Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká škola ano či ne?

Od: hannahbanana* odpovědí: 13 změna:

Ahoj, chtěla sem se zeptat, jestli si myslíte, že vysoká škola je důležitější než zkušenosti. Je mi 20 let, po maturitě sem studovala jazykovku, protože sem se na výšku nedostala. Řekla sem si, že si aspoň zlepším angličtinu a na vysokou půjdu příští rok. Jenže ten příští rok se mi zachtělo do světa, vyzkoušet si angličtinu, zkusit žít sama atd. Tak sem vyjela pracovat do Anglie a teď nějak nevím, jestli si mám tu přihlášku na vysokou podat nebo ne. Rodiče říkají, že je to celkem zbytečné, protože bych chtěla studovat Angličtinu pro manažerskou praxi a anglicky už prý umím. Ale rozhodnutí nechávají na mě. Ptám se, protože já sama ještě opravdu nevím co bych chtěla dělat za zaměstnání a výška mi přijde jako dobrý odsun toho rozhodnutí, alespoň na ty 3 roky. Jen nevím, jestli to není ztráta času, já už anglicky totiž umím opravdu dobře. Je lepší studovat nebo si udělat jen nějaký certifikát a jít do práce? Líbila by se mi třeba letuška...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x
Dle mého názoru je každopádně výhodné si VŠ udělat. I s VŠ můžeš být letuška, pokud to zůstane tvým snem, ale pokud ho realizuješ, za pár let se nabažíš, a taky letušku nemůžeš dělat do důchodu, takže je třeba myslet i na zadní kolečka. Vím to od bratra, který vystudoval VŠE a pak šel dělat stewarda a za 10 let toho měl plné zuby a ještě rád se vrátil do ekonomické profese, kde má 15x tolik a možnost postupu.
Když jsme u peněz, nedá se srovnat plat vysokoškoláka a středoškoláka, vždy na tom budeš lepší jako VŠ a budeš mít nepoměrně víc možností. Kromě toho VŠ ti rozšíří rozhled, pokud budeš mít chuť a štěstí, seznámíš se s inteligentními lidmi, se kterými ti pak vydrží přátelství celý život, budou tě táhnout nahoru, budeš rozvíjet myšlení a prodloužíš si mládí.
Pracovní nabídky budeš mít mnohem pestřejší a zajímavější, plat taky a možnost postupu a kreativní práce je daleko vyšši. Ono pracovat pod arogantním hlupákem, kterého převyšuješ inteligencí, není tedy nic moc. Pokud jsi studijní typ a nemáš vyloženě vyhraněnou představu, co bys chtěla dělat (např. soukromě podnikat), tak bych v tvém případě neváhala a na tu školu to zkusila znovu.
doplněno 28.12.09 03:16:

Ještě bych chtěla doplnit, že je třeba si vybrat obor, který má magisterské studium nebo na bakalářské to magisterské nasedá, protože pouze bakalářské studium je nedostačující, je to na úrovní dřívějších nástaveb.

doplněno 30.12.09 13:38: Dělala jsem na začátku kariéry poradce v Human Resources a vybírala lidi pro zahr. firmy na pozice, kt. si zadaly, tak vím, jak na ten titul pohlížejí. Je to dáno i tím, že je zde mnoho soukromých vysokých škol, kde stačí zaplatit a vylíhne se z nich bc, kt. neumí a neví vůbec nic. A taky mám velice dobrou představu, jak se liší platy středoškoláků a vysokoškoláků u těhle firem. Ale co si vybereš a budeš dělat, je jen tvá volba a tvůj život, já ti předala jen své zkušenosti, které jsou, jak dobře známo, nepřenosné.
hannahbanana*
hodnocení

Nedostačující? Já bych to viděla právěže jen na bc., dál bych už asi nešla, nechci vylézt tak pozdě ze školy a myslím, že bc. by zatím bohatě stačilo a dál bych šla, jen pokud by to vyžadovala práce co chci.

arecibo*

Bc. je na úrovni polovysokoškoláka. Ten, kdo Vás bude přijímat, bude nejspíš ze "staré gardy" nebo 5letý vysokoškolák.

Měl jsem možnost hovořit s personalisty z velkých firem a když jsem jim řekl, že jsem Bc. (v okamžik dotazu, dále jsem studoval a nyní jsem Ing.), tak se na mne dívali způsobem, že "Bc. taky bereme, ale Ing. Mgr. atd. je lepší.."

