Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žaloba na rozdělení společného majetku

Od: marekb odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, potřebuji poradit. Bydlím v RD se zahradou, který je v spoluvlastnictví mé osoby a druhé rodiny. Vzhledem k tomu, že nemáme dlouhodobě dobré vztahy, které se spíše zhoršují. Nyní jsme ve fázi, že druhá strana žádá rozdělení majetku (vypořádání). Vzhledem k tomu, že se nejsme schopni dohodnout, s největší pravděpodobností to skončí žalobou. Mohl by mi někdo potradit kolik mám počítat že mě bude stát žaloba?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Toto jsou jen soudní poplatky - při zastoupení advokátem připočtěte jeho odměnu:

Z. č. 549/1991 Sb. o soudních poplatcích

§ 6a Stanovení výše poplatku

(1) Za návrh na zahájení řízení s alternativním nebo eventuálním návrhem se stanoví výše poplatku podle návrhu, který je uváděn v pořadí jako první.

(2) Jsou-li pro řízení podle jeho předmětu stanoveny v sazebníku rozdílné sazby poplatku, poplatky podle těchto sazeb se sčítají.

Příloha k zákonu

Položka 6

1. Za návrh na zahájení řízení o vypořádání společného jmění manželů nebo o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví 2000 Kč
2. Sazba poplatku podle této položky se zvyšuje o 5000 Kč za každou nemovitou věc a o 15000 Kč za každý obchodní závod nebo jeho organizační složku, která je předmětem vypořádání.

hodnocení

0x

Kolik tě bude stát žaloba už ses dozvěděl. Takže jen malý dotaz: Proč tu žalobu nenecháš na protistraně? Ať platí, když "druhá strana žádá rozdělení majetku (vypořádání)". A vzhledem k nedobrým vztahům bych jim to rozhodně neusnadňoval*smich*

hodnocení

0x
Kdo se nechce domluvit, proč se nechce domluvit, kdo tam chce bydlet...? Doporučuji se vzájemně dohodnout i za cenu nějakých kompromisů, jinak to bude hodně drahé.

marekb
hodnocení

To se lehce řekne, všechno začalo dopisy od jejich právníka, tak jsem si musel najít svého. Aktuálně se jim jedná o rozdělení zahrady. Náš právník nám rádi ať vypořádáme všechen majetek tzn. že bychom podali žalobu na kompletní vypořádání majetku. Jenže jsem něco zaslechl o tom, že v případě podání žaloby se musí zaplatit nějaké peníze ve výši (procentuálně) ze chtěného majetku a to je to co mě odrazuje ... v případě našeho majetku se jedná o částku cca 4 miliony, tak abych nezaplatil treba 200 tisic jen za podání žaloby.

Znovu říkám: Proč byste měl žalobu podávat vy? Právník mj. vidí své peníze, takže vám poradí tak, aby je z vás dostal. Ovšem když budete v tomto konkrétním případě hrát mrtvého brouka, nezbyde protistraně, než aby žalobu podala sama. Bez vaší spolupráce jsou namydlení.

A dále: Chtějí rozdělit zahradu? Rozdělte zahradu, ale až po jejich žalobě. Oni si to zaplatí. Jen si musíte dát pozor na znění smlouvy o rozdělení, abyste nepřišli o možnost vstupu na vlastní zahradu. Ostatní bych nechal plynout, oni brzy přijdou s dalšími požadavky.

A najděte si solidního právníka, ten váš se mi po dvou větách vůbec nelíbí.

hodnocení

0x

@marekb - Máte-li svého právního zástupce, který zná detailně rozsah majetku, pak by vám měl být schopen i říci, kolik bude činit soudní poplatek - v takovém případě je zbytečné shánět informace jinde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]