Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zůstali jsme s manželem sami. Jediný syn nám zemřel - neměl ani ženu ani děti. Já ani manžel nemáme žádné žijící sourozence. Blíží se nám 70 a zabýváme se tedy myšlenkou, jak naložit s naším majetkem. Máme byt ve městě, chatu a něco peněz v bance. Věřte, že raději bychom neměli žádný majetek a měli děti, ale tak už to život přinesl a musíme to tak brát.
Od mého bratra, který zemřel, mám 2 neteře, které se s námi ale nestýkají - bratr se s jejich matkou rozvedl, když už byly velké a ony s námi přerušily styky.
Manžel má synovce a neteř. Synovec se s námi moc nestýká, ale neteř ANO a tu jsme si moc oblíbili. Sice bydlí daleko od nás, ale navštěvujeme se. Je moc hodná, má hodného manžela a 3 děti. Rádi bychom tedy, aby náš majetek připadl jí. Je to pro nás nejbližší člověk, kterého máme.
Jak to ale zařídit? Kdybychom umřeli, kdo po nás bude dědit? Nebo jí to už nyní můžeme darovat? Jaká cesta je nejsnadnější? Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost?
Můžete darovat, můžete všechno neteři odkázat závětí. U té pozor - nelze "pořídit společně s jinou osobou" (NOZ § 1496), tedy musíte ji sepsat každý zvlášť.
Osobně se mi jeví jako nejlepší řešení závěti sepsaných notářem a uložených do centrálního registru - sice je to zpoplatněno, ale ta částka není tak vysoká a budete mít jistotu, že se váš majetek dostane tam, kam si přejete.
@dedictvi - V tomto případě (nejsou potomci), dědí pozůstalý manžel ze zákona vše, závěť v jeho prospěch tedy nutná není.
Dvě závěti ve prospěch neteře preferuji z toho důvodu, že stát se může leccos a druhý zůstavitel by už třeba nemusel být schopen novou závěť (nechat) sepsat.
@stir - Nejjednodušší, nejrychlejší, nejlevnější je darovat majetek za života.
Představte si (ne až tolik) hypotetickou situaci - darujete majetek, byť i s věcným břemenem - a obdarovaný zemře. V ten moment se dar dostane do vlastnictví dědiců a ti s ním mohou náklad po libosti. Třeba ho i prodat - a nemáte jistotu, že nový majitel vám to věcné břemeno řádně neznepříjemní.
Bohužel, občas vídám na prodej, nebo v exekuci byt i s věcným břemenem - rodiče na dožití. Nový majitel je nemůže vystěhovat, ale může jim napálit neúnosné nájemné, nebo jinak znepříjemňovat život.
Mnohem jistější je sepsat závěť. Když ji napíše notář, nebo právník, nemusí být v centrálním registru, může být uložená i neteře, která jí po Vašem úmrtí notáři předá.
@zavinac - Sice máte částečně pravdu - vždycky není nutno "vyplatit", je možno řešit i jinak - ale v tomto konkrétním případě už bylo několikrát zmíněno, že tazatelka s manželem nemají neopominutelné dědice.
,při závěti se musí podělit s neopomenutelnými pozůstalými,a když nemá na vyplacení je zle a předmět se musí prodat.
Můžete darovat už za života...sepsat darovací smouvu----zásadně u notáře! a majetek který chcete se stane majetkem toho koho obdarujete...není to nijak stanoveno komu můžete darovat a komu nemůžete
Jen si nechte sepsat věcné břemeno že tam máte právo dožít a že s vámi musí být slušně a důstojně zacházeno. Vůbec nechci tvrdit že je to případ vaší neteře,ale často se stává,že až staří rodiče odkáží majetek,už jsou na obtíž a jen se přemýšlí jak se jich zbavit
Doplnující informace, já bych to nedarovala za života, všechno je hezké, máte se rádi, ale nevíte co udělají peníze s lidma a můžou to být i lidé blízcí. Nevíte kolik se dožijete, ted všechno darujete a ta osoba, nebo i její blízcí už se nebudou moci dědictví dočkat. Nemusí vám nutně ukládat o život, ale možná, že si řeknou, kdy už? budou peníze jejich? A co když vám se ještě nebude chtít umřít a oni a jejich dětičky budou penízky potřebovat? Dlouho jsem nemohla mít děti, tak jsem řekla, že všechno odkážu sestřenici a najednou jsem měla holčičku. A víte, že si pomalu na dědictví dělali nárok a byli zklamaní, že jsem měla dceru? Jen bych jim naznačila, že možná po naší smrti to někdo zdědí, ten, kdo se o nás postará, jak se k tomu budou mít a hlavně kdo se k tomu bude mít a pak teprve bych vše odkázala jemu.
Polovina rádců je pro závěť, druhá polovina pro darování za života. V obou případech je stejné riziko.
1. V případě závěti obou manželů ve prospěch neteře je ten zádrhel, že při úmrtí jednoho z manželů bude polovinu vlastnit pozůstalý a druhou polovinu neteř. Dohodnou se na opravy domu? Budou platiti stejným dílem? V případě úmrtí neteře zdědí polovinu majetku její děti a ty mohou dědictví prodat atd.
Jistější je napsat závěť ve prospěch neteře až pozůstalým manželem. Ovšem bude-li sloužit zdraví pozustalému, aby takovou závěť nechal napsat.
2. V případě darování celého majetku za života s věcným břemenem je to to samé. Jen odpadá možnost závěť napadnout u soudu, třeba synovcem. Darování se mi zdá při dobrých vztazích rozumější. Darovací smlouvu nechat napsat odborníkem, je to poloviční jistota.
@dar - Zrušit dar pro "nedůstojné" jednání ... Co si pod tím představuješ?
Stačí, že si představuje zákon:
NOZ, § 2072
(1) Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. Byl-li dar již odevzdán, má dárce právo požadovat vydání celého daru, a není-li to možné, zaplacení jeho obvyklé ceny.
@dar - Ale zjevné porušení dobrých mravů to není.
Tím bych si tak jistá nebyla - vzhldem k tomu, že například kontaktu s vnoučaty se lze domáhat soudně.
Nikdo neví, co se může za života ještě přihodit. Představte si, že zůstane jeden z vás sám. Bude potřebovat opatrovníctví. Bude chtít být doma, nebo v domově důchodců? LDN? Spousta lidí preferuje zůstat doma, potřebujete opatrovnici a třeba se s ní i dohodnout, že jako odměnu za její starost obdrží část majetku.
Toto je dobrá rada v případě úmrtí obou manželů zároveň, což je nepravděpodobné. Umře-li tazatelka jako první, polovinu vašeho nynějšího majetku dle závěti manžela získá neteř a obráceně. Budou dva majitelé všeho majetku, bude to dělat dobrotu? Nejsem právník, nebylo by lepší nyní oboustranně sepsat závěť, že dědí pozůstalý manžel/ka? Po úmrtí jednoho z manželů sepsat novou závěť ve prospěch vaší neteře.
Nebo jde již nyní nemovitosti přepsat darováním na neteř s věcným břemen dožití vás obou. Peníze nenechávat v bance.
štíre, rušil jsi někdy u soudu darovací smlouvu? Já byla přítomna u dvou "rušení". No, byl to boj, to Ti teda povím. Není to nic jednoduchého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.