Nejste přihlášen/a.
Krásný den, vím, že je zde několik pronajímatelů. Dovede někdo odpovědět, jak je to s informováním bývalého nájemníka o odhlášení/zrušení TP? Přítel bydlel několik let v bytě ještě s exmanželkou, nyní zjistil, že už loni mu majitelka trvalý pobyt odhlásila a TP přešel na náš městský úřad. O zrušení TP jej však majitelka neinformovala (ani žádný dopis, prostě nic) a vznikly z toho určité problémy, přítel nyní musí s majitelkou bytu na úřad, kde ona musí potvrdit, že ho odhlásila...
děkuji.
Nevím, zdali Vám rozumím, ale když jako vlastník domu zruším TP osobě, která tam nebydlí, nemám žádnou povinnost třeba hledat nedostupného bývalého nájemníka a informovat ho.
Když jsem přečetl snad všechny odpovědi, nicméně jsem nabyl dojmu, že nevím oč Vám jde, páč je tu mnoho nejasností.
Tvrdíte, že přítel má TP na obecním úřadě, pak nechápu, proč by tam majitelka domu měla chodit. Domnívám se, že nemáte správné info z magistrátu. Byla jste u toho, co chtěla úřednice?
Je trochu jinak. Nájemník, který se odstěhuje, se má přihlásit k trvalému pobytu v novém místě. Teprve, pokud tak neučiní, žádá o zrušení trvalého pobytu majitel nemovitosti. Majitel nemá povinnost bývalého nájemníka informovat (ten přece o nesplnění své povinnosti ví sám),
Majitel podle mne není ani povinen bývalému nájemníkovi "dosvědčit", že o zrušení trvalého pobytu požádal, a že městský či obecní úřad trvalý pobyt bývalého nájemníka zrušil.
Dekuji, pritel se nemohl nahlasit na MU, tam by mel byt nahlasen automaticky po odhlaseni z bytu. Byli domluveni, ze se mu majitel a ozve, nic, pak se na to behem rozvodu a stehovani samozrejme zapomnelo :/.
Nikdo si nemůže přihlásit trvalý pobyt na úřad. Pokud se někdo přestěhuje, má se k trvalému pobytu přihlásit v místě, kde nově bydlí.
Vím, že to někdy zakazují majitelé nemovitostí, ale nemají na to právo.
Chápu, že je s rozvodem, stěhováním a dalšími souvisejícími záležitostmi spousta starostí, takže se na něco může zapomenout.
Ale ani tak nelze pronajímatelům nařídit povinnost informovat bývalé nájemníky. Řada z nich na sebe ani nový kontakt nenechá...Pokud už by někdo měl informovat, tak ten úřad, který trvalý pobyt zrušil (majitel o zrušení jenom požádal).
Co (jaký problém) řešíte? Možná na něco přijdeme.
Teď tedy řešíme, kde má vlastně přítel pobyt, když nový nenahlásil ( u mě být nemůže), a hlavně, proč musí s sebou přivést majitelku bytu, jak mu řekli na MU. Má totiž jiný telefon a na dané adrese samozřejmě nebydlí, pouze pronajímá, takže se to hezky komplikuje.
Současný pobyt má přítel - jak se dozvěděl oklikou přes úřad, nyní právě na MU. Kdo ho tam tedy přihlásil?
Osobně se domnívám, že přítel nepobral všechny informace správně nebo je nepobrala ona úřednice, zkrátka "jeden o voze a druhý o koze". Přítel má neplatný OP z důvodu zrušení TP v místě původního bydliště. Na úřadě by mu měli vydat nový OP s aderesou TP v místě ohlašovny. Jenže to se jim nehodí do krámu a mají interní pokyn každého hříšníka dokopat k tomu, aby se přihlásil jinde. Tedy dle mého přítel dostal instrukci, že má s sebou přivést nikoliv majitelku původního bytu, ale bytu, v němž momentálně bydlí. Aby jí na místě vysvětlili, že nemá co nesouhlasit se zřízením TP v jejím bytě. Jinak si nedovedu instrukci úřadu rozumně vysvětlit.
Děkuji, schránku už máme, byly tam nějaké problémy s přehlášením adresy, ale už je to ok
Na situaci ohledně dluhů přítele jsem se ptala už dříve, dluh udělal jeho exmanželka ve společném bytě, ale protože byla na MD (ve smlouvě v bytě coby spolunájemník, takže se chystá soudní proces), a nyní nepracuje, vše je na příteli.
Ted jsme tam byli s novym OP pritele. Pani na urade mlela naprosto nesrozumitelne, pry potrebovali majitelku z duvodu potvrzeni, ze pritele mohou opravdu prihlasit na MU. Coz je nepochopitelne, kdyz uz tam prihlaseny byl, tak ho prece nemeli prihlasovat - na coz jsem se ptala, pani odpovidala velice klikate a prislo mi, ze tam sedi omylem. Nakonec pritel tedy ukazal novy OP a pani sdelila, ze tim je vse vyreseno. Do toho mala vriskala, takze jsme se zvlast nezdrzovali.
Ale furt to proste nechapu.
Nepřihlásit se kvůli dluhům k trvalému pobytu v místě, kde člověk bydlí, je krátkozraké.
Exekutor může vstoupit kamkoliv, kde se oprávněně domnívá, že může povinný mít nějaký majetek.
Nepřihlášení trvalého pobytu Vaši domácnost před případnou exekucí neochrání.
Naopak to s sebou nese řadu nepříjemností v okamžiku, kdy člověk potřebuje řešit něco, co nějak závisí na trvalém pobytu. Např. získat místo ve školce je (většinou) možné jenom v místě trvalého pobytu.
Váš partner má ± rok neplatný OP, měl by urychleně požádat o vystavení nového.
Trvalý pobyt neexistuje-pouze instituce zvaná TRVALÉ BYDLIŠTĚ. Teoreticky není možné ,že by někdo nevěděl,že bylo zahájeno řízení o zrušení TB. Toto MUSÍ na evidenci obyvytelstva řešit se všenmi interesovanými osobami. Takže přítel tedy asi mlží nebo v inkriminovanou dobu musel bydlet mimo republiku!osobně jsme toto řešili také a daný odbor při úřadu posílal vše- oznámení o zahájení spr řízení,... a poslední oznámení o změněn TB - 3 osobám-majitelům bytu (mně a manželce) a dceři ,která už přes 6 roků s námi nebydlí a nehodlala si převést TB na nové bydliště.
Přehodil jste to, zákon o evidenci obyvytel nezná "trvalé bydliště, jenom trvalý pobyt.
Bydliště je místo, kde člověk bydlí, místo trvalého pobytu je místo (byt, dům), kde je občan přihlášen k trvalému pobytu.
Svědectví majitele nemovitosti považuji za nesmysl. Údaj o zrušení trvalého pobytu musí být na ohlