Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mě otec vydědit a dát majetek sestře?

Od: breberuska77 odpovědí: 17 změna:

dobry den,bydlim se svou rodinou v podkrovnim byte u svych rodicu.Ti bydli v prizemi a uprostred bydli moje sestra.Hned vedle naseo domu mame jeste jeden dum po babicce.Puvodne otec rekl ze jeden dum dostane moje sestra a ja druhy.Bohuzel mame s mym otcem stejne povahy jsme oba tvrdohlavi a ve vsem mame pravdu-cim vznikaji mezi nami cas od casu (cca jednou za tri mesice)hadky ktere vrcholi tim ze me otec vyhazuje z domu.Vim ze me vydedit nemuze o tom jsem se jiz imformovala.Ale chci se zeptat jestli veskery majetek(je otce i matky),muze otec dat pouze me sestre,jeste kdyz zije,vlastne dat ji vse darem?A me nemusi zustat nic a jeste se budu muset vystehovat? Jen se chci imformovat jak se mam zaridit do budoucna protoze jsem se rozvedla s manzelem A jsem sama s dcerou,tak abysme jednou nezkoncili na chodniku:(. dekuji vam vsen za vase zkusenosti a nazory a preji hezke svatky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Nevím, ale mám takový dojem, že rozpory s vaším otcem jsou trochu hlubšího rázu, než jenom stejné povahy. No a co maminka? Copak její názor nemá v rodině žádnou váhu? Dům po babičce asi bude pouze v majetku otce (nebo matky), protože ho dědil po své matce. Nebo to je jinak? I když jste s otcem prudší povahy oba, hádky jedenkrát za 3 měsíce nejsou snad natolik závažné, že by ovlivnily takovéto závažné rozhodnutí. Navíc darovací smlouvu musí u společného majetku podepsat i vaše matka. Podle mého názoru byste se měla nejprve namyslet nad tím, jak zlepšit kvalitu vztahu se svým otcem. Souhlasím s předchozím názorem, že někdy je lépe skutečně trochu ustoupit. Ne ovšem proto, abych si zachovala nárok na určitý majetek, ale proto, abyste měli v rodině co nejlepší vztahy. Já bytostně nesnáším takové ty výhrůžky - "ani k hrobu mi nechoď" apod. Můžeme mít rozdílné a nebo stejné povahy, rozdílné názory na něco, ale vyhrožování a vlastně vydírání ohledně dispozic s majetkem, mi připadá velice dětinské a ubohé. Zkuste s rodiči rozumně pohovořit na toto téma. Ať oni řeknou narovinu svůj názor, jestli by bylo lepší se osamostatnit a sehnat si nějaký nájemní byt. Možná, že by pomohlo se odstěhovat do vedlejšího domu. Bydlí tam snad nějací nájemníci? Možná, že i proto by bylo dobré s rodiči o tomto mluvit. Víte, ne vždycky je bydlení tří rodin v jednom domě bez problému. Vy jste dospělé dcery, ale pro rodiče jste pořád děcka. Možná se snaží vás dirigovat a to působí většinou problémy. Komunikujte spolu bez emocí, jinak to skutečně naruší vaše vzájemné vztahy trvale a to by bylo nejhorší, co by se mohlo stát.

breberuska77
hodnocení

Dekuji vam moc za vystizne odpovedi,ano nase hadky prameni spise tim ze me otec opravdu bere jako patnactiletou a ne jako 31-letou:).Opravdu se ke me chova jako k diteti.Pokusim se s nim ,,rozumne´´ si pohovorit reknu i mamince aby u rozhovoru byla i ona a nakonec i moje sestra a na vsem se pokusime nejak dohodnout:).Jine reseni opravdu nevidim,nechci ani tak dum pro sebe,spise pro svou dceru,aby byla trosku zabezpecena-v dnesni dobe

hodnocení

2x

Neřešte to s tátou tak grandiozně-celá rodina jako svědek a tak. Je to blbost! :D Vezměte ho obyčejně kolem krku a nestyďte se říct, mám tě ráda. *pusa* Hádávala jsem se s tátou, byli jsme stejní. Teď už není nějaký ten rok a já nemoho najít ve vzpomínce ani jeden důvod ani jedné hádky. Tak malicherné to bylo.*hi* Jen si pamatuji, že jsem od něho neslyšela nikdy ani slovo ocenění, slůvko pochvaly, na které jsem čekala. Dodnes mám někdy pocit, že se mi kouká přes rameno a hodnotí. *sok* Pusťte z hlavy křivdičky a naučte se být velkorysá. Vy také jednou řeknete své čtyřicetileté dceři (jako já), ať tu kaši nabírá kolem kraje. *haha*Je to prostě tak, že dítě zůstává pro rodiče dítětem a na rocích vůbec nezáleží. *placni*A taky zkuste občas, fakt občas, když půjdete kolem něho, beze slova ho líbnout na tvář a jít beze slova dál. Tak jsem to já dělala na poslední chvíli, když můj táta ještě žil. Je důležité, abyste oba dva věděli, že se máte rádi. Ikdyž zrovna v této chvíli se na sebe zlobíte.*srdce*

