Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod manzelstvi v ceske republice

Od: suus* odpovědí: 9 změna:

Dobry den nevite prosim nekdo jak to je s rozvodem manzelstvi? Jsem vdana za holandana a ziju v holandsku. Oddani jsme ale v ceske republice. Nevite jestli je tedy i mozne se v ceske republice rozvest?

Predem dekuji za odpoved.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

qwert*
hodnocení

1x

Já si dovolím se v tom trošku porýpat. Pokud jste oddáni v ČR pak jste podle českého práva manželé. Ale jak je to podle holandského práva?

O co mi jde:
Setkal jsem se s případem, že se dva chtěli rozvést po dvacetiletém manželství. Jenže se brali kdysi v Anglii, takže podle československého práva vlastně manželé nebyli, neboť se svatba nekonala za přítomnosti zástupce čs. ambasády.

Zjištění, že dvacet let žili na hromádce bylo pro manžela velmi příjemné, a protože neměli děti, on tím pádem nemusel nijak nic řešit. A pokud jde o majetek, manželce sklaplo. Fakt je, že byli oba občany tehdejší ČSSR na rozdíl od Vás (tedy alespoň předpokládám) a tím, že se nevzali na abasádě nebo za přítomnosti zástupce ambasády, manželství nevzniklo .

Takže nic to nemění na mém dotazu, zda jste manželé i podle holandského práva?

raadek*
Ony se ty mezistatni dohody stale menili nez jsme vstoupili do EU. Ja jsem se zenil jeste pred vstupem, takze na kazdej papir, ktery jsme chteli aby uznala druha zeme, jsme museli na MZ pro Apostille. Je to takove drahe razitko, ktere se dalo sehnat pouze na ministerstvu. Pokud jsme zase chteli aby nase urady uznali jiste doklady, tak muselo byt Apostille z ministestva druhe zeme. Pokud tazatelka neprosla timto martyriem, tak je mozne, ze holandani snatek neuznaji. Samozrejme take zalezi na tom, kdy se brali. R.
qwert*

Přesně o tom jsem mluvil - je třeba zjistit, jestli vůbec jsou manželé - možná že mají problém vyřešen, aniž by to tušili. :)

raadek*
Zuzinku, uz jsem to tady jednou opisoval. Pro vas to tedy jeste jednou opisu. Rozsudek - ...vyzivne soud neurcil, nebot matka se k dnesnimu dni stehuje do xxx, oba dva shodne navrhli, aby soud vyzivne neurcoval vzhledem k obtiznosti posilani plateb do zahranici, otec se zavazal matce vyplatit xxx,-kc jako vyzivne na syna. Soud dohodu rodicu v plnem rozsahu schvalil... Neni zrovna prijemne ozivovat tyto vzpominky, ale snad vam to pomuze. R.

raadek*
hodnocení

0x
Samozrejme, ze vas v Cesku rozvedou. Take jsem si tim prosel. R.
suus*
hodnocení

Bylo to hodne slozite.. Tady v Holandsku je to hrozne slozite a tahne se to roky... Jestli mate cas a naladu mi napsat jak to u vas probihalo byla bych moc rada.. Dekuji

raadek*
Nejdulezitejsi je aby jste s manzelem byli na vsem domluveni. Pak to je pouze formalita v radu mesicu. U me to trvalo 3 mesice. Je to uz nekolik let, ale pokud se pamatuju, musite podat navrh na upravu pomeru ve veci pece o nezletile deti. Alimenty jsme vyresili jako jednorazovou castku, kterou jsem manzelce pred rozvodem vyplatil, takze soud nemusel vubec resit jejich vysi. Pred rozvodem jsme se tez majetkove vyrovnali, takze u soudu to trvalo 15 minut a bylo hotovo. U vas zalezi na tom, jestli jste oba ochotni do cech prijet. U svatby jste potrebovali prekladatele nebo manzel umi cesky? V pripade uredniho prekladatele by to bylo slozitejsi. Hledal jsem vsechny papiry, ale v tom mym bordelu jsem toho moc nenasel. Samozrejme nejdriv zazadejte o radu uredniky ceske ambasady a kontaktujte matriku v miste vaseho byvaleho bydliste. Nam matrikarka pri rozvodu velmi pomohla, protoze v te urednicke byrokracii se normalni clovek nevyzna. R.
suus*
hodnocení

Mockrat dekuji za vasi ochotu...moc mi to pomohlo dekuji...

zuzinek

raadek-alimenty je možno v ČR vyřešit jednorázově? Měla jsem za to, že nikoliv...Na manželku ano, ale na dítě to snad nelze..?

Děkuji Z.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]