Nejste přihlášen/a.
Liduš, strašně se mýlíte. Na tohle prodejce právo teda nemá. Viz, co jsem napsala níže. To si nesmí prodejce dovolit. A žádné odstupování od objednávky. Proč, proboha? Ale když se lidi budou chovat jak to říkáš, tak budou nahrávat všelijakým podfukářům a šizuňkům. Teda mně se tohle stát...
A nějaká omluva, to si snad děláte srandu? Žádná omluva v tomto případě nestačí a není přijatelná. Jsem obchodník a je mojí povinností udávat správné ceny a ne je měnit jak vítr zafouká a omlouvat se, že jsem dal ízkou cenu, abych nachytal kupce a pak si to rozmyslel. Lidi, neblbněte! Tohle patří k odpovědí pod tebou. Že jako by se měl ten prodejce omluvit a bude to OK a já vycáluji jinou cenu, kterou si vycucá z prstu.
No tak to teda ne! Na tohle nemá ten člověk právo. Pokud Vy máte objednávku za určitou cenu a máte to v emailu, absolutně nemůže měnit cenu potom a něco vysvětlovat. Mně by teda žádné vysvětlování nezajímalo a tvrdě bych žádala, aby mi poslal zboží za uváděnou cenu. Že se spletl? To je jeho věc. Je to obchodník a musí dodržovat obchodní podmínky a pravidla. To by bylo docela jednoduché. Napřed má něco skladem, nemůže to prodat, tak dá lákavou cenu a když se někdo chytí, tak mu začne vysvětlovat, že se splet a požaduje vyšší cenul? Abosolutně ne! A hlavně, Vy máte právo na to, aby Vám to zboží prodal, za původně uváděnou cenu. Pohrozte mu, že to dáte na ČOI.
A ještě doplním. Byla by chyba objednávku zrušit, to by z toho vyšel docela lehko a zkusil by to na jiného. Pokud bych já měla zaregistrovanou objednávku na určitou cenu a prodejce by se pak ozval s nějakým vysvětlováním změněním ceny, tak to by teda koukal. Byla bych s ním hotová natošup. Rozhodně bych na to nepřistoupila a vyžadovala, aby mi zboží poslal za cenu, za kterou jsem to já objednala původně. Na to by mi stačil jeden email. On by si to sakra rozmyslel, protože tohle nemůže vyhrát. To je prokázané klamání zákazníka a za to jsou vysoké pokuty.
Je-li cena očividně nesprávná, nemá zákazník právo na dodání za chybně uvedenou cenu. Kdyby třeba obchodník věc v ceně 60.000,- Kč uvedl s cenou 6.000,- Kč, je zřejmé, že šlo o překlep nebo chybu systému. Ani zákazník nemá právo na bezdůvodné obohacení...
Podle mne záleží na tom, o jaké zboží a jakou cenu šlo.
Ivzes, zákon je zákon. A tohle znám z vlastní zkušenosti. Nebylo to sice v naší zemi, ale i zde se musí obchodník chovat podle zákona. Já jsem jednou měnila výlohu. Dávala jsem tam nové oděvy a k tomu také ceny. Měla jsem takový systém, kde se číslice strkali do rámečku. No a stalo se mi, že ty šaty stály 1.800 Franků a mně vypadla ta jednička a já si toho nevšimla. A navíc to číslo leželo dole. Jenomže přišla zákaznice, a právě ty šaty chtěla. Já měla radost, protože jsem je tam před chvilkou dala a už byl o ně zájem. Tak jsem jí je dala vyzkoušet v jejím čísle a ona že si je bere. No a když došlo k placení, tak jí povídám tu správnou cenu, teda 1. 800 Fr. a ona že jakto, že mám ve výloze jenom 800 Fr. Zkoprněla jsem a šla se kouknout a začala jí vysvětlovat, že vypadla ta jednička, navíc ležela dole a uhádni jak to dopadlo. Řekla že to je moje odpovědnost obchodnice, že jsem si to měla zkontrolovat a že já jí musím prodat ty šaty za cenu, která byla ve výloze, jinak na mne podá stížnost. Tak jsem raději zklapla a udělala co chtěla. Ale od té doby jsem na to nikdy nezapomněla a pořádně si všechno zkontrolovala. A zrovna tak to musí dělat obchodník i tady. Je to v jeho zájmu a je to jeho riziko podnikání. Takže i kdyby to bylo tak jak píšeš, tak podle zákona by ten prodejce nevyhrál. Navíc to měl na internetu a než to odkliknul, měl si zkontrolovat jakou cenu uvádí. To je jeho povinnost, jako je povinnost klienta požadovanou cenu zaplatit a nevysvětlovat prodejci, že to má drahé. Jediné co mohu jako kupec udělat, jít tam, kde to mají levnější. Takže právo je obousměrné a musí to tak fungovat. A za chyby se holt platí.
