Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se platí bezkontaktní kartou?

Od: leos* odpovědí: 25 změna:
Dobrý den,vím že se mi někdo bude smát,neumím platit kartou v obchodě.Jak se platí? Jsou všecky bezkontaktní?to znamená že můžu bez pinu nakoupit do 500kc? A kolikrat za den bezkontaktně?vysvětli mi to někdo jak to funguje?děkuju

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Přikládám k displeji, vlastně pokládám na něj, ale nepouštím z ruky. Je jedno, jestli se přikládá rub nebo líc karty. Pokud budete zadávat PIN, počkejte, až uslyšíte pípnutí, a začněte mačkat číslice. Kontrolujte, jestli se na displeji objevuje po každém zmáčknutí čísla hvězdička. Když něco zmáčknete špatně, neobjeví se. Pak je lepší vše smazat žlutým tlačítkem a zadat PIN znovu. Pak se potvrdí zeleným tlačítkem.

Když se něco nepovede, nestyďte se pokladní sdělit, že jste něco pokazil. Poradí vám, co máte dělat. Já osobně pokazím tak každé desáté zadávání PINu. Ruce se třesou... :)

vejpuste*
hodnocení

4x

Zdravim.

Fungovani bezkontaktni platby je ruzne, podle vydavatele karty - banky. Presne podminky banky nesdeluji, kvuli riziku zneuziti.

Vetsinou plati, ze bezkontaktni platby do 500 Kc nevyzaduji PIN, od 500 Kc jednorazove castky ano. Ale presto muzete pouzit bezkontaktni platbu.

Nektere banky maji maximalni limit, po kterem budou vyzadovat PIN i u platby mensi castky, nekde to neni.

Kazdopadne bezkontaktni platba je vetsinou rychlejsi, nez hotovostni placeni.

Samozrejme ne vsechny terminaly jsou bezkontaktni, i kdyz uz je jich vetsina.

Obsluha Vas vzdycky rada nasmeruje, nebojte se a zkuste to. Za chvili to zvladnete a budete klidnejsi.

Libor Vejpustek

hodnocení

3x

přiložit kartu na platební terminál počkat až pípne zadat pin a potvrdit

pokud je to do 500kč odpadá zadání pin kodu

nakoupit můžeš kolikrát chceš akorát nesmíš přešvihnout dení limit co máš na kartě a samozřejmostí je mít na kartě dostatek peněz abys mohl danou transakci uskutečnit

pokud nemáš kartu bezkontaktní zasuneš jí do platebního terminálu vytukáš pin kod potvrdíš a hotovo

hodnocení

3x

Limit bez PINu je sice do 500kč, ale jen několikrát. Dřív se obecně říkalo 4x, ale to bylo asi jen na začátku. Starší info jsem našel tady: mesec.cz/...

A pokud jde o to přikládání tak většina terminálů na diplay, ale jsou i z boku, nebo i třeba pod klávesnicí. Většinou je označeno symbolem o to výrazněji pokud ta plocha není okolo displaye.

Dále minimálně první platba bude s pinem, nebo dokonce je potřeba vložit do terminálu.

111®
hodnocení

3x

já jen doplním ostattní, že pokud máte kartu v peněžence , nemusíte ji nutně vyndavat, jde zaplatit i přiložením celé peněženky...ta vzdálenost pro načtení je cca do 1cm, mezi terminálem a katrou by v cestě by ale neměly být mince, takže kartu uložit vhodně, na opačné straně nez je pozdro na mince

Ano, stačí přiložit peněženku a mince nevadí. Teda pokud máte bezkontaktní kartu jednu, já mám karty tři a nikdo mi nedokázal vysvětlit, jak by platba probíhala (ze které karty) Jinak ale používám nálepku na klíčence, klíče nosím všude.

stir - nevím, jak u bankovních karet, ale co používáme bezkontaktní karty v zaměstnání, tak když se pokouším otevřít dveře a v ruce držím dvě různé, tak to nevezme ani jednu.

Nevím, ptal jsem se v bance a přišlo jim to divné. Nikdo neumí odpovědět, jestli nebo kolikrát by se platba provedla.

Buď by si terminál jednu "vybral" podle toho, jak by se sešly fyzikální podmínky a vůči ní by to provedl, nebo by se odpovědi všech karet navzájem zarušily, že by terminál nic nenačetl a ohlásil chybu.

