Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napadení na soukromém pozemku

Od: lb* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, dnes jsme byli s kamarády bobovat na pozemku, o kterém jsme nevěděli, že je údajně "soukromý". Údajný majitel ke mě neustále směřoval stylem "buření", kdy furt jde dopředu a naráží do vás hrudí. Skončilo to tím, že mi jednu vrazil a já mu to oplatil (Je nejspíše důležité dodat, že mě napadl první). Nevěděli jsme totiž, že se jedná o údajný soukromý pozemek, není nijak ohraničen, ani tam nebyla značka. Můžu se zeptat, jaké jsou v tomto případě trestní následky pro mě?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Myslím, že to nebude mít žádné trestní následky. (Ale už tam raději nechoďte ;))

Představa, že majitel půjde k lékaři a nechá si vystavit potvrzenku na nějakou tělesnou újmu, je pro mě absurdní. Spíš se mi zdá, že ho tam někdo "štve" takto opakovaně a už se neudržel, že to nebylo namířené proti vám, ale byl jste "poslední kapkou", kdy se rozhodl takto zakročit.

Na druhou stranu si dovedu představit, že se mládež chová způsobem, kdy jaksi testuje, co člověk vydrží, provokuje - doufám to není váš případ.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, zatím žádné - někdo by musel podat trestní oznámení. Zdravím!

doplněno 10.02.18 00:48:

Policie by to začala řešit - pokud by měla dojem, že byl spáchán trestný čin (jinak by odkázala na občanskoprávní řízení a podání žaloby k soudu). Takže, záleží na tom, jestli bude majitel pozemku nějaké trestní oznámení vůbec podávat, jestli půjde o vstup na cizí pozemek nebo o napadení či ublížení na zdraví apod. Možná to majitel řešit nebude (první facku dal on a dostal ji zpět = remíza) a také Vy máte svědky. Na kriminál to není.

doplněno 10.02.18 01:05:

Předpokládám, že před tím "najížděním" a fackováním došlo i k slovní výměně názorů. Možná jste neuposlechli jeho nabádání k opuštení pozemku, možná byl agresivní hned, možná až po Vašem odmlouvání - tady to těžko někdo rozsoudí. Třeba by byla vhodná Vaše dodatečná omluva a pokus o smír - tím by to bylo vyřešeno. Jinak musíte vyčkat, potom se bránit (+ Vaši svědci) a pravdivě (eventualně) vypovídat na policii (či ve škole). Už se stalo, uvažujte o tom smíru nebo vyčkejte.

Třeba z toho nic nebude. Snad Vám zde poradí ještě někdo další, tak nezoufejte. Pravdou je, že to byl konflikt zbytečný a dal se asi řešit jinak. Hodně štěstí (a příště chladnou hlavu).

lb*
hodnocení

A v případě trestního oznámení, jaké jsou pro mě následky? Kdo by měl za pravdu? Děkuji.

lb*
hodnocení

Stále studuji, tak mě to trochu straší, vyhrožoval mi, že mi zařídí vyhazov ze školy, proto se bojím. Měl tam bandu přátel a obávám se, že by u svědectví mohli lhát právě... :/ Ti u toho nebyli, ale nemám sebemenší pochybnosti o tom, že pro něho zalžou.

hodnocení

1x
Napřed by musel podat trestní oznámení na policii, ta si tě předvolá k podání vysvětlení. Ve chvíli kdy z toho nebude žádný úraz s pracovní neschopností se to smete pod stůl protože nebude jasná míra zavinění. Dokazovat zpětně té jsi mu udělal monokl ty, nebo se porval večer v hospodě a chce to na tebe hodit totiž není nic jednoduchého. A i kdyby na krásné všechno svědecký doložil, bez neschopenky mu nevznikla prokazetelna Skoda a skončí to na pořádkové komisi jako přečin proti občanskému soužití kde je maximem pokuta 5000.- Soudu se bát nemusíš.
doplněno 10.02.18 07:26:

Znám to z druhé strany. Mě vlezl na dvůr blázen sjetej práškama s alkoholem (permanentní problémy s chlastem a věčné výjezdy policie nebyl roblém doložit) - to je tresný čin opilství , odemknul si zamčenou bránu když propletl ruku skrz pletivo a vlezl mi na dvůr - porušování domovní svobody, mával klackem a rozbil nějaký květináče- poškozování cizí věci, vyhrožoval dceři že jí rozbije hubu a když jsem na něj vyrukoval, tak mě tím klackem přetáhnul - napadení se zbraí v ruce.

Že se mi zatmělo před očima , rozflákal jsem mu držku a vyválel ho po dvoře, tak na mě zavolal policajty. A co si myslíš, že se dělo? On naplnil podstatu nejmíň tří trestných činů a já měl v podstatě jen nepřiměřenou obranu, ale prokurátor (vyšetřující soudce) to vůbec k soudu nedal, šli jsme před komisi tam udělali bububu a nashle.