A navíc v tomto případě to ani nebyla chyba, ale vyčůranost.
Zákon samozřejmě platí i u nás, ale v případě natolik nepřiměřeně nízké ceny, že by muselo být naprosto zjevné, že se jedná o chybně uvedený údaj, by provozovatel e-shopu mohl požadovat zrušení kupní smlouvy na základě ustanovení občanského zákoníku o tzv. neúměrném zkrácení.
Viz článek K uzavírání kupní/... (e-právo.cz)
Zde e-shop nabízel gril o 50 či více procent nižší, než jiné e-shopy. Ovšem vzhledem k tomu, že stejnou cenu uvedlo několik e-shopů, nevím, jestli by obchodník mohl požadovat zrušení kupní smlouvy podle ustanovení z článku.
Tazatel dosud neupřesnil, jak prodejce cenu změnil, jak to odůvodnil a jak ho informoval - tedy jestli se jednalo o cenu chybně uveřejněnou u zboží, překlep, záměnu a pod. Pak těžko odpovídat, nač má kdo právo.
Upřesnil, dnes ráno asi v 6 hodin. Jednalo se o tisíc korun. Jestli jsem to správně pochopila, byly tam uvedené dvě ceny. Tazatel objednal za nižší cenu, objednávka byla za tu cenu přijatá a potvrzená a pak mu najednou přišel email, kde prodejce vysvětluje, že je cena o 1 000 Kč vyšší. Že to teda nemyslel tak, jak bylo v nabídce uváděno. To by pak mohl dělat každý, napsat si rozpětí cen a pak se teprve podle zakázek rozhodoval, co se mu vyplatí víc... A to bych chtěla vidět, jestli by alespoň jednou prodal za tu nejnižší cenu. Proč by to dělal a z jeho divného chování je na první pohled vidět, že se snaží klienta napřed přilákat nižší cenou a pak mu začne vysvětlovat, že to tak nemyslel? No tohle snad nikdo nemyslí vážně. To už by tady byla úplná džungle, kdy by si každý dělal co by se mu zachtělo. Už takto jsou u nás ceny přemrštěné a vyšší, než všude jinde v západních zemích, kde mají lidé vyšší platy než už nás a tady si to lidi nechají líbit a ještě budou omlouvat toho chudinku podnikatele, že je málo "odrbává"? Tak potom ať si nikdo nestěžuje ani na nízké platy a vůbec ať všichni drží hubu a krok ve všem. Mně z toho jde fakt hlava kolem, prostě mi to mozek nebere. Ale asi jsem "zkažená" tím dlouhým životem v cizině, tak mám na to jiný názor, než většina.
@rustikl - Později si uvědomil, že cena je špatně napsaná a cenu u objednávky změnil.
Jakým způsobem? Tedy jak vás informoval a jak to vysvětlil? Co má (má-li) v obchodních podmínkách o změně cen/objednávky?
Můžete sem napsat, o jaký typ grilu se jedná? Díval jste se, jaká je cena stejného grilu mimo heureku? A zůstala tam u někoho cena 3000 Kč, nebo všichni opravili?
Přijde mi to jak selhání lidského faktoru, nikoliv klamání zákazníka...
Když se nad tím logicky zamyslím, neumím si představit, že by všechny velké obchody i mimo heureku měly cenu okolo 3000 Kč a na heuréce by byla 7000 Kč za stejný gril?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.