Nejste přihlášen/a.
dobry den,bydlim se svou rodinou v podkrovnim byte u svych rodicu.Ti bydli v prizemi a uprostred bydli moje sestra.Hned vedle naseo domu mame jeste jeden dum po babicce.Puvodne otec rekl ze jeden dum dostane moje sestra a ja druhy.Bohuzel mame s mym otcem stejne povahy jsme oba tvrdohlavi a ve vsem mame pravdu-cim vznikaji mezi nami cas od casu (cca jednou za tri mesice)hadky ktere vrcholi tim ze me otec vyhazuje z domu.Vim ze me vydedit nemuze o tom jsem se jiz imformovala.Ale chci se zeptat jestli veskery majetek(je otce i matky),muze otec dat pouze me sestre,jeste kdyz zije,vlastne dat ji vse darem?A me nemusi zustat nic a jeste se budu muset vystehovat? Jen se chci imformovat jak se mam zaridit do budoucna protoze jsem se rozvedla s manzelem A jsem sama s dcerou,tak abysme jednou nezkoncili na chodniku. dekuji vam vsen za vase zkusenosti a nazory a preji hezke svatky
Nevím, ale mám takový dojem, že rozpory s vaším otcem jsou trochu hlubšího rázu, než jenom stejné povahy. No a co maminka? Copak její názor nemá v rodině žádnou váhu? Dům po babičce asi bude pouze v majetku otce (nebo matky), protože ho dědil po své matce. Nebo to je jinak? I když jste s otcem prudší povahy oba, hádky jedenkrát za 3 měsíce nejsou snad natolik závažné, že by ovlivnily takovéto závažné rozhodnutí. Navíc darovací smlouvu musí u společného majetku podepsat i vaše matka. Podle mého názoru byste se měla nejprve namyslet nad tím, jak zlepšit kvalitu vztahu se svým otcem. Souhlasím s předchozím názorem, že někdy je lépe skutečně trochu ustoupit. Ne ovšem proto, abych si zachovala nárok na určitý majetek, ale proto, abyste měli v rodině co nejlepší vztahy. Já bytostně nesnáším takové ty výhrůžky - "ani k hrobu mi nechoď" apod. Můžeme mít rozdílné a nebo stejné povahy, rozdílné názory na něco, ale vyhrožování a vlastně vydírání ohledně dispozic s majetkem, mi připadá velice dětinské a ubohé. Zkuste s rodiči rozumně pohovořit na toto téma. Ať oni řeknou narovinu svůj názor, jestli by bylo lepší se osamostatnit a sehnat si nějaký nájemní byt. Možná, že by pomohlo se odstěhovat do vedlejšího domu. Bydlí tam snad nějací nájemníci? Možná, že i proto by bylo dobré s rodiči o tomto mluvit. Víte, ne vždycky je bydlení tří rodin v jednom domě bez problému. Vy jste dospělé dcery, ale pro rodiče jste pořád děcka. Možná se snaží vás dirigovat a to působí většinou problémy. Komunikujte spolu bez emocí, jinak to skutečně naruší vaše vzájemné vztahy trvale a to by bylo nejhorší, co by se mohlo stát.
Dekuji vam moc za vystizne odpovedi,ano nase hadky prameni spise tim ze me otec opravdu bere jako patnactiletou a ne jako 31-letou.Opravdu se ke me chova jako k diteti.Pokusim se s nim ,,rozumne´´ si pohovorit reknu i mamince aby u rozhovoru byla i ona a nakonec i moje sestra a na vsem se pokusime nejak dohodnout
.Jine reseni opravdu nevidim,nechci ani tak dum pro sebe,spise pro svou dceru,aby byla trosku zabezpecena-v dnesni dobe
Neřešte to s tátou tak grandiozně-celá rodina jako svědek a tak. Je to blbost! :D Vezměte ho obyčejně kolem krku a nestyďte se říct, mám tě ráda. Hádávala jsem se s tátou, byli jsme stejní. Teď už není nějaký ten rok a já nemoho najít ve vzpomínce ani jeden důvod ani jedné hádky. Tak malicherné to bylo.
