Nejste přihlášen/a.
Zvažuji nákup v polském internetovém obchodě a koupenou věc bych si chtěl nechat zaslat do balikomatu InPost v blízkosti hranice s Českem kde bych si to zajel vyzvednout. Jak tyto balikomaty funguji jsem si už zjistil. Pro výběr zásilky ze schránky balikomatu je třeba zadat tel. číslo a kod. Zajímá mne jestli to ale funguje i s českým tel. číslem. Podle videí o balikomatech InPost které jsem si prohlédnul vypadá, že tam asi mají přednastavenou polsou mezinárodní předvolbu +48 a nevím jestli to jde změnit na českou +420. Také by mne zajímalo jestli zasílají SMS s informaci, že je zásilka připravena v balikomatu k vyzvednutí i na české tel. číslo. Nerad bych si do balikomatu nechával něco zasílat a pak zjistil, že je nějaký problém kvůli kterému si to nebudu moct vyznednout. Máte s tím někdo nějaké konkrétní zkušenosti?
Osobní řešení nákupu je dobrá věc když je obchod kde se chce nakoupit v rozumné blízkosti a není třeba za tím jezdit někde daleko což může celý nákup prodražít.
S tím DPD a jejích místy Pickup je to možná dobrý nápad a možná by mi to vyhovovalo i lépe než ty balikomaty. Jak ale to zaslání na ten Pickup v Polsku konkrétně probíhá? Našel jsem si na stránkách Polského DPD jedno místo Pickup přímo u hranice s Českem. Co je ale třeba udělat aby zásilka byla doručená na konkrétní místo Pickup? Zasílají nějaké upozornění e-mailem nebo SMSkou na české tel. číslo, že zásilka je na tom Pickup připravená k vyzvednutí? Nejsou s tím nějaké problémy když si zásilku přijde vyzvednout člověk z Česka který nemá žádnou adresu v Polsku? Jaké máš s tím konkrétní zkušenosti?
@requied A při odběru na tom místě Pickup nekontrolují totožnost např. podle občanky? To Polské DPD nezasílá žádnou informací SMSkou nebo e-mailem, že zásilka je na tom Pickup připravená k vyzvednutí a je třeba si to sám sledovat a zjišťovat? S Českým DPD mám zkušenosti, že zasílají SMS a e-mail o doručování zásilky na adresu domů nebo i o tom, že je zásilka připravená k vyzvednutí na odběrném místě.
@requied Děkují za asi dobré informace ohledně toho DPD. Zkusím pozjišťovat jestli mi to budou ochotni na to DPD místo Pickup ochotní zaslat. Některé obchody totiž mají pouze určité dopravce a způsoby přez které zasílají zboži.
Vyzkoušel jsem to teď v červnu 2019 a vše celkem v poho.
Kupoval jsem zboží z polského e-shopu (kvalitní polský péřový spacák - mají jedny z nejlepších na světě), cca o 20% levnější než u nás. Při nákupu jsem ale musel zadat, že jsem z polska (i když jsem zadal svou českou adresu - kvůli případné reklamaci), jinak by mi to nenabídlo možnost dopravy do paczkomatu (zde byla nabídka zdarma).
Tel. číslo jsem zadal "polské" 000000000. Věděl jsem, že se to použije pro zaslání sms s kodem pro odběr z paczkomatu a nechtěl jem, ať to náhodně přijde nějakému polákovi (předpokládám, že 000000000 nikdo nemá). Důležité je zadat svůj e-mail (čili ne nějaký 10-minutes email, ale ten, kde mi později příjde kód pro výběr z paczkomatu).
Pak se mi ale ozvali mailem z e-shopu, že potřebují to číslo. Tak jsem jim vysvětlil, že polské nemám, jen české, a že co vím, české se nedá do paczkomatu zadat.
Načež mi přišel druhý den mail, že zboží je na cestě, i s tracking odkazem. Další den byl balík v paczkomatu, v mailu jsem měl kód i telefonní číslo, které se má zadat do paczkomatu. Tel. č. bylo jiné, než jsem zadával (asi od provozovatele e-shopu), ale důležité je, že ho uvedou i v tom mailu. Hned jsem tam zajel, vše v pořádku vybral.
