Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak poznám, že je člověk alkoholik? Dá se pokládat za alkoholika někdo, kdo celý víkend propije, od rána do večera a i přes tejden vypije několik piv? (o víkendu piva, ale i panáky). A může se člověku všechno plést, že neví ani kde je apod.? A bejt zlej na někoho, koho má vlastně rád?
Dobrý den. Alkoholikem se člověk stává tehdy, kdy je na alkoholu natolik závislý, že ztratí kontrolu nad pitím a nedokáže si říct dost.
Některé ze znaků podle kterých poznáte alkoholika (Zdroj: rodina-finance.eu):
1. Okna - výpadky paměti na dobu v opilosti s postupnou narůstající frekvencí.
2. Tajné pití - lahve poschovávané po bytě i jinde.
3. Trvalé myšlenky na alkohol.
4. Překotné nekontrolované pití.
5. Pocity viny.
6. Vyhýbání se narážkám na alkohol.
7. Neschopnost přerušit nebo zdržet se pití.
8. Vysvětlování důvodů proč se napil _ racionální.
9. Změny způsobu pití. Jsou vynalézaví, dokáží předejít odhalení.
10. Ztráta dosavadních přátel nebo rozchod s nimi.
11. Konání se točí kolem alkoholu.
12. Ztráta zájmu o vnější svět.
13. Nápadné sebelitování.
14. Vytváření tajných zásob alkoholu v domově, práci.
15. Zanedbání přiměřené výživy.
16. Pokles sexuálního pudu.
17. Pravidelné ranní doušky.
18. Výskyt prodlouženého pití - tahy.
19. Snížení rozumových schopností.
20. Nedefinovatelné úzkosti.
Alkoholismus je závislost, nemoc. Dá se vyléčit, ale na to je třeba pevná vůle, přiznat si, že člověk má problém a chtít ho řešit musí chtít člověk sám.
Myslím, že už tady bylo vše výstižně řečeno a na Vaši otázku zcela odpovězeno, jen malý dovětek z vlastní zkušenosti. Pokud se jedná o Vašeho přítele a Vy ho milujete, nemyslete si, že ho zachráníte či ho zachrání či předělá Vaše láska. Kdysi před mnoha lety jsem slyšela v rádiu příběhy žen, které si myslely, že "napraví" či "zachrání" své muže alkoholiky a tvrdě si naběhly. Já si tenkrát (teď už vím, že velmi naivně) myslela, že mně se to stát nemůže... A stalo. Potkala jsem skvělého kluka a přehlížela, že pravidelně pije, že se téměř každý týden opíjí a vyhledává společnost podobných lidí... Dokonce jsem si ho vzala, protože jsem si myslela, že naše láska ho napraví... Nenapravila, do roka jsme se rozvedli...
Alkoholici mají jedno společné znamení (teda ve skutečnosti jich je víc, ale tohle je obzvláště blbé..),
jsou to sedmilháři, lhaní je jejich přirozeností, dokáží si vymýšlet neuvěřitelné příhody a historky, kterým možná sami věří a kryjí tím svou závislost..
Ze začátku je to těžko odhalitelné, ale postupem času, kdy náhod a neuvěřitelných situací přibývá, začíná být vše jasné.
A ještě doplním, že existují "týdenní" alkoholici - Přes týden nepijí, zlískají se jen o víkendu. Měli jsme v práci takového, skoro nikdo o tom nevěděl, dokud po jedné takové pitce neskončil v nemocnici.
A s čtvrtletním alkoholikem chodila přítelkyně. Okouzlující, pracovitý. Jen jí ho jednou za tři měsíce přivezli domů pozvraceného a podělaného. Sliboval, málem na kolenou klečel, ale za tři měsíce všechno znova.
Od alkoholiků co nejdál!
jj, kvartální alkoholici, tomu říkám liga Osobně nechápu, jak to může někdo čtvrt roku vydržet (když už je tedy alkoholik) a potom se ztřískat do němoty. Holt asi slušnej oddíl.
Děkuju všem za příspěvky. Já mám taky podezření a myslim si, že alkoholik je. Třeba řekne, že má něco na práci důležitýho a najdu ho v hospodě. Myslim si, že alkoholici ani neví, co udělali nebo řekli, že? Nebo spíš dělaj, že neví? A taky nevim, zda alkoholik v opilosti říká pravdu? Nebo může mít nějaký skraty? Jednou jsem ho totiž vůbec nepoznávala. Jako kdyby otočil o 180 stupňů.
Cokoliv, co alkoholik řekne nebo udělá nebo plánuje, vždy vede k tomu, aby se mohl ožrat. Tak to prostě je. Svým způsobem je to dobrý stratég. Zase na druhou stranu - strategie končí v hospodě, tam ho najdeš.
Já, být na Tvém místě, mu dám prostě nůž na krk. Jednou se ožereš a nazdar. Stejně ta špatná potom budeš Ty, s tím nic nenaděláš...
No jo, ale to mluvím o "obyčejných" alkoholicích, co si ožírají hubu denně. Tihlecti kvartální, s těmi nemám zkušenosti
Tomáši, ještě jsem polepšeného alkolika na vlastní oči neviděla. I můj ex pije pořád a stále. jedině manžel od babyjagy je vyjímkou, věřím jí, že nepije. Jiného jsem nikdy neviděla a ani neslyšela jsem o něm. Takže žádná ultimáta nepomáhají, to mi věřte. Ani nože ne krku. Jen si dá větší pozor, aby se nedal nachytat.
Tomáši, fakt jste polepšený? Napravený? jestli jo, tak bych vás hrozně ráda viděla naživo. Jestli bude v létě sraz, tak tam pojedu jen skrz vás. Fakt!
Myslím, že bych Vás ničím nezaujal. A o tom chlastu jsem to tady psal x-krát, viz nějaké diskuze z minula. Nevím, jestli je slovo napravený slovem vhodným, prostě jsem jednoho dne přestal (po 16 a půl pivech o půl paté ráno ) a už nezačal. No a za pár měsíců to budou tři roky. Ale zase jsem nědělal žádný bordel, byl jsem čisťounký, nezvracel jsem, takový alkoholik-albín
To je skvělé. Možná opravdu není spojení "napravený alkoholik" úplně to pravé, ale na pojmenování přece nezáleží, důležitý je výsledek.
Označením alkoholik se dost plýtvá. De facto tak lidé mohou označit každého, u koho se jim to bude hodit. Stačí, že chodí na pívo. Pro takového Nešpora je alkoholik pomalu i ten, kdo na něj (na ten alkohol )dostane chuť anebo pije dvě piva pravidelně týdně. Také je to dost o výdrži. Já vydržel dost a bez excesů, jiný by byl už mrtvý ve škarpě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.