Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, budu psát za jednu kamarádku a protože se v tom taky moc nevyznám, tak se zeptám tady... Kamarádka má 2 práce, jednu práci má na HPP, kde má podepsaného poplatníka a druhou, kde má momentálně DPP/DPČ a je to pouze brigáda, kde tedy poplatníka nemá... To znamená, že odvádí 2x ZP/SP a i daně - vzniká jí nějaký nárok na vrácení? Pokud se nepletu, tak SP/ZP jí nevrátí (i když je hloupé, že to musí 2x odvádět) a co daň? Z brigádnických smluv fakt strašně moc odvádí, že jí zbyde vždy půlka. Jinak jsem někde četl, že u DPČ by jí měl vzniknout nárok na nemocenskou, co je na tom pravdy? Pokud jo, tak musí zaměstnavatel neschopenku přijmout nebo ne? Přece jenom není to HPP, ale brigáda. Moc děkuje
K nároku na vrácení přeplatku daně neuvádíte dostatek informací.
Jestli v hlavním zaměstnání uplatňuje celou slevu na poplatníka, nebude*) pravděpodobně možnost vrácení (celá sleva byla uplatněna v průběhu roku).
Ano, při práci na DPČ s odměnou od 2.500 Kč měsíčně vzniká nárok na nemocenské. Kamarádka by si musela nechat vystavit dvě neschopenky, pro každého zaměstnavatele jednu.
*) Uvedete-li konkrétní částky, můžu se Vám na to podívat.
Konkrétní částky nemám k dispozici, ale na HPP se pohybujeme kolem průměrné mzdy, takže uplatňuje celou slevu na poplatníka.
Ještě mne napadlo:
Proč má tak vysoké odvody z DPČ? Doložila zaměstnavateli, že za ni hlavní zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění alespoň ve výši odpovídající minimální mzdě?
Jestli ne, musí zaměstnavatel zdravotní pojištění dopočíst a odvést minimálně 1.647 Kč měsíčně. Celý rozdíl strhne zaměstnavatel z odměny zaměstnance. Jinak by se odvádělo jen 4,5 % ze skutečně dosažené odměny.
Sociální pojištění se nedoplácí.
Nemůžete zjistit výši příjmů na DPČ a DPP? Nějak mi nehraje, že by jí měla zůstávat jenom polovina sjednané odměny. Zdravotní pojištění za zaměstnance činí 4,5 % a sociální 6,5 % hrubé mzdy. Daň činí 15 % superhrubé mzdy/odměny. Tzn., že by jí z odměn mělo zůstávat téměř 75 % sjednané hrubé odměny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.