Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s výživným

Od: hankaa odpovědí: 15 změna:
Je mi 14 let. Táta na mě přispívá 3000kč. Máma mi z toho nedává nic. Říká že to je na spotřebu vody, jídlo a takový ty věci. Z maminy,, kapsy,, mi dává měsíčně 100kč což mě přijde dost málo. Nejvíc co mi jednou za měsíc dala bylo 500 ale s hádkama a nedala mi je najednou ale postupně jinak mi dává 100 za měsíc a já si za to nemůžu koupit třeba ani tričko.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

5x

Dobrý den. Vaše máma má samozřejmě pravdu, když říká, že výživné od táty je hlavně na úhradu spotřeby vody a na jídlo. Kapesné pravděpodobně dostáváte dle finančních možností vaší rodiny. Pokud potřebujete více peněz na blbinky, počkejte si do svých 15 let a jděte je někam na brigádu vydělat. Pak si možná peněz - tedy i těch, co vám dává máma - budete více vážit.

hodnocení

4x

Výživné nesmíš chápat jako svoje kapesné. Táta přispívá na poplatky které jsou spojené s Tvými potřebami. A věř, že těch výdajů je opravdu hodně. Podílí se na nich oba Tví rodiče. A pokud Ti máma dává nějaké kapesné, pak je to jen její dobrá vůle. Ne povinnost. V některých rodinách nedostávají děti od rodičů kapesné vůbec žádné. S hádkama na mámu nechoď, buď ráda, že občas dostaneš nějakou korunu, abys ji mohla rozfrcat! Také nemusíš dostat vůbec nic!

iz*
hodnocení

3x

Výživné slouží k úhradě všech nákladů, kterou s tebou souvisejí → strava, bydlení, oblečení, pomůcky do školy, zájmové kroužky, výstavy, kino, výlety, ... Teprve z toho, co zbyde, ti maminka může dát nějaké kapesné. Zkus si s ní někdy sednout a projí si s ní, na kolik měsíčně přijde domácnost.

hodnocení

2x

Záleží na tom, kolik má maminka k dispozici peněz a jaké má/te náklady, které se musí platit - víte to vůbec, nebo vidíte jen to výživné? Ptala jste se maminky, jaký má důvod - jestli málo peněz, nebo třeba pocit či zkušenost, že "neudržíte korunu"? Zkuste to - ale ne "s hádkama", to není nejlepší způsob.

Mimochodem - jak vy se podílíte na chodu domácnosti?

pohanka*
hodnocení

2x

Určitě by to chtělo se zajímat, kolik platíte doma za bydlení - nájem, inkaso, odpady, pojištění, obědy, škola, doprava, musí se dát na stranu peníze na opravy či pořízení nové pračky, lednice a podobných věcí, drogerie, potraviny, připojení internetu, telef. operátor. A to jistě není všechno. A spočítat, kolik má maminka příjem ze zaměstnání, plus přídavky a alimenty.

A podívat se, kde by se dalo případně ušetřit. Dělat si doma svačiny a nekupovat si hotové, případně si doma upéci sladkosti. To bys již mohla pomalu ve svém věku zkoušet sama a maminku překvapit. Perník, makovec, hrníčkový koláč. Ušetříte za koupené, podívej se, kolik takový řez dnes stojí.

Také bys mohla s 4-5 kamarádkami uspořádat pravidelnou burzu a vždy se u někoho sejít, přinést oblečení /doplňky/, domluvit se 5-10 kusech, které ti je malé, nebo okoukané a vzájemně si oblečení prohodit. Radost z nové věci bude určitě velká a zcela bez finanční zátěže. Neboj se toho, určitě se u toho pobavíte. Nějaké jednohubky a čaj přijdou vhod a strávíte spolu hezké odpoledne.

hodnocení

2x

U nás kdysi také došlo k takovému "vyříkávání si". Můj nejstarší měl asi stejný pocit jako ty.

V obýváku jsem si vyklidila velkou plochu na zemi a narovnala tam všechny aktuální doklady o příjmu a výdajích za rok. A protože synek byl docela dobrý na počítání, prošel si to celé - a pak mi říkal: mami, JAK to vlastně děláš, abys to všechno zaplatila?

Jsou to položky nejen pro tvou osobní (s)potřebu, jako je třeba jídlo doma a třeba obědy ve škole, patří sem poplatky za nájem (daně z nemovitosti), pojištění (např. domácnosti), poplatky za energie, za televizní a rozhlasové vysílání, za vodu, za svoz odpadu a další. Určitě máš v čem chodit a máš i obuv. Možná ;) i mobil. Platí se i za kroužky, pobyty na lyžáku nebo na letním táboře...

Určitě také záleží na tom, zda si kupuješ pomůcky a potřeby do školy sama z kapesného, nebo si řekneš mamince.

hodnocení

2x

@junkers - Matka si může s výživným dělat zcela co chce, nikde se to nesleduje. Takže její děti pak trpí materiálním nedostatkem, nicméně vše je v souladu se současnými zákony.
Zdá-li se druhému rodiči, že dítě jakkoli "trpí", má možnost se obrátit na příslušné instituce a dožadovat se nápravy.

Bohužel "trpí" většina těchto platících rodičů - utkvělou představou, že "za ty prachy co platí by dítě mohlo žrát koňský vejce" (skutečný citát rodiče, hradícího na pubertálního potomka necelé tři tisíce).

tricko
hodnocení

1x

Tak jsi se vypovídala, otázku nevidím žádnou. U mne bys s hádkami neobdržela ani tu stovku, ne potom 500,- Kč. S výživném od táty hospodaří mamka a ta musí uhradit všechny vaše potřeby. Táta neposílá alimenty na tvé kapesné. Pokud mamka má k tomu důvod, že ti více korun nemůže nebo nechce dát, je v tom jistě určitý důvod. Zeptala jsi se na to? Třeba mamka opravdu peníze navíc nemá, třeba jsi držkatá, nepomáháš, co já vím?

hodnocení

1x

Pokud Ti soužití s matkou už nevyhovuje, tak se domluv se s otcem, kolik by Ti dával kapesného měsíčně a pak, pokud by souhlasil s tím, že budeš u něho bydlet, zajdi na sociálku - odbor péče o děti, kde Ti poradí, jak dále postupovat.

katka23
hodnocení

0x
Určitě ti mamka kupuje oblečení,jídlo,věci do školy... Co je to dneska za módu dostávat kapesný a ještě si stěžvat že málo? Já nic nedostávala a ani jsem si nedovolila si stežovat!

junkers*
hodnocení

0x

Matka si může s výživným dělat zcela co chce, nikde se to nesleduje. Takže její děti pak trpí materiálním nedostatkem, nicméně vše je v souladu se současnými zákony.

tricko

Junkers - aha, tazatelka trpí materiálním nedostatkem, protože nemá vytoužené tričko. *zed* Třeba má jiných triček ve skříni 20 ks. Tomu fakt říkám materiální nedostatek.

junkers*

Ale to dítě trpí. To je na sociálku tohleto. Co když bude mít žízeň, nebo hlad? Tak bude muset domů?

danys*

Junkers: Předpokládám, že má v čem chodit a tričko nějaké má! To, že s tebou tvoje bývalá vydrbala a tvému dítěti zřejmě nedopřává za tvoje těžce vydřený peníze tolik kolik bys chtěl neznamená, že to tak je všude.

hodnocení

0x

Zkus to probrat třeba s babičkou, ta by ti to mohla vysvětlit, třeba ti nějakou korunku přidá, když jí s něčím pomůžeš, třeba na zahrádce, s úklidem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]