111®

pokud jsem přiložil kartu k platbě a u ní jsem měl ještě kartu Českých drah na slevu, ohlásil mi terminál" přiložte pouze jednu kartu" , tak jsem si musel udělat na kartu dráhy udělat kovovej futrál a byl klid., takže není třeba mít obavu, že by terminál nepoznal více karet a že by zaúštoval 2x. Tolik moje zkušenost.
A proč to při platbě do 500,- může chtít PIN? To je proto že když vám ji někdo odcizí, tak se snaží ji používat právě na částky do 500,- , což po několikáté takové platbě je bance podezřelé a zažádá o PIN. A TO JE SNAD DOBŘE.

hodnocení

3x

Trochu rozšířím otázku o NFC...Zatím řešíte jen bezkontaktní platbu kartou, ale nyní se začíná rozšiřovat i " placení mobilem" ...má to i AirBank , známá z reklamy...a mnozí další ...Jedná se o NFC, tady blíže...za nějaký čas mohu poskytnout bližší informace o využívání ...

Moc nadsenej z teto budoucnosti nejsem:-/
To ze jsem paranoidni neznamena ze po mne nejdou: kartyvbezpeci.cz/... .

hodnocení

2x

Přeně jak píšou ostatní, jen doporučím, koukněte u pokladen, jak jednoduše platí ostatní. Zvládnete to za několik vteřin. Jde o první platbu.

hodnocení

2x

Nevím jestli je to ještě aktuální, ale obrázek (resp. dva) vydá za tisíc slov.

kimbert*
hodnocení

2x

Jen bych doplnil rádce předemnou,často platím bezkontaktně,ale to co říkají že občas to chce pin,tak u mně se to projeví tak ,že se na terminálu objeví : platba neprovedena,pak musím kartu zasunout do terminálu a zadat pin,prodavači to asi moc neznají,protože si myslí,že tam nemám peníze nechce se jim znova zadávat data.Když se mi to stalo poprvé tak jsem nevěděl co se děje,naštěstí obsluha benzinky věděla co dál dělat a já tet předávám dál.

danys*
hodnocení

1x
Ano většina karet je bezkontaktních. Na placeni kartou u obchodníků si lze nastavit limit. Zadávat PIN do 500 Kč nemusíte, jednou za čas ho zadat ale musíte.

hodnocení

1x

Jen doplním: Nesmíte přešvihnout denní limit, ale obvykle mají karty i týdenní a měsíční limit. Pokud by hrozilo překročení kteréhokoli z nich, kartou nezaplatíte.

Bezkontaktní kartou platím běřně a často a ještě se mi nestalo, že by po mně "náhodně" chtela PIN. Do 500,-Kč vždy bez PINu, přes 500,-Kč vždy s PINem.

A poslední poznatek: Možná, že v Česku to není, ale v německém ALDI a možná i jinde se bezkontaktní karta přikládá z boku terminálu. U nás prakticky všude stačí přiložit k displeji terminálu.

hodnocení

1x

Přiložíte po vyzvání (resp. až se na displeji terminálu objeví částka) kartu tam, kde je tento znak (může být i otočený o 90°). Není nutné pět minut přidržovat připlácnuté na terminál. Stačí pár sekund, někdy stačí i jenom zamávat tak 2 cm nad terminálem. Možností kam přiložit je několik (displej, bok terminálu, speciální krabička vedle terminálu...), proto se řiďte podle toho znaku. Případně se zeptejte obsluhy.

Jak se platí bezkontaktní kartou?

hodnocení

1x

Jo, když budeš platit vícekrát, třeba 10x za den, náhodně se to může zeptat na PIN, i když to bude platba třeba 20Kč; nastaveno bankou kvůli bezpečnosti.

leos*
hodnocení

Aha,tak pokud budu platit do 500kc treba za den 10x,muze mě to nahodne zeptat na pin?
Tu kartu pokladat na klavesnici nebo na display aby načetla?děkuju
iz*

Jenom přiblížit, nepokládat.

leos*
hodnocení

Přiblížit ke klávesnici nebo display?

Odpověděla jsem na tuto otázku v samostatné odpovědi. Přikládáte tam, kde je znak pro přiložení/signál.

vernon
Položit. Dosah je dva, tři centimetry. Takže radši položit.

hodnocení

0x

Pokud je karta úplně nová, tak se musí zadat PIN pro aktivaci karty bez ohledu na to kolik platím. Pouze u výběru z bankomatu mám denní limit. Platby kartou za den nemám omezené, mohu platit kolikrát potřebuji. PIN to po mně chce, pokud překročím platbu 500 kč. Pokladní vám ráda poradí jak na to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]