Takže se vůbec neboj že by ti frajer mohl nějak extra škodit. Soudy mají své práce dost.

danys*

Přečin proti občanskému soužití neexistuje - je to přestupek! - tazatel by mohl být řešen pro přestupek proti majetku, protože vnikl na cizí pozemek, ale pokud nebyl označen, těžko ho někdo potrestá. To že vám někdo vleze na dvůr, ještě neznamená, že se jedná o porušování domovní svobody. Prokurátor (vyšetřující soudce) je možná tak v kriminálce Las Vegas, tady se tomu pánovi říká státní zástupce a do soudce má hodně daleko!

Není problém si neschopenku u lékaře vyžádat. Bude si stěžovat na soustavnou bolest hlavy, krční páteře atd. a může s tím marodit klidně měsíc. ;)

hodnocení

0x

Pokud nebyl pozemek oplocen, obestavěn apod., pak jeho soukromé vlastnictví nehraje roli. Většina lesů je v soukromém vlastnictví a můžete do nich jít na houby, mhoho chodníků je na sukromém pozemku (chodit tam může, kdo chce, ale majitel ho musí řádně uklízet), na našem pozemku je veřejné parkoviště, často se na něj nevejdu, ale nemohu z něj vyhnat "nevlastníka" s tím, že je na mém pozemku a chci tam parkovat já ..

Obce jsou plné soukromých pozemků, po kterých vedou chodníky čí jsou jinými veřejnými prostranstvími. Mimochodem, volný průchod krajinou byl garantován od dob Marie Terezie ..

majsterjoe*

Les není zahrada. oplocení už žádný zákon nenařizuje. V lese platí volný pohyb ale ne na soukromém pozemku, pokud to není pozemek právnické osoby.

majsterjoe*

to tic nemění na faktu o kterém píšu. Volný pohyb ano, ale ne všude.

pozemek
hodnocení

0x

To je najivní představa, že soukromý pozemek musí být oplocen, označen. Pokud se mýlím, uveďte nějaký odkaz.

Pro tazatele - a čí pozemek by to měl být, když není váš? Co jste si myslel? Byl jste poprvé na tomto pozemku? Spíš si myslím, že opakovaně a nedbal jste na upozornění majitele, že tam nemáte co dělat. Pokud si majitel sežene svědky na opakované vaše neuposlechnutí nevstupovat na pozemek, tak něco z toho bude. Kdyby jen hlášení do školy, rodiče, přestupková komise atd. Kdo chce kam ...

Soukromý pozemek samosebou nemusí být oplocen a většina také oplocena není. Nikdo však není povinen nosit sebou výpis z katastru nemovitostí, aby v případě napadení věděl, že útočník je majitelem země, na které stojí ..

lb*
hodnocení

Byli jsme tam poprvé. Přece nejsme takoví kkti, abychom furt lezli na stejné místo, kde víme, že akorát dostanem zprda. "Spíš si myslím...", jako byste tam byl :O Tenhle příspěvek byste měl brát podle faktů, které jsem uvedl, chápu, že z vaši pozice si můžete myslet, že lžu, ale to vy nevíte, takže bych poprosil vycházet z dané situace.

len*
hodnocení

0x

Nikdo není povinen chodit po krajině, louce, lese, polních cestách, pěšinách ( nebo jezdit na běžkách ) s katastrální mapou a seznamem vlastníků a někde si odměřovat metrem, aby zjistil, jestli náhodou někomu nevstoupil na "soukromý" pozemek. Pokud už je majitel opravdu takový psychopat, že mu tam i ježdění na bobách vadí ( "vzniklou škodu" by dokazoval těžko ) tak si má parcelu jasně označit nebo oplotit. Je pravdou, že nemusí být oplocená, ale je-li volně přístupná, a majitel z nějakých důvodů ( či pseudodůvodů ) nechce, aby se tam někdo zdržoval, musí ji jako soukromou viditelně označit přímo v terénu. Pokud i přesto na jasně označený pozemek někdo vstoupí, pak není oprávněn ho vyhánět nějakým požduchováním nebo fackami, ale má postupovat dle zákona.

Být Vámi, tak přejdu do protiofenzívy, slepím text kde barvitě vylíčím co se stalo, přidám snímky dokazující, že parcela není označená, nafotím svah, kde jste chtěli jezdit, přidám i zmínku jak Vás jeho chování urazilo, jak vás slovně i fyzicky napadl, uvedu i svědky, pokud tam byli a přinesu to hned zítra vytištěné na místní obecní úřad, aby to projednal.

pozemek

len - prosím, můžete sem dát odkaz, kde se dočtu to, co píšete, děkuji.

musí ji jako soukromou viditelně označit přímo v terénu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]