Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daně student x HPP x DPP

Od: kkozelik* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

je mi 26 let, jsem stále veden jako student. Mám HPP, kde jsem podepsal růžový formulář. Dále mám DPP pod 10000 kč měsíčně. Jak je to s daněmi? Bylo mi řečeno, že by mi měli vracet nějaké peníze.. jak je to? Prosím poraďte.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Bez informace o výši příjmů z HPP i DPP a odvedených daních v obou zaměstnáních (za každé zvlášť) nelze zjistit, jestli Vám vznikl přeplatek daně.

kkozelik*
Heledte ja jsem uplne mimo.. vemu to od píky. Mam hrubou mzdu.. z toho se mi kazdy měsíc odecita zdravotní, socialni a dan z prijmu 15 % ..a vznikne mi cista mzda.. je to tak?
Ten ruzovy formular slouzi k tomu aby se zjistilo ze dle ruznych kriterii mam narok na slevu na dani a tedy mi vrati nejake penize. Je to tak?
iz*

První odstavec máte správně, po odečtení zdravotního a sociálního pojištění + daně zůstane čistá mzda.

Druhý odstavec už není přesný, ale pokud je to pro Vás takhle srozumitelnější, nebudu ho upřesňovat, abych Vám to nekomplikovala.

Z vypočtené daně z příjmu lze v případě zálohové daně (HPP) uplatnit základní slevu na poplatníka (2.070 Kč měsíčně) a u Vás i slevu na studenta (335 Kč měsíčně). Pokud u zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani z příjmu ("růžový papír"), může Vám zaměstnavatel uplatnit celkem 2.405 Kč měsíčně (tato částka se odečte od vypočtené daně).

Z DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně odvádí zaměstnavatel tzv. srážkovou daň, která je konečná. Nevstupuje do daňového přiznání a nevrací se. V případě, že byste měl nízké roční příjmy, byste si mohl od obou zaměstnavatelů vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených daních, sám podat daňové přiznání a požádat o vrácení i srážkové daně.

Základní slevu lze uplatnit za celý rok i v případě, že člověk nepracoval po celý rok. Slevu na studenta lze uplatnit pouze za měsíce, v nichž jste byl studentem.

K DPP: Máte-li dvě zaměstnání, můžete v HPP zrušit podpis na prohlášení a podepsat je u zaměstnavatele na DPP. Pak by i on odváděl zálohovou daň. Po skončení roku byste byl povinen podat daňové přiznání, ale případné vrácení přeplatku daně by mohlo být snazší. Nevím, jak dlouho bude možnost vrácení srážkové daně platit (dříve se nevracela), proto by pro Vás mohl být výhodnější souběh dvou zálohových daní.

Poznámka: Jestli Vám zaměstnavatel v HPP uplatňoval celou slevu (2.405 Kč měsíčně), nemusíte nic řešit, protože už není co vracet (celou slevu jste v takovém případě uplatňoval průběžně).

Pro úplnost: Přeplatek daně lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh daně.

(Snad jsem to napsala srozumitelně.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]