Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektronické recepty e-mailem a SMSkou

Od: pna odpovědí: 12 změna:

Slyšel jsem v televizi, že elektronické recepty jde si nechat zaslat e-mailem nebo SMSkou. Zajímalo by mne jak to v praxi funguje. V jaké formě to doktoři zasílají a jak se takový recept dá použít v lékarně? Je ten recept zaslaný e-mailem třeba vytisknout a co se zaslaným SMSkou? Už jste se někdo s takto zaslaným receptem setkali? Pokud si takto je možné nechat zasílat recepty a funguje to dobře tak by to mohla být dobrá věc pro ty kteří potřebuji napsat léky které pravidelně užívají a nevyžaduje to pokaždé lékařské vyšetření.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

5x

Ano. Stačilo praktickému lékaři dát e-mail a poslal mi přes něj místo receptů kódy. Lze je poslat i SMSkou, v lékárně si je jenom opsali a léky vydali. Je to 12-timístný kód, kombinace písmen a číslic. Takže e-mailem objednám a e-mailem dostanu kódy. Nemusím trávit čas v čekárně.

doplněno 04.02.18 22:01:

Myslím, že ne. Posílají se jenom kódy, tzn. údaj čitelný pouze pro lékárnu. Není žádoucí, aby tyto citlivé údaje mohl přečíst ještě někdo jiný. Pacient má možnost si správnost receptů ověřit při přebírání léků v lékárně.

pna
hodnocení

Ono tím e-mailem může lékař tromě koho kódu asi zaslat i názvy předepsaných léku a jejích užívání. Je to tak lepší, protože je tak přehled o tom jestli předepsal všechny léky, jestli nepředepsal léky jiné, nezměnil užívání atp.. V případě SMS se zasílá už ale asi pouze ten kód. Může to tak být výhodné právě kvůli tomu čekání v čekárně. Je ale otázkou jestli všichni doktoři to tak budou ochotni na dálku zasílat.

pna
hodnocení

Ono se mluví, že myslet znamená nic nevědět a asi bude na tom kus pravdy. Já jsem vycházel z informací na epreskripce.cz/.... Pokud jde o bezpečnost citlivých údajů tak ta by měla být zajištěná takto: epreskripce.cz/.... Nakolik je to dostatečné zajištění to nedokážu posoudit.

hodnocení

2x

Snad tam najdes co potrebujes epreskripce.cz/... , nechce se mi to procitat (zustanu u papiru).

pna
hodnocení

Děkují za ten odkaz. Ano našel jsem tam co bych rád ohledně toho věděl. Já bych rád tam kde to bude možné využíval to zasílání receptů e-mailem, ale je otázkou jestli doktoři to budou ochotní takto zasílat.

pna
hodnocení

Tak dnes moje první ne zrovna příliš dobrá zkušenost s těmi elektronickými recepty. Potřeboval jsem napsat recept na léky které pravidelně užívám a na které mi obvodní doktorka vždy psala recepty. Po asi +/- 25 minutách čekání mi sestra sdělila, že mi to doktorka dnes nenapíše, protože vypsání elektronického receptu údajně trvá déle a proto si mám pro to přijít zítra. Když jsem ji řekl jestli by mi to doktorka ten recept nemohla zaslat e-mailem tak mi jednoduše odpověděla, že to nejde. Odešel jsem proto zklamaný a tak trochu i naštvaný a zítra tam budu muset jít znova. Já to k té doktorce nemám až tak daleko, as +/-i 200 m, ale i tak se mi kvůli tomu příliš nechce chodit 2x a to ještě do čekárny plné nemocných lidí. A co třeba starší lidé kteří to k ní mají daleko, např. z druhého konce obce a musí tam jezdít autobusem. To už asi pani doktorku vůbec nezajímá. Zákon sice umožňuje zaslat recept e-mailem nebo SMSkou, ale ona to takto neznámo proč odmítá poskytovat. Možná to takto děla v rámci protestu proti těm povinným elektronickým receptům aby ukázala jaké je to složité a zdlouhavé a tím i nedobré. Klidně ať si proti tomu protestuje, ale ať to nedělá na úkor lidí kteří k ní chodí.

Já se v té problematice elektronických receptů nevyznám a ani mne to příliš nezajímá, protože nejsem doktor. Myslím si ale, že okolo toho dělají doktoří příliš zbytečného křiku. Ať už je to s tím jakkoliv tak se to už asi stejně nezruší a po určité době kdy se vše uklidni to bude i mezi doktory považované jako něco normálního nebo i samozřejmého. Je to něco podobného jako s registračními pokladnami u obchodníků.

Zajímalo by mne jaký máte kdo na to názor a co si kdo o tom myslíte.

patronka*

Mám zkušenost z dnešního rána a dobrá rozhodně není. Užívám léky na chronické onemocnění, ale protože pro mne je jakákoliv cesta z domu problém, uprosila jsem lékařku, aby mi recepty na 3 měsíce posílala poštou ( dala jsem jí nadepsané a ofrankované obálky ). No a dneska jsem jí ráno volala, abych jí sdělila svou mailovou odresu, ale setkala jsem se s naprostou neznalostí věci. Lékařka je součástí velkého zdravotnického zařízení a já si předem zjistila, že toto zařízení je vybaveno na posílání elektronických receptů, jenže lékařka si myslela, že bude muset napsaný recept oskenovat, aby mi ho mohla poslat jako přílohu k mailu. Na to, že je víc než půlka února, je to dost smutné...

