Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestupek? jaký, proti čemu?

Od: slava* odpovědí: 12 změna:

Dopouštím se nějakého porušení pravidel tím, že vyfotografuji auto jedoucí v protisměru jednosměrnou ulicí? Spolujezdec mě napadl s tím, že porušuji jeho práva.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

NOZ

§ 84

Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením.

§ 86

Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit. Ve stejném rozsahu jsou chráněny i soukromé písemnosti osobní povahy.

Předpokládám, že jste foto nehodlal použít k "výkonu nebo ochraně jiných práv... úřednímu účelu...vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství" - viz § následující.

majsterjoe*

No a jelikož fotil přestupek...pak je to diskutabilní. Záleží opravdu na účelu pořízení fotografie.

hodnocení

4x

můžete fotit, nesmíte zveřejnit

doplněno 18.02.18 19:09:

@jedubábo - no to už jsem pár diskusí viděl - ten nesmysl díky EU... jakékoliv foto pořízené venku se zobrazením nějaké osoby či jejího majetku je zakázáno pořizovat či dokonce veřejně šířit... Fotku, jak stojíte u nějaké památky na dovolené, můžete mít jen v případě, že osoby a majetek odmažete - tj. máte svou fotku na bílém pozadí ... *smich*

Právníci jsou tupci a politici si to nechají projít mezi prsty... máte pravdu, fotit se nesmí nikdo a nic. A tazatel jako fyzická osoba mimo své kompetence porušoval zákon.

V dané situaci asi lze jen reagovat onomu poškozenému "omlouvám se, zavoláme PČR a ti to dořeší" *smich*

No jsem zvědav, až jednoho dne opravdu dojde na soud, jakým způsobem rozhodne právě ten nejvyšší.

majsterjoe*
hodnocení

2x

Pokud fotku nikdo neuveřejníš, pak neporušuješ nic. Tedy pokud si zrovna neřídil.

danys*
hodnocení

2x

Pokud ho hodláte nabonzovat, záznam, fotografii můžete policii poskytnout.

iz*
hodnocení

1x

Nikoho nesmíte fotit bez jeho souhlasu. Jestli jste fotografoval spolujezdce bez jeho souhlasu, nedivím se, že se ozval. (Možná otázku míníte jinak, já reaguji jenom na to, co jste napsal.)

achjo
hodnocení

0x

V této souvislosti mě napadá podotázka:

U nás na náměstí se pořádají prodejní trhy a různé jiné veřejné akce. Na internetové stránce města a v místních novinách se potom objevují fotky lidí (i detaily toho, jak nakupují jedí a pod.), kteří o focení nevěděli a zjistí, že byli vyfocení až po zveřejnění těchto fotek.

Je něco takového v pořádku?

hodnocení

0x

@achjo - Je něco takového v pořádku?

Ano, je:

NOZ § 89

Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.

Lze samozřejmě požádat o smazání, znemožnění identifikace (např. rozmazat obličej) a podobně.

To by mě zajímalo, jak budou mazat moji fotku v novinách, co právě vyšly *nevi*. Tuhle žena otevřela turistickou publikaci, kterou máme doma už několik let a kouká, kdo se to tam na fotce producíruje a on Ampér. S potomkem v nosičce na zádech. Rodinná idylka. Nojo, ale co kdyby mě vyfotili, jak se hrabu v kontejneru a pod to dali titulek "sociálně slabí nedbají na hygienu" *smich*.

Na netu není problém fotku znejasnit - a v papírové podobě? Nic není starší, nž včerejší noviny *smich*

Jestliže nepůjde o ten kontejner nebo tajný výlet s milenkou/milencem, pak je většině lidí asi úplně jedno, jsou-li někde vidět. Někteří dokážou oběhnout celý dům s "podívejte, jsem v novinách!"

iz*

@Amper: Zpravodajství je jednou z výjimek, pro něž je možné fotografovat i bez souhlasu fotografovaných osob.

@ivzez: JJ, to bylo jen takové rýpnutí na poslední větu odpovědi jedubabičky. My se tak občas vzájemně špičkujeme, když jeden z nás zavdá příčinu.*hi*Ovšem ve světle v brzké době platného nařízení EU to nebylo úplně od věci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]