Nejste přihlášen/a.
Jak je to s DPH při nákupu v zahraničí když koupené zboží půjde ven (do Česka) ze země ve které nakoupím? Konkrétně se mi jedná o nákup v Polsku. Může mi zahraniční obhod zboží prodat za cenu bez DPH když kupované zboží bude vyvezené, zaslané atp. do Česka? Je nějaká taková možnost? Vztahuje se to pouze na podnikatele kteří v zahraničí nakupuji pro firmu nebo i ostatní lidi? V těchto věcech se vůbec nevyznám, ale pokud by něco takového bylo možné tak by se nákupy v zahraničí mohly tím trochu zlevnit.
Jako nepodnikatel
a) při nákupu z EU platíte DPH státu, ve kterém nakupujete, u náš už žádné
b) při nákupu mimo EU, doplácíte vypočtené DPH u nás v ČR, při ceně nad 30USD
žádná jiná možnost není.
Tak pokud jsem to dobře pochopil tak při nákupu ze zemi EU konkrétně mi jde o Polsko nemám nárok na nákup bez DPH. Vycházel jsem mj. z této diskuze kde se ohledně nákupu z Polska bez DPH diskutovalo. Je to ale trochu starší diskuze a jedná se tam asi o podnikatele který nakupuje v Polsku za účelem prodeje v Česku.
O DPH při nákupu ze zemi mimo EU vím. To DPH určují a vybírají celníci při překročení stanovené hodnoty zboží.
Mi jde o jednorázový nebo příležitostní legální nákup jako soukromá nepodnikající osoba z polského internetového obhodu. Podle toho co jsem různě o tom přečetl v internetu jsem pochopil, že jako soukromá nepodnikající osoba bez ŽL na nějaký nákup ze zahraničí v rámci EU bez DPH asi nemám nárok. To se vstahuje asi pouze na podnikatele kteří v zahraničí nakupuji na firmu za účelem podnikání. Já se v těchto záležitostech ale vůbec nevyznám a tak to zjišťují jak to s tím ve skutečností je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.