pna
hodnocení

Mám dojem, že mnozí lékaři se těmi elektronickými recepty ani příliš nezajímaji, protože jsou proti tomu a možná i doufají, že se jim to nakonec zruší jako povinné. Je to s tím ale tak jak je a proto by to snad měli respektovat a lidém kteří si žádají zaslání receptu e-mailem nebo SMSkou by měli vyhovět, pokud není nějaký opodstatněný důvod proč to tak nezasílat. Nevím, ale napadá mne jestli náhodou těm doktorům pojišťovna neproplácí méně za recepty zasílané e-mailem nebo SMSkou než za ty vytisknuté na papíře a o to jim možná jde.

pna
hodnocení

Dnes pokračování příběhu s receptem. Dopoledne jsem si přišel pro ten recept který měl být dnes připravený. Sestra mi ale řekla, že jsem příšel příliš brzo, protože paní doktorka to ještě nemá vypsané a proto si budu nuset na to počkat. Údajně musí doktorka pro to zapnout počítač a vytisknout to a to dlouho trvá a navíc zrovna měla u sebe pacienta. Po 30 minutách čekání jsem se vkonečně dočkal na ten recept a mohl s ním odejít. Stálo mne to cele 2x cesta k doktorce tam a zpět a 2x asi 30 minut čekání. Nevím jestli to někteří doktoři dělají schválně, ale za něco takového bych jim navrhoval ubrát na platbách od pojišťoven. S takovým přístupem se ještě dovolují ztěžovat, že jsou málo ohodnocení.

Asi zítra si zajdu do lékárny vyzvednout léky na ten recept a doufám, že snad i tam nebudou dělat nějaké "obstrukce" okolo toho.

tondac*

@pna

A proč jste tedy nepožádal o klasický recept a chodíte je tam naněkolikrát prudit?

BTW klasickým offline registračním pokladnám se nikdo nebránil, ale kvůli online elektronické evidenci tržeb spousta starších majitelů obchůdků a hospůdek stáhla roletu.

Důchodkyně na vesnici prodávající ve svém krámku nebo hospůdce po státu nic nechtěla, trochu si přivydělala k důchodu a účto ji zpracovala sousedka. Ale protože s technikou skončila u klasického mobilu, tak se na compu kvůli eet učit nechtěla. Navíc by pro ni po odečtení nákladů na internet, pokladnu, software a údržbu nezbylo nic a i kdyby zbylo, tak je tu hrozba drastických pokut.

Takže obchod či hospůdku zavřela a my místo nulového příjmu z jejího krámku do rozpočtu do toho rozpočtu naopak sáhneme a vyplatíme dotaci nejlépe nějaké AGROjednotě, AGROvčele nebo AGRORaJi, kde si budeme moci koupit vynikající holdingový drůbeží separát, rekonstituované pečivo nebo řepkové pivko.

No a stejně se chystají stáhnout roletu i starší lékaři.

tondac*
hodnocení

0x

Nevím kolik toho víte o té úžasné aplikaci erecept ... zkušební provoz sice běží od r. 2009, ale soudruzi z MZ třeba pozapomněli ošéfovat autorská práva a nedávno proto systém skoro půl roku nefungoval a kvůli nefunkčním ereceptům nebylo možné vůbec předepsat třeba konopí, které se předepisuje pouze elektronicky.

Běžný IT uživatel nemá šanci na svém compu erecpty rozběhnout. V nemocnicích kromě lidí na administraci a údržbu IT přijímají i administrativní pracovníky, kteří lékařům vyřizují papírování kolem elektronických podpisů. Takže v rámci zjednodušení a elektronizace vznikají celá nová oddělení se spoustou šanonů.

Praktici na vesnicích mají i několik ordinací, které během týdne objíždějí. A do každé budou muset pořídit spolehlivé internetové připojení, protože mobilní internet je kolikrát i v okolí Prahy naprosto tragický.

pna
hodnocení

tondac: Nevím jaký klasický recept máš na mysli a o jaké prudění ti jde. To snad mají podle tebe lidi kteří mají nějaké zdravotní problémy nechodit k doktorům aby jich neobtěžovali a neprudili? Já jsem požádal o recept a jaký mi doktorka vystaví to si už nemám možnost vybrat. Ordinace doktorů nejsou samoobsluha kde si lidi můžou vybírat to co se jím více líbí nebo jim více vyhovuje.

O nějaké aplikaci erecept a celé problematice okolo těch elektronických receptů toho téměř nic nevím. Já ale nejsem doktor a tak mne to ani nemusí zajímat. Mne jako ne zcela zdravého člověka nezajímá jaké možná mají problémy doktoři s těmi elektronickými recepty, ale to jak se mnou vyřídí to co potřebují když k ním občas příjdu. Pokud se doktorům něco na těch elektronických receptech nelíbí tak ať klidně proti tomu bojují, ale ne formou na úkor lidí kteří k ním chodí, protože ti jim s tím asi nic nepomůžou a pouze jich tím naštvou.

Ono ti doktoří nejsou až takoví chudáci jak se někteří snaží dělat a ty elektronické recepty je určitě nezruinují natolik aby museli kvůli tomu zkrachovat i když nějaké peníze je to bude asi stát. Svět jde s dobou ku předu a proto se není co divit, že se téměř všude zavádí různé moderní novinky a my bychom se tomu měli snažít přizpůsobovat. Přiznávám, že ale ne všechny moderní novinky které nám doba přináší jsou dobré.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]