Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se zeptat,babička má asi podrážděný žlučník-pobolívání pod pravým žebrem a jde jí to i do zad. Nevíte někdo,co by pomohlo,nějakou první pomoc. Co vám pomohlo.Podala jsem jí cholagol a hořký čaj. Jinak normálně chodí,čte si.
Když se mi ozve žlučník, jím suché rohlíky, včerejší a suché brambory nebo suchary. Cholagol, jak tu již zaznělo, ten je dobrý a pomáhá. Jinak si kupuji v Zelené lékárně "vlaštovičníkovou tinkturu" a 2 x denně 10 kapek do vody. Když nedodrží dietu, může vzniknout zánět žlučníku.
Cholago, isochol, dieta, nakonec operace.
Pokud se přidá i teplota a bolest se rozšíří, může jít o zánět žlučníku nebo žlučovodu nebo blokáda žlučovodu. To rozhodně je na záchranku, může to poškodit játra a slinivku.
Ještě to doplním - pročištění žlučovodu přes ústa je standardní úkon, který se nazývá Endoskopická Retrográdní CholangioPankreatografie, zkráceně ERCP. Není to kvůli věku, dělá se to běžně v tomhle stavu. Zežloutnutí znamená, že z jater neodtéká žluč, protože je žlučovod zacpaný. žluč je zároveň cesta pro odpadní látku bilirubin, který pak zůstává v krvi a způsobuje zežlutnutí. Pokud by bolesti trvaly 6-10 hodin a pak odezněly, šlo by nejspíš jen o obyčejnou koliku. Pokud trvají déle a přidá se teplota, jde zřejmě zas o blokaci žlučovodu (a zvlášť pokud už to měla). Řešení definitivní je odstranění žlučníku.
Moc děkuji za rady. Šla jsem do lékárny,dali mi ještě žlučníkový čaj a febichol. Dnes držíme dietu,bez jídla,když tak v pondělí by jsme museli k lékaři. Nikdy neměla problémy se žluníkem,až před 4 lety zežloutnula,šla do nemocnice a museli jí pročišťovat žlučníkové cesty,nějak přes ústa /asi kvůli věku/a dolů,bez uspání,ale prý nic necítila. Za ty 4 roky vše v pořádku až dnes v noci bolení.
Tak babička i zvracela,bylo jí špatně,dostala zimnici a třásla se. Má i teplotu. 37.5. Nevím,jestli je to normální,na pohotovost to už u nás nestihneme. V boku jí bolest už prý zmírnila,ale ta teplota. Dala jsem jí paralen.
Nevím co znamená že pohotovost nestihnete, ale já bych asi jel, nebo bych minimálně na pohotovost zavolal a nechal si poradit jak dále postupovat.
Jestli zvrací a má zvýšenou teplotu, třesavku, jeďte na pohotovost do nemocnice. Dnes je sobota a do pondělí je dlouho.
Dobrý den, děkuji za vaše reakce.Babičku odvezli do nemocnice. Volala jsem 155. Bolest jí postupovala i na levé podžebří.
Teplota neustupovala. Napřed jsem zkusila volat na pohotovost o radu,jestli je to na rychlou sanitu,ale byla tam doktorka,myslím,že mluvila poločesko- ukrajinsky.Nebo rusky.Spíše ukrajinsky a vůbec jsem jí nerozumněla,tak asi každé páté slovo.Jenom jsem jí rozumněla,že si to musím sama rozhodnout, jestli volat záchranku. Tak mě to docela překvapilo. Myslela jsem si,že řekne, ano je tu nutné. Pak jsem se dotázala, tak jestli tedy nemáme radši vyčkat do pondělí, až bude ordinovat její lékařka,tak řekla,no to se dohodněte s její p.doktorkou.
Mějte se krásně.
Moje odpověd sice není ad hoc, ale přece jenom přidám klasickou radu až z antiky: preventivní kůra k odstranění již existujících kamenů (nikoli při záchvatu či zánětu !):
Olivový olej extra panenský denně ráno před jídlem : cca 1,5 polévkové lžíce ... podávat asi 3 týdny. Do oleje několik kapek čerstvé citronové štávy, nejen to usnadní polknutíí, ale také pomáhá likvidaci kamenů.
Pak poslední dávku cca 1 dcl opět ráno, setrvat cca 1/2 hod na lůžku, nejlépe na pravém boku.
Kameny (některé - podle složení) se budou postupně rozpouštět a odcházet nenápadně se stolicí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.