Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pořídit ted byt?

Od: hypo odpovědí: 8 změna:
Zdravím, je moudré teď kupovat byt? Jsem lajk a nikdy jsem tomu nevěnoval moc pozornost, na internetu čtu o nějaké bublině apod, ke srovnání mám jen to, že kamarád pořídil byt za 600 tisíc a teď obdobný byt se prodává za 900 tisíc a druhý kamarad menší za 300 tisic a teď jsou za 500 tisíc. V nájmu jsem 5 let, řeším to až teď, bohužel. Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, ta "bublina" praskne, resp. ceny bytů budou stagnovat či klesat až bude zase ekonomická krize nebo až se srovná poptávka a nabídka - ani jedno v dohledné době nehrozí. Ekonomika roste a bytů je nedostatek (nových je málo a o sociálním bydlení politici jen hovoří). Když koupíte byt nyní, tak neproděláte (pokud máte silnou touhu vlastnit majetek a o byt se sám starat). Zdravím!

hodnocení

2x

Těžko říct, jaký bude vývoj v cenách bytů? Ale nevěřím tomu, že by ceny klesly. Syn si bral hypotéku na podzim roku 2016, ještě jako kupující nemusel platit daň, hypotéka byla výhodnější, nyní je cena stejného bytu o několik set tisíc vyšší.

Pokud bych bydlela v oblasti, kde se ceny bytů pohybují ve statisících a bydlela v nájmu, hypotéku bych si rozhodně vzala, na nic nečekala, o tom žádná.

pb®
hodnocení

1x

Za takovou cenu si byt klidně kupte. Přeplatit o 200tis. nebolí tolik, jako přeplatit o 2mil. Můžu se zeptat na lokalitu? Já pořád doma říkám, že na důchod prodáme dům v Praze, odstěhujeme se někam s velkou nezaměstnaností a tudíž se směšnou cenou nemovitostí a z utržených milionů z prodeje domu dožijeme jako králové.

hodnocení

0x
Kdyby sis ho koupil před pěti léty, mohl jsi mít už něco splaceno. Navíc byly nemovitosti levnější. Úrokové sazby rostou, na jedné straně bude dražší hypo, na straně druhé nemusí být takový zájem o nemovitosti, takže ceny můžou stagnovat.

hypo
hodnocení

Dá se nastínit co v tomhle případě znamená dohledná doba?
Karlovarský kraj, okres Sokolov.
Před 5 lety jsem měl v hlavě jiné věci, formuloval jsem nesprávně nájem, tak sice tedy pronájem, ale u bratra za náklady už zaplacené garsonky. Nyní mám nějaký čas přítelkyni a i když netoužím zůstat v ČR, tak alespoň 2+1 by byla pro nás potřeba a protože jsou nájmy srovnatelné s výší hypo splátky, tak proto ta úvaha pořízení. Něco na nás bude čekat a i kdybychom byli mimo Čr, tak se mi o byt postará například bratr.
Raději bych cihlu než panelák, nepřijde mi v pohodě pořizovat byt ve 30-40 letem paneláku, když údajná životnost měla být 30 let, co si o tom obecně myslite?
Cihla teda taky bude mít podobné, ale myslím, že je to lepší volba. Ta se pohybuje napr ta 2+1 kolem milionu, hrozný jak ty ceny vylétly, ale co už. Mít to v hlavě dříve, určitě by to bylo lepší, ale už je takováto výchozí pozice, tak s ní chci nějak naložit.
ben®

hypo - nyní tomu rozumím tak, že ten byt nyní nepotřebujete, ale chcete ho koupit jako investici, resp. jako "jistotu" do budoucna, kterou budete (snad) splácet a starat se o tu nemovitost bude Váš bratr (což ho asi dlouhodobě nepotěší, zvláště, jestli se bude "handrkovat" s případným nájemcem Vašeho bytu). A to Vaše budoucno je stejně nejasné jako ta dohledná doba - ani Vy nevíte, co se stane a co bude. Takže, buď kupte nyní nebo si počkejte na to své budoucno (až budete mít jasno ve svém životě).

hypo
hodnocení

Nevím jestli si rozumíme.
Kdo má dnes jasno? Mění se situace, plány, možnosti = člověk myslel že měl jasno.
Byt potřebuji, dva lidi, garsonka vs 2+1, hypo splátka stejná jako nájmy, lepší koupit než někomu sypat, starat se budu já a taky (určitě) platit. Primárně chci bydlet.
Pokud v něm z nějakého důvodu přestaneme být (zmiňoval jsem kdyby), tak možnosti jsou psané v teoretické rovině jak bych s tim mohl naložit.
Bublinu řeším z důvodu zajištění hypotéky, tak nějak co jsem slyšel. Píšu že jsem lajk, snad to dává smysl.
Co říkáte na ty paneláky o kterých píšu?
ben®

hypo - panelák je v pohodě. Zatím žádný nespadl a nikde se nehovoří o tom, že je nutné je bourat. Ostatně, děje se pravý opak - opravují se, dělají se nástavby, zateplují se i vyměňují rozvody či okna. Takto je bydlení v opraveném paneláku zase dlouho bezpečné. A na to si dáte pozor obecně - než koupíte byt, tak se zajímejte o celkový stav domu, protože Vy potom budete ze zákona členem SVJ (Společenství vlastníků jednotek), stanete se spolumajitelem domu a budete přispívat na jeho provoz a údržbu. Když koupíte byt v opraveném paneláku, tak zde ušetříte (a naopak). Kupte byt jako nemovitost a budete jeho vlastníkem zapsaným v KN (Katastr nemovitostí) - ty jsou dražší a inzerují se jako byt v OV (osobní vlastnictví). Když koupíte levněji, tak pozor, abyste nekupoval jen družstevní podíl, resp. užívací právo k bytu, ale nebudete majitelem bytu (tím bude dál např. bytové družstvo). A opakuji - vždy si prohlédnout byt, celý dům i okolí a podívat se do KN, zda prodává skutečný majitel bytu, který je tam zapsaný. Zbytek informací si už dohledáte. Hodně štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]