jirbar*
hodnocení

1x

Ano narovnání se lze dovolat, ovšem musí být z čeho narovnávat. Sestra může dostat darem dva domy a Vy v rámci dědictví již zdětíte všechno a sestra již nic. Mohou to být třeba již jen otcovi ponožky.

Sestra není povinna již ze svého nic vydávat.

jirka22*
hodnocení

0x

Ano, otec jako vlastník může všechen majetek darovat sestře, v tom mu nikdo nezabrání. V rámci dědického řízení (pokud tatíka přežijete) by však následně mělo dojít k narovnání mezi vámi a sestrou. Jedinou radu, kterou můžu dát - snažte se s otcem udržovat dobré vztahy a protože otec se asi už nikdy nezmění, snažte se spory neprovokovat a pokud už vzniknou, tak co nejdříve je hasit. Nevím, jestli to sedí na váš případ, ale držte se pořekadla "moudřejší ustoupí" - nic to nestojí a navíc pomůže ;)

cyril*

Jaké narovnání v rámci dědického řízení máte na mysli?

dusatka*

Slovo "narovnání"kolega nepoužil příliš vhodně, ale myslel to jistě správně. Jde o tzv. kolaci, neboli započtení na dědický podíl. Podle obč. zák. :

§ 484

Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení

odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení

neodůvodněně zvýhodněn.

jirka22*

Děkuji za detailní upřesnění.

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

ano, je to tak, otec může darovat ze svého majetku co chce a komu chce -tedy klidně dva domy Vaší sestře a Vám nic.

cyril*

Podle předchozí odpovědi by zde mělo být tedy uvedeno,že oba Vám darované domy budete moci užívat a považovat za své jen po dobu života otce,který Vám tyto domy daroval. Po jeho smrti se však o tento "svůj" majetek budete muset ctě nechtě zozdělit s ostatními dědici a to i v případě,že by po zůstavitelovi(otci) zbyli jen dluhy.

doplněno 28.12.09 15:37:

Omluva za pravopisné chyby. Nestačí jen důvěřovat,je třeba i prověřovat!

qwert*

Obávám se, že jste napsal blbost. To, že se darované započítá ještě neznamená, že se s tím bude muset rozdělit.

Melete nesmysly!

cyril*

Obávat se klidně můžete. Jen jsem dovedl do důsledků to, co bylo napsáno výše.To ovšem neznamená,že se s tím ztotožňuji.

qwert*

Koukám, že ve Vašem případě se zdvořilost míjí účinkem, tak to řeknu jinak.

Napsal jste totální kravinu! O darované nemovitosti se prostě nikdo dělit v rámci dědictví nebude.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Řeknu to všeobecně.Každý může za svého života nakládat se svým majetkem podle svého uvážení.To znamená,že když se rodiče rozhodnou darovat dům sestře je to právně v pořádku.Jestli morálně nemohu posuzovat.Pokud máte u rodičů trvalý pobyt nemohou Vás jen tak vyrazit na ulici.

jirka22*

Trvalý pobyt je jen evidenční údaj, který nemá žádnou vazbu na skutečné bydliště a nezakládá právo v bytě či domě bydlet (od toho je vlastnické právo, nájemní smlouva, podnájemní smlouva).

breberuska77
hodnocení

Zadnou najemni smlouvu nemam,jsem se zde narodila a jiz zustala az do det:),Podkrovni byt ve kterem bydlim jsem postavila s manzelem a povoleni o stavbe je napsano na me,jeste nemame zkolaudovano.

cyril*
hodnocení

0x

Pokud jste osoba nezletilá,pak je to s vyděděním horší,ale jako dospělou Vás může ze zákonných důvodů vydědit vždy.V první řadě by bylo dobré ujasnit si majetkové poměry v rodině. Píšete,že vedle "máte" ještě jeden dům. Co znamená ono -MÁME-? To že jste vedená jako spolumajitelka nebo je to jen slovní obrat a vlastnická práva má jen otec nebo někdo jiný v rodině?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]