Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem 18-letý student a rozhodl jsem si udělat daňové přiznání.
Mám dva druhy příjmů: ze živnosti (podnikání) a pak ostatní příjmy (podle §10).
V ostatních příjmech mám ztrátu 6535,-
V příjmech ze živnosti zisk 50744,-
Jaký bude daňový základ? Laický rozum mi říká spočítat 50744 - 6535 = 44209,-, ale dočetl jsem se v zákoně (a na webu radícím s daněma), že ztrátu z ostatních příjmů nelze aplikovat na zisk ze živnosti.
Znamená to tedy, že daň. základ bude 50744?
Jak to bude s převodem ztráty z ostatních příjmů do dalších let?
Děkuji za odpověď
Ještě tedy doplním, že ne že by se nedala aplikovat ztráta na zisk z živnosti, ale že maximální výše uplatněných výdajů v ost. příjmech může být jen do výše příjmů (že nikdy nemůže dojít ke ztrátě)
Z Ostatních příjmů lze do daňového základu zahrnout jen kladnou hodnotu, tzn., že ztrátu započítat nelze.
Vezměte si formulář Daňového přiznání spolu s Pokyny pro vyplnění a pokyny si řádně prostudujte. Zahrnutí Ostatních příjmů je v Pokynech pro ř. 41 a 42.
Z Pokynů pro vyplnění přílohy č. 2 DAP vyplývá, že ztráta v Ostatních příjmech se z minulých let nepřevádí. Ke ztrátě v Ostatních příjmech dle §10 sice dojít může, pokud výdaje převýší příjmy, ale nelze ji uplatnit.
Záměrně uvádím ve formě pro laiky, bez nutnosti citace či studia daňových zákonů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.