Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nenastoupila jsem do zaměstnání

Od: macikova odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, na den 1.2. jsem měla podepsanou smlouvu k nástupu na HPP. 1.2. jsem byly tak psychicky vyčerpaná, že jsem až do včera 5.2. jen ležela v posteli a nebyla jsem ani schopna zavolat doktorce kvůli neschopence. Zaměstnavateli jsem dala vědět, že mám chřipku a že nedorazím a přinesu neschopenku. Jaké mám možnosti? K jakému datu můžu dát výpověď práci bych stejně nezvládla a má strach aby mi nedal paragraf ani teď nevím jaké má číslo.Poraďte mi prosím

Děkuji Macíková

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

7x

promiňte, ale popisujete věc, které se nechce věřit. Domluvíte si nástup na místo které byste stejně nezvládla, podepíšete smlouvu, nepřijdete, neschopenku si budete vyřizovat dodatečně a ani nevíte, jaký má váš zaměstnavatel telefon?

Myslím si, že vy osobně nemusíte zařizovat vůbec nic, protože váš zaměstnavatel už váš problém vyřizuje místo vás.

No a jinak. Pokud jste zaměstnaná ve zkušební době, pak nemusíte nikomu nic vysvětlovat a pracovní poměr můžete ukončit z minuty na minutu. Prostě oznamíte šéfovi že končíte, vyřidíte si výstup, na personálním oddělení podepíšete nějaké papíry a můžete odejít.

krtek66

no a já jsem na tento dotaz reagoval první podobným způsobem...a má reakce mi byla smazána...:-D

111®
hodnocení

5x

děláte z nás pěkné blbce

hodnocení

3x

Nejjednoduší je tohle:

ZP § 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu...
(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Otázka je, zda vám lékařka vystaví neschopenku zpětně - myslím, že lze jen 5 kalendářních dnů. Pak byste pravděpodobně mohla mít neomluvenou absenci.

doplněno 06.02.18 12:44:

Tak ne, zmýlila jsem se - jsou to jenom 3 dny:

Z. č. 187/2006 Sb.

§ 57 Vznik dočasné pracovní neschopnosti

(3) Ošetřující lékař může v případě, že pojištěnec nemohl navštívit ošetřujícího lékaře nebo v jiných odůvodněných případech rozhodnout, že dočasná pracovní neschopnost pojištěnce vznikla i přede dnem uvedeným v odstavci 2; za období delší než 3 kalendářní dny přede dnem, v němž dočasnou pracovní neschopnost zjistil, však může ošetřující lékař, nejde-li o vznik dočasné pracovní neschopnosti podle odstavce 1 písm. g), tak učinit jen po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře. Pokud ošetřující lékař rozhodl o tom, že dočasná pracovní neschopnost vznikla v období delším než 3 kalendářní dny přede dnem, v němž dočasnou pracovní neschopnost zjistil, bez souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění, má se za to, že dočasná pracovní neschopnost trvá pouze 3 kalendářní dny přede dnem, v němž ji zjistil.

Nezbývá, než se se zaměstnavatelem zkusit rozumně dohodnout s vědomím, že chyba je na vaší straně.

hodnocení

3x

Navíc...takhle zpětně o 5 dní vám žádný doktor neschopenku nepotvrdí.

jenda2*
hodnocení

2x

Ve vašem případě je jakákoliv rada ztrátou času. Ani základní věci neznáte, z neznámého důvodu jste vyčerpaná... Hm tak to budete vyčerpaná i při prodeji vstupenek na koupaliště !

rv*
hodnocení

1x

Jestli máte psychické problémy, tak je zkuste zvládnout. Většina lidí to taky zvládne a chodí do práce.

hodnocení

1x

Pokud jste byla vyčerpaná společensky (drogy, alkohol), tak se nad sebou sakra zamyslete.

Pokud jste byla vyčerpaná skutečně psychicky, zajděte k lékaři/psychoterapeutovi.

Zaměstnání neřešte, ti to s vámi skončí sami, když takto jednáte. Ze slušnosti jim pošlete dohodu o rozvázání pracovního poměru ve zkušební době. To snad ještě zvládnete.

@kolikoli - Technická poznámka: u zrušení PP ve zkušební době jde o jednostranný akt pracovníka nebo zaměstnavatele, ne dohoda.

iz*

Kolikoli, neporadil/a jste dobře, tak to aspoň nerozmazávejte.

Není jedno, co napíšete, a nejde o slovíčkaření.

Pracovní poměr nevznikl, protože tazatelka nenastoupila do zaměstnání → nelze zrušit, co nevzniklo.

Já bych to odhadovala na odstoupení zaměstnavatele od smlouvy, proptože tazatelka bez řádné omluvy nenastoupila ve sjednaný don do práce. (Podle mne nebude schopna absenci omluvit, protože 5 dnů zpětně jí lékař neschopenku nemůže vystavit bez souhlasu OSSZ.)

@kolikoli - To je slovíčkaření, ano, na papíru je napsáno "Zrušení pracovního poměru ve zkušební době"
Není - a budu na tom trvat. Na tom "papíru" se klidně (dle vaší rady) může objevit "dohoda o rozvázání pracovního poměru ve zkušební době" a na problém je zaděláno. Tady moc ne, pisatelka má času dost, ale pokud tuto formulaci použije někdo, kdo si ji tu přečte, ke konci zkušební doby, může se mu dostat odpovědi, že zaměstnavatel s dohodou nesouhlasí - čímž nemusí stihnout termín.zrušení ve zkušebce. Určitě by měl radost.

To je slovíčkaření, ano, na papíru je napsáno "Zrušení pracovního poměru ve zkušební době", ale tomu papíru se snad dá nějak říct a nemudu psát "Ze slušnosti pošlete jednostranný akt zrušení pracovního poměru..." nebo "Ze slušnosti pošlete papír zrušení prac.p...". Kdybych napsala "Ze slušnosti pošlete zrušení pracovního poměru.." nemusí pochopit, že jde o papír.

Ale hlavně, že dostanete 4 body za něco, co ani není odpověď tazatelce *tanec* ;). Tohle asi přesně admin chtěl nebo nechápu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]