Je to dobrá volba pro ty, co bydlí kousek od polských hranic - paczkomaty jsou už v každé větší dědině (dají se při nákupu na e-shopu vybrat ze seznamu, případně se dají předem vyhledat na mapě). Já jsem to dal do Chalupek, což je z Ostravy cca 15 minut po dálnici. Pohoda, doručení zdarma (narozdíl od různých kurýrních služeb - ten e-shop taky nabízel doručení do ČR, ale asi za 480 kč). Jen projedete trochu benzínu a strávíte čas na cestě, podle toho jak to máte daleko.
V tomto případě pro kšeft Poláci nejsou ochotní udělat cokoliv. Už jsem se informovat jestli by mi to byli ochotni zaslat do Česka, ale v jednom obchodě to jednoznačně odmítli a v jiném by ni to byli ochotni do Česka zaslat, ale požaduji za to zaslání docela vysoký poplatek čímž by se mi to dost prodražilo a nebylo by to pro mne už tak výhodné kupovat to v Polsku. Mají to i v jiných obchodech, ale tam je to dražší a tím i pro mne méně výhodné. Mám vyhlídnuté 2 obchody kde je to nejlevnější a kde bych to rád koupil. Mají tam i dopravu zdarma, ale pouze v Polsku tak, že i to má svůj význam, ale bohužel to by asi mohl být problém s těmi balikomaty v Polsku. Nerad bych riskoval, že mi to do balikomatu zašlou a mne to ten balikomat kvůli tel. číslu nevydá. Ono sice ty polské balikomaty InPost by měly fungovat i na pouhý QR kód bez nutnosti zadávat tel. číslo a kód, ale pouze na to bych nechtěl spoléhat. Ono některé mákupy z polských internetových obchodů vypadají být pro nás výhodné, ale je bohužel problém jak to také výhodně dostat do Česka. Všimnul jsem si také, že některé polské internetové obchody berou poplatek za platbu kartou. Už jsem psal ohledně těch balikomatů dotaz firně InPost, ale prozatím mi na to nic neodepsali.
@jurajjuraj Kolik vyjde poslání do Česka jsem si samozřejmě už zjistil. V jednom obchodě za to chtěji 40 PLN což je asi +/- 250 Kč a to mi připadá trochu hodně. V jiném obchodě mne zase informovali, že do Česka nezasílají. Jinak oba tyto obchody mají dopravu zdarma, ale samozřejmě pouze v ramci Polska. Pokud by to šlo zaslat na to DPD místo Pickup u hranice s Českem které mám vyhlédnuté tak tam mám nějakých 17 km a udělal bych si tam cestu i za jiným účelem mež pouze kvůli vyzvednutí té zásilky. Já se na to dívám tak aby mne ten nákup vyšel co nejlevněji. Jinak bych to mohl koupit i u nás v Česku ale o nějakých 500 - 1000 kč dráž.
Já si nechal na InPost balík poslat. Nějaké zboží jsem koupil na allegru, zadal jsem si, kde ho chci zaslat (Polský Těšín), zadal jsem své číslo, ale předvolba je možná jen polská a pak ještě email.
Za 2 dny mi na email přišlo potvrzení, že je balík na místě a v balíkomatu jsem pak zadal své telefonní číslo a kód, který přišel v mailu a vše ok.
Ale měl jsem obavu, aby smska nepřišla nějakému Polákovi se stejným číslem jen jinou předvolbou.a zboží mi nevybral.
Zvažuju na toto koupit polskou simku.
Tak pokud je v těch balikomatech možné zadat pouze polské tel. číslo tj. s předvolbou +48 tak je to pro nás z Česka docela dost zásadní omezení. Abych zadával svoje číslo s Polskou předvolbou +48 tak něco takového pro mne asi neni abych s tím až tak riskoval. Ty balikomaty InPost asi proto odepíšu jako v mým případě bohužel nepoužitelné.
Jinak na můj dotaz ohledně toho napsaný přímo firmě InPost se asi vykašlali, protože nepřišla žádná odpověď.
Tak od firmy InPost přece přišla dnes odpověď. Napsali mi mj. toto:
"Można wprowadzić czeski nr telefonu, ale SMSy z kodem odbioru nie będą przychodziły. Może Pan podać adres mailowy i czeski nr tel. Kod odbioru przyjdzie wówczas w wiadomości mailowej, trzeba podać w paczkomacie kod odbioru z maila i nr tel. Paczka czeka w paczkomacie 48h, po czym jest zwrócona do oddziału głównego."
