Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přítel za mně zaplatil dluhy a řekl mi až za rok, že dluhy jsou zaplacené. Exekuce jemu ani mně nehrozila. Rok na to se se mnou rozešel a půl roku na to se oženil a podal na mně žalobu za bezdůvodné obohacení. Já ale po něm nic nechtěla, o nic ho nežádala, neprosila. Chtěla jsem si dluhy platit sama. nyní je věc u soudu. Jak soud řeší tyhle případy? Děkuji za odpovědi.
Tohle je dost složité. On bude muset dokazovat, že za Vás ty dluhy skutečně zaplatil. Teď je důležitější, co vlastně chcete Vy. Chcete mu peníze, které za Vás zaplatil, vrátit? Nebo Vy byste z nějakého důvodu vzniklý dluh neuhradila a myslíte si, že je to věc přítele, že to zaplatil? Je toho moc, co je třeba kolem tohoto případu vědět.
Asi takhle, je na Vás zda mu vrátíte to co zaVás zaplatil. Jinak asi bych taky neplatil další soudní a jiné náklady. Pokud tedy dojde k soudu a mezi dnem kdy za Vás dluh zaplatil a dnem kdy soudu byla doručena jeho žaloba uplynulo více než 2 roky (stačí den) tak namítněte promlčení a máte vystaráno. Asi by to chtělo nějaký důkaz, třeba výpis z banky, kdy byly peníze poukázány.
§ 107 OZ
(1) Právo na vydání plnění z bezdůvodného obohacení se promlčí za dva roky ode dne, kdy se oprávněný dozví, že došlo k bezdůvodnému obohacení a kdo se na jeho úkor obohatil.
No a přítel (oprávněný) věděl již v den placení, že platí za Vás (kdo se obohatil).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.