Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Měl bych otázku ohledně práce. Manažer mě stáhl ze zakázky, ale sdělil mi, že do konce měsíce se mi pokusí sehnat zaměstnání na jiné zakázce. Je povinen mi toto zajistit? Nedostalo se mi od něj žádné odpovědi a nabídky.
Dále jsme se domluvili na vyčerpání dovolené do konce měsíce (jedná se o Leden 2018), ale ve výplatní pásce mám pouze asi 5 dní vyčerpané dovolené. Mělo se jednat o období od 9.1.2018 až do 31.1.2018. Jaký je nárok na dovolenou v novém roce? Měl mi zaměstnavatel vyplatit celou dovolenou místo 5 dní? Odpracoval jsem do 9.1.2018 7 směn(které jsem měl proplaceny).
Dále během mého zaměstnání jsem měl podepsané 3 smlouvy u 3 společností, kde mi byly strhávány ze všech tří Daně, Zdravotní a sociální pojištění. Kdyby se jednalo pouze o daně, pochopil bych to ale 3x ZP+SP? (Struktura: HPP; DPČ, DPČ). Neodvádí se toto pouze na HPP? Je toto vůbec v souladu se zákonem?
Dále jsem měl DPČ podepsané za stejných podmínek a na té třetí daná mzda neodpovídala podmínkám daným ve smlouvě. Co tedy s tímto?
Během mého zaměstnání jsem se také setkal nevyplacení prostředků za odpracovaný měsíc (například se párkrát stalo, že mi chybělo 12 hodin ve výplatě, a poté co jsem to uháněl se mi stále nedostalo výsledku). Je toto v pořádku?
Dá se toto nějak řešit?
Budu rád za každou odpověď, abych se mohl popřípadě připravit na řešení soudní cestou.
S pozdravem,
Upřesním ten nárok na dovolenou:
Nárok na roční výměru dovolené nebo (pokud byste pro zaměstnavatele neodpracoval celý kalendářní rok) na poměrnou část dovolené vzniká až po odpracování 60 pracovních směn.
Dá-li se předpokládat, že zaměstnanec podmínku pro vznik nároku na dovolenou splní do konce kalendářního roku (nebo do konce pracovního poměru) může zaměstnavatel určit čerpání dovolené i před vznikem nároku.
Ve Vašem případě to vidím na nedostatek práce, tedy na překážku na straně zaměstnavatele, za niž Vám náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Za práci na DPČ nenáleží mzda, ale odměna a práce na DPČ nepodléhá stejné ochraně jako pracovní poměr s pracovní smlouvou. (Na DPČ se nevztahuje náhrada za překážku na straně zaměstnavatele, nárok na dovolenou, ...)
Neuvádíte sice dost informací, ale z popisu to vypadá, že by u Vašeho zaměstnavatele nemuselo být všechno v pořádku. Na jaký druh práce máte sjednány ty DPČ? Musí jít o tři druhy práce (smlouva, 1. DPČ a 2. DPČ > každá musí být na jiný druh práce). Jiný druh práce nestačí jenom sjednat, o tři druhy musí jít i ve skutečnosti.
"Zbytek hodin co je nad 160 se proplácí na další dvě DPČ" > to je špatně. Co odpracujete nad rámec pracovního úvazku by měl zaměstnavatel platit jako práci přesčas (mzdu + příplatek za přesčas).
Zkuste zaměstnavatele písemně vyzvat k doplacení dlužné mzdy (nebo náhrady mzdy za překážku), stanovte nějaký rozumný termín k doplacení (dejte mu ± 10–15 dnů) a předejte osobně proti podpisu na kopii výzvy. Pozor: nežádat! neprosit! > jde o Váš nárok, proto je na místě výzva.
Pokud by zaměstnavatel v určeném termínu dluh nedoplatil, mohl byste – je-li zaměstnavatel v prodlení více než 15 dnů (za prosinec 16. února) po období splatnosti – okamžitě zrušit pracovní poměr. O dlužné peníze byste zaměstnavatele musel žalovat.
DPČ můžete vypovědět kdykoliv s patnáctidenní výpovědní dobou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.