Jen si pamatuji, že jsem od něho neslyšela nikdy ani slovo ocenění, slůvko pochvaly, na které jsem čekala. Dodnes mám někdy pocit, že se mi kouká přes rameno a hodnotí.
Pusťte z hlavy křivdičky a naučte se být velkorysá. Vy také jednou řeknete své čtyřicetileté dceři (jako já), ať tu kaši nabírá kolem kraje.
Je to prostě tak, že dítě zůstává pro rodiče dítětem a na rocích vůbec nezáleží.
A taky zkuste občas, fakt občas, když půjdete kolem něho, beze slova ho líbnout na tvář a jít beze slova dál. Tak jsem to já dělala na poslední chvíli, když můj táta ještě žil. Je důležité, abyste oba dva věděli, že se máte rádi. Ikdyž zrovna v této chvíli se na sebe zlobíte.
Ano, otec jako vlastník může všechen majetek darovat sestře, v tom mu nikdo nezabrání. V rámci dědického řízení (pokud tatíka přežijete) by však následně mělo dojít k narovnání mezi vámi a sestrou. Jedinou radu, kterou můžu dát - snažte se s otcem udržovat dobré vztahy a protože otec se asi už nikdy nezmění, snažte se spory neprovokovat a pokud už vzniknou, tak co nejdříve je hasit. Nevím, jestli to sedí na váš případ, ale držte se pořekadla "moudřejší ustoupí" - nic to nestojí a navíc pomůže
Slovo "narovnání"kolega nepoužil příliš vhodně, ale myslel to jistě správně. Jde o tzv. kolaci, neboli započtení na dědický podíl. Podle obč. zák. :
§ 484Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení
§ 473odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení
§ 479neodůvodněně zvýhodněn.
Dobrý den,
ano, je to tak, otec může darovat ze svého majetku co chce a komu chce -tedy klidně dva domy Vaší sestře a Vám nic.
Podle předchozí odpovědi by zde mělo být tedy uvedeno,že oba Vám darované domy budete moci užívat a považovat za své jen po dobu života otce,který Vám tyto domy daroval. Po jeho smrti se však o tento "svůj" majetek budete muset ctě nechtě zozdělit s ostatními dědici a to i v případě,že by po zůstavitelovi(otci) zbyli jen dluhy.
doplněno 28.12.09 15:37:Omluva za pravopisné chyby. Nestačí jen důvěřovat,je třeba i prověřovat!
Obávám se, že jste napsal blbost. To, že se darované započítá ještě neznamená, že se s tím bude muset rozdělit.
Melete nesmysly!
Obávat se klidně můžete. Jen jsem dovedl do důsledků to, co bylo napsáno výše.To ovšem neznamená,že se s tím ztotožňuji.
Dobrý den.Řeknu to všeobecně.Každý může za svého života nakládat se svým majetkem podle svého uvážení.To znamená,že když se rodiče rozhodnou darovat dům sestře je to právně v pořádku.Jestli morálně nemohu posuzovat.Pokud máte u rodičů trvalý pobyt nemohou Vás jen tak vyrazit na ulici.
Trvalý pobyt je jen evidenční údaj, který nemá žádnou vazbu na skutečné bydliště a nezakládá právo v bytě či domě bydlet (od toho je vlastnické právo, nájemní smlouva, podnájemní smlouva).
Pokud jste osoba nezletilá,pak je to s vyděděním horší,ale jako dospělou Vás může ze zákonných důvodů vydědit vždy.V první řadě by bylo dobré ujasnit si majetkové poměry v rodině. Píšete,že vedle "máte" ještě jeden dům. Co znamená ono -MÁME-? To že jste vedená jako spolumajitelka nebo je to jen slovní obrat a vlastnická práva má jen otec nebo někdo jiný v rodině?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.