Nejste přihlášen/a.
Dopouštím se nějakého porušení pravidel tím, že vyfotografuji auto jedoucí v protisměru jednosměrnou ulicí? Spolujezdec mě napadl s tím, že porušuji jeho práva.
NOZ
§ 84
Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením.
§ 86
Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit. Ve stejném rozsahu jsou chráněny i soukromé písemnosti osobní povahy.
Předpokládám, že jste foto nehodlal použít k "výkonu nebo ochraně jiných práv... úřednímu účelu...vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství" - viz § následující.
můžete fotit, nesmíte zveřejnit
@jedubábo - no to už jsem pár diskusí viděl - ten nesmysl díky EU... jakékoliv foto pořízené venku se zobrazením nějaké osoby či jejího majetku je zakázáno pořizovat či dokonce veřejně šířit... Fotku, jak stojíte u nějaké památky na dovolené, můžete mít jen v případě, že osoby a majetek odmažete - tj. máte svou fotku na bílém pozadí ...
Právníci jsou tupci a politici si to nechají projít mezi prsty... máte pravdu, fotit se nesmí nikdo a nic. A tazatel jako fyzická osoba mimo své kompetence porušoval zákon.
V dané situaci asi lze jen reagovat onomu poškozenému "omlouvám se, zavoláme PČR a ti to dořeší"
No jsem zvědav, až jednoho dne opravdu dojde na soud, jakým způsobem rozhodne právě ten nejvyšší.
V této souvislosti mě napadá podotázka:
U nás na náměstí se pořádají prodejní trhy a různé jiné veřejné akce. Na internetové stránce města a v místních novinách se potom objevují fotky lidí (i detaily toho, jak nakupují jedí a pod.), kteří o focení nevěděli a zjistí, že byli vyfocení až po zveřejnění těchto fotek.
Je něco takového v pořádku?
@achjo - Je něco takového v pořádku?
Ano, je:
NOZ § 89
Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.
Lze samozřejmě požádat o smazání, znemožnění identifikace (např. rozmazat obličej) a podobně.
To by mě zajímalo, jak budou mazat moji fotku v novinách, co právě vyšly . Tuhle žena otevřela turistickou publikaci, kterou máme doma už několik let a kouká, kdo se to tam na fotce producíruje a on Ampér. S potomkem v nosičce na zádech. Rodinná idylka. Nojo, ale co kdyby mě vyfotili, jak se hrabu v kontejneru a pod to dali titulek "sociálně slabí nedbají na hygienu"
.
Na netu není problém fotku znejasnit - a v papírové podobě? Nic není starší, nž včerejší noviny
Jestliže nepůjde o ten kontejner nebo tajný výlet s milenkou/milencem, pak je většině lidí asi úplně jedno, jsou-li někde vidět. Někteří dokážou oběhnout celý dům s "podívejte, jsem v novinách!"
@Amper: Zpravodajství je jednou z výjimek, pro něž je možné fotografovat i bez souhlasu fotografovaných osob.
@ivzez: JJ, to bylo jen takové rýpnutí na poslední větu odpovědi jedubabičky. My se tak občas vzájemně špičkujeme, když jeden z nás zavdá příčinu.Ovšem ve světle v brzké době platného nařízení EU to nebylo úplně od věci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.