Z toho vyplývá, že české tel. číslo s předčíslim +420 by mělo být použitelné v balikomatech InPost v Polsku. Pouze na české tel. čísla nezasílají kód pro vyzvednutí zásilky a informací o její doručení do balikomatu. To zašlou na e-mail.
Tak když jsem zadával své číslo do paczkomatu, tak tam byla tehdy předvolba "pevně" daná, čili nebylo možno ji přepsat na +42, takže ve finále jsem zadával vlastně polské číslo. Těžko říct, jestli mají poláci telefonní čísla, která začínají 736... 777... apod.
A kdy to bylo co jsi si vyzvedával zásilku z toho balikomatu v Polsku?
Jinak s tím předčíslím +42 kdyby to šlo zadat nebo nastavit by ti to asi neprošlo. Je to předčíslí už neexistujícího Československa. Česko má po rozdělení Československa +420.
paczkomaty jsou normalne pouzitelne, pokud tam kupuju tak se s prodavajicim domuvim at tam zada svoje cislo mobilu a muj email, tebe vsechny udaje k vyzvednuti baliku prijdou na email a jemu to prijde na mobil, je to naprosto fuk, ty svuj balik dostanes
Tak nakonec jsem na ten nákup v polsku kvůli zabedněností Poláků musel rezignovat. Balikomaty InPost kvůli vyžadování pouze polského tel. čísla při vyzvedávání zásilky jsou pro mne nepoužitelné a s nějakým vymýšlením si tel. čísel bych nerad riskoval. Při vyjednávání přímo s obchodem souhlasili se zasláním na DPD místo Pickup což by mi nyhovovalo nejlépe a zaslali mi k tomu i speciélní nabídku, ale když jsem už byl rozhodnutý, že to takto koupím tak mne nakonec informovali, že to prostřednictcím toho DPD nepůjde. Navrhli mi ještě možnost zaslání prostřednictvím služby Paczka w Ruchu což je zasílání do novinowých stánků firmy Ruch. Když jsem si našel jejích nísto kde bych si to mohl zajít vyzvednout a zjistil, že by mi mohli kód na vyzvednutí zaslat e-mailem (na zahraniční tel. čísla to SMSkou nezasílají) tak se zase ukázalo, že obchod nemůže nebo spíše asi není ochoten při odesílání zboží požádat aby kód zaslali na e-mail a ne SMSkou.
Z toho vyplývá, že polští internetoví obchodníci neradi prodávají svoje zboži lidem ze zahraniči a jsou ochotní udělat téměř vše aby to případným zahraničním zákazníkům co nejvíce znevýhodnit, zkomplikovat a nakonec znemožnit. Ochota vyjít alespoň trochu vstříc zákazníkovi nějakou maličkosti která by jich možná ani nic navíc nestála v tomto případě není žádná. Jsem z toho docela dost zklamaný, ale bohužel nic se s tím nedá dělat.
Telefonní číslo vůbec neřeš ! Napiš jim svoje telefonní číslo a před to číslo dej jejich předvolbu 48 !
Víc nikdo neřeší, dělám to tak leta a když mi přijde do pačkomatu balík tak většinou je v propozicích moje telefonní číslo a heslo. Na tom pačkomatu předvolbu stejně nezměníš. Oni tam mají tu předvolbu 48 natvrdo a nezměníš ji ! Proto pokud tě někdo bude žádat o polské telefonní číslo, tak si dej svoje číslo a před něj napiš 48 ! Víc neřešte ! Až si koupíte balík a zaplatíte budete informování že zboží odešlo a druhý den že zboží přišlo. Jako telefonní číslo bude to Vaše a oni tam na tom monitoru mají to 48 natvrdo ale jim jde o ten zbytek čísla, to tam napíšete a pak dáte heslo.
Stává se, že i nějaké eshopy z Polska mi napsaly že potřebují ukončení objednávky polské telefonní číslo.
Ano opět píši to samé, napsal jsem předvolbu 48 a moje telefonní číslo ! Ano, logicky nebude fungovat, ale o to nejde !
Prostě dostali polské číslo a to se zobrazí v papírech v emailu když budete vyzváni ke zboží ! Jen ho opíšete na obrazovku, pod to napíšete šesti mýstný kód a hotovo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.