rodinu, i když se nemáte rádi. Rodina je to jediné, co na tomhle světě máme. Co je dnes, nemusí být zítra.
Jsou věci, které byste neměla nechat projít ani v případě, že se jich dopustil někdo z Vaší rodiny. A na druhou stranu > dokud se o tom nepřesvědčíte "na vlastní kůži", nemůžete informaci považovat za pravdivou.
Nenapíšete-li, oč jde, ani jak a od koho máte tu "zaručenou informaci", nelze poradit nic konkrétního.
Máte pravdu,detaily sem nechci psát a bez nich to nemá smysl.Oml.se,dotaz ruším,nemá smysl.Děkuji za pochopení
Mirko, pro mne by byl problém v té "zaručené informaci".
Ani v případě, že Vám ji sdělil člověk, kterému můžete stoprocentně důvěřovat, že by si nic takového nevymyslel, nemůžete mít jistotu, že obdržel spolehlivou informaci. Nevíte, jestli měl spolehlivý zdroj, nebo že si něco nevysvětlil jinak, než to bylo míněno.
Proto v případě informací "z druhé ruky" vždy radím opatrnost a všechno si dobře prověřit. Nemusí v tom být žádný záměr, nikdo nemusí chtít nikoho poškodit, někdy stačí jen "nešikovná" formulace a může být zaděláno na problém.
Než se jakkoliv rozhodnete, několikrát všechno důkladně zvažte.
Když nechcete psát detaily(což může být pochopitelné) jednejte dle svého svědomí a vědomí.Nebrala bych ohled na rodinné vazby,obzvlášť když jsou jaké je popisujete.Sami jako rodina máte špatné zkušenosti a nechcete s ním nic mít,asi víte proč,takže není důvod to činit druhým.
To ovšem nic nemění na faktu (i kdyby rodinné vztahy byly skvělé),že pokud bratr hrubě porušuje zákon nebo etická,morální pravidla,tak bych určitě jednala.Ovšem jak,to Vám z vašeho popisu neporadím,neznáme detaily.
Co bych dělala já? Já bych manžela nechala, aby plnil svou zákonnou povinnost oznámit či překazit trestný čin.
Pamatuje na to trestní zákoník.
Pokud se hodnověrným způsobem dozvíte, že někdo připravuje, páchá nebo spáchal trestnou činnost, která je taxativně vymezena v trestním zákoníku, jste povinna toto oznámit policii nebo státnímu zástupci. Nemusíte tak učinit, pokud byste tím způsobila nebezpečí trestního stíhání osobě blízké. Takže právní povinnost napráskat bratra nemáte, ale můžete to udělat z morální povinnosti - to už záleží na vašem morálním kreditu.
Nicméně pro vašeho manžela váš bratr osobou blízkou ve smyslu trestního zákoníku myslím není, takže ten by jej prásknout fakt mohl.
Teď nevím, jaké konkrétní trestné činy to jsou, které je potřeba hlásit - na vyhledávání paragrafů jsou tady jiní uživatelé, kteří vám to určitě najdou, pokud je hezky poprosíte a dáte jim bod za dobrou odpověď
Těch trestných činů s povinností ohlásit je poměrně dost - kopírovat to nebudu. Kdo chce, nechť si přečte tr. z., § 367 Nepřekažení trestného činu zakonyprolidi.cz/...
Jen přidám § 125 tr. z. Osoba blízká
Osobou blízkou se rozumí příbuzný v pokolení přímém, osvojitel, osvojenec, sourozenec, manžel a partner; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké jen tehdy, kdyby újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.