Je možné dálkově studovat, ale když nechcete tak pozdě vylézt ze školy... rozuměj jen dva roky delší studium, tak to pak nemusíte jít ani na Bc:)

Ničím nezkazíte, když si uděláte plnou výšku. S tou můžete dělat i práci pro Bc., ale naopak ne...

marton*
hodnocení

2x

Jakýkoliv vědění navíc je dobrý! Netvrdím ale, že je nutný ;)

Souhlasím - cokoliv můžete nabídnout navíc vás zvýhodňuje oproti ostatním. Ať už jde o vzdělání, zkušenosti nebo nápady. A ještě jedna rada - neupínejte se jenom na tu angličtinu jako takovou a snažte vniknout do nějakého souvisejícího oboru, kde tento jazyk uplatníte. Anglicky umí kde kdo a je potřeba k tomu přidat i nějaké další vzdělání a zkušenosti.

lidus*
hodnocení

1x

To, že znáš cizí jazyk není důkaz o vzdělání.Rozhodně VŠ není ztráta času a pokud se nepletu tak zrovna letuška musí mít minimálně Bc. Věř mi, že velmi brzy zjistíš, že umíš velice málo a nevěřím tomu, že na tvé angličtině není co zlepšovat.Všechny certifikáty jsou ti na nic, pokud je ze zákona požadavek VŠ.Já bych tedy své dceři jistě VŠ doporučila.Pokud se cítíš tak silná ve své angličtině, zkus si najít zaměstnání a studuj dálkově.Přeji hodně štěstí.

asa*
hodnocení

0x

Těžko říci. Pokud máte zájem o manažerskou pozici, tak tam je potřeba spíše výřečnosti jak vzdělání. Právě většinou výřeční se středoškolským vzděláním mají jistější postavení. Ovšem pokud budete chtít být ve vyšší pozici, dodělání vzdělání Vás nemine, pokud nejste empatický génius a obchodník tělem i duší.

Jinak pokud chcete něco dokázat, tak anj v této branži je samozřejmá záležitost, která je vlastní každému druhému člověku se zájmem o tento obor. Spíš bych doporučil čínštinu, arabštinu. Minimálně v Praze je čínština hit a vyzdvihuje prestiž uchazeče o dobré místo.

qwert*
hodnocení

0x

Někde ten papír prostě musíte mít - typickým příkladem je státní správa, tam můžete umět cokoli, jakmile na to ale nemáte lejstro, máte smůlu.

hannahbanana*
hodnocení

Ano to je pravda, rodiče mi ale říkali, že pokud nechci zaměstnání, co vyložene vyžaduje vysokou /doktor, právník, atd/ tak je lepší začít už pracovat a získávat pracovní zkušenosti.

Takhle jednoduše to nejde říct. V mé profesi není VŠ nutná, nicméně z toho, co jsem se tam naučil, těžím dodnes. Rozsah učiva byl poměrně velký - něco bylo více do hloubky, něco méně - ale mimo těchto znalostí mě naučila přistupovat k informacím, efektivně je zpracovat a vytáhnout si z toho co potřebuji. Co neumím, to se doučím lehce za běhu. VŠ nenahradí praxi, ale nemohu souhlasit, že je to jen papír nebo titul. Asi jak u které školy a jak u které profese.

A co se týká praxe - ideální je během studia začít pracovat v oboru. Vyjdete ze školy a už můžete vykázat svému budoucímu zaměstnavateli pár let praxe. Samozřejmostí jsou také jazyky - angličtina je dnes nutnost, další jazyk (jazyky) výhoda.

hodnocení

0x

V životě je málo věcí, kterých lituji a mezi nimi je i to, že jsem se lépe a déle neučila. Jestli to vaše rodiče nebude příliš zatěžovat, tak vůbec neváhejte. Vyberte si takovou školu, kde vám dají takové znalosti, které použijete v mnoha oborech a angličtina bude jen třešínkou na dortu. Protože za chvíli bude dokonale anglicky umět většina mladých lidí. *placni*Jen berte trošku ohled na rodiče, kteří možná už jen čekají, až jim u stolu ubudete a oni si budou moci dopřát sami.

hannahbanana*
hodnocení

Tak já už od 15-ti chodím na brigády a věci si celkem platím sama, takže v tom by neměl být problém. No včera sem se bavila s mamkou a tu přihlášku si dám a pak uvidím jestli tam půjdu nebo ne :)

toireasa*
hodnocení

0x

Ahoj, podle sebe můžu říct, že mi daleko víc dala praxe. Po střední jsem odjela do Anglie a pak jsem začala pracovat. Jenže bohužel dneska se stále hraje na tituly a protože nechci zamrznout na jedné pozici do konce života, tak jsem se na VŠ přihlásila. Vyřešila jsem to dálkovým studiem, při kterém jsem dál pracovala. Sice mi praxe samotná dala daleko víc, než 3 roky na VŠ, ale co se týče rozvoje kariéry, tak je to určitě plus. Řada firem si na tituly holt hraje. A s tou AJ, na tu opravdu nespoléhej, to z tebe manažerku neudělá. AJ je hlavním jazykem ve spoustě firem, takže to je dnes standard. Taky se budeš setkávat s tím, že život není spravedlivej, jedna z mých nadřízených neuměla anglicky skoro vůbec, vlastně byla neschopná téměř ve všem a přesto byla manažerkou... Jak se na tu pozici dostala komentovat nebudu. Není to jen o schopnostech, ale i o známostech... Ale i o štěstí. Holt život je boj, dneska musíš mít ostré lokty. Tak držím palce. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]