Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce a životní minimum

Od: bb589 odpovědí: 4 změna:

ahoj , chtěl bych se zeptat , v nejbližších dnech čekám exekuci a zajímalo by mě kolik mi nechají z výplaty když nemám hlášený trvalí pobyt ani přechodné bydliště jem jen u sestry ta má byt v osobním vlastnictvý ,mám jednu vyživovací povinnost 1500kč , na internetu jsem našel že životní minimum je 3410kč a když nemám žádný byt tak mi nechají jen těch 3410kč + 1500? děkuji za odpověd

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Tak za prvé. Životní minimum nemá s exekucí vůbec nic společného. Životní minimum je stále stejná částka pro každého jednotlivce, kdy pro dospělého samostatného jedince je ve výší 3.410,- Kč, pro dítě 2.140 Kč (od 6ti do 15ti let) atd. Tyto částky se využívají například při výpočtu různých podpor a příspěvku ( úřad práce).

Oproti tomu je nezabavitelné minimum, které Vám musí zústat v případě exekuce. Toto je částka pohyblivé, každý může mít různou a to podle výše příjmu. Ne netu je plno kalkulaček, zadejte si "exekuce na plat" a můžete zjistit, kolik Vám budou z platu brát.

Tak a za druhé - na výši exekuční srážky nemá žádný vliv Vaše bydliště, ať přechodné či trvalé. Moc nerozumím tomu, že nemáte hlášeno trvalé bydliště?

To, že máte určené výživné nahlaste na mzdové účtárně. Účetní nejdříve uhradí výživné a až potom provede exekuční splátku.

xy

Když v práci provádím každý měsíc výpočet exekuce zaměstnanci, který má vyživované osoby , tak je samozřejmě započítám při tom výpočtu, podle toho vyjde výše částky zaslané exekutorovi ( taky podle toho, zda se bude srážet z jedné ,nebo obou třetin ) ale úhradu alimentů si provádí sám. Nevím o tom,že by měl zaměstnanec hradit alimenty prostřednictvím zaměstnavatele ( pokud se exekuce netýká právě výživného a dlužného výživného )

bb589
hodnocení

Dobre Dekuji za odpoved

jenda2*
hodnocení

0x

Ještě dodat k dobré odpovědi: mzdu si nechávejte zasílat poštovní poukázkou. Na účtu se vše blokne a povolí vám pouze 1 výběr určité částky. Pak už nic a nikoho nezajímá, jak vše budete platit.

Zaměstnavatel po obdržení exekuce na plat výpočtem provede určení nezabavitelného minima, které vám na základě vašeho požadavku pošle poštou a zbytek jde na exekuci. Účet v bance není vaše povinnost, jak si někdy někteří zaměstnavatelé usnadňují výplatu peněz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]