Zdravim. Situace se ma takhle. Blizi se danove přiznání. Přítelkyně byla minuly prvni pul rok u jednoho zaměstnavatele. Pak po výpovědi dohodou presla na tyden na UP. Nasla si novou praci, kterou ukončila zacatkem tohoto mesice a je zase na UP. . Na úřadě ji na dotaz k daním rekli, ze si musi zajít do obou bývalých zaměstnání a danove přiznání si podat sama. . Trosku me to zamotala hlavu mel jsem totiz dojem ze ono danove přiznání by mel za ni udelat bývalý zaměstnavatel ( u ktereho byla naposledy). Nebo ji to na uradu prace rekli správně? Kazdy se muze splést Diky za kazdou odpověď.
Poslední zaměstnavatel má povinnost podat daňové přiznání, pokud ho přítelkyně požádá do 15.02. a podepíše růžové prohlášení k dani. Zároveň musí přítelkyně doložit potvrzení o zdanitelných příjmech od všech předchozích zaměstnavatelů a nesmí mít povinnost z důvodů vyjmenovaných zákonem podat si přiznání sama.
vilik*
Požádá ho tím, že podepíše ten růžový papír, žádost. Důvody jsou v Zákoníku práce, například souběh zaměstnání, příjmy z pronájmu, z podnikání apod. Podle vašeho popisu žádný z nich mít nebudete.
Požádání musi byt písemně, nebo staci slovy? V pondeli si jde pro zápočtový list tak aby byla pripravena. A jake jsou ty duvody v zákoně? Požádala totiz o výpověď dohodou na kterou ji zaměstnavatel kývl.
Vilíku, proč tazateli tvrdíte, že zaměstnavatel má povinnost podat za zaměstnance daňové přiznání? Není to pravda, DP si musí každý podat sám.
Zaměstnavatel může provést pouze roční zúčtování daně z příjmu.
vilik*
Ivzez, je to proto, protože roční zúčtování daně laická veřejnost nazývá daňovým přiznáním. A smyslem mého sdělení je, že sice daně (další takový výraz) si každý zajišťuje sám, lze však za určitých okolností přenést tuto zodpovědnost na zaměstnavatele, a to i bývalého. Mohli bychom se dlouze bavit o tom, kdy kdo podává a kdo nepodává přiznání. Nakonec bychom mohli vyjmenovávat příslušné paragrafy, ale asi by to tazateli nic navíc nepřineslo, spíš by leckdo v některých případech nemusel zcela jasně vše správně pochopit. Navíc nejsem oprávněn a ani nemám povinnost dávat výklad zákona. A ani bych tak nečinil, v laické poradně dávám sám i jako uživatel přednost snazšímu pochopení a zjednodušení před úplnou a přesnou formulací se všemi podmínkami a výjimkami. Jestli mi v této souvislosti ale přijde něco podivného, tedy to, že vám z nějakého důvodu moje odpověď začala vadit až po pěti hodinách od doby, kdy jste reagovala v tomto dotazu. Proto se domnívám, že váš dotaz ve vašem komentáři má primárně upozornit na body, které moje odpověď obdržela. V takovém případě můžete poprosit o jejich výmaz, já jako neregistrovaný z bodů nic stejně nemám, tedy na nich netrvám. A děkuji za upřesnění mé odpovědi.
Zaměstnavatel není oprávněn za své zaměstnance vyplňovat ani podávat daňové přiznání (DP), to musí každý, kdo chce DP podat, udělat sám.
V u vedeném případě lze posledního zaměstnavatele z roku 2017 požádat o roční zúčtování daně z příjmu.
Bude-li mít zaměstnavatel písemnou žádost včetně potřebných podkladů (potvrzení o zdanitelných púříjmech a odvedených zálohách daně + potvrzení o evidenci na ÚP) do 15. února, bude povinen RZD provést.
Pokud Vaše partnerka nestihne vše potřebné doručit včas (nestačí 15. odeslat), může si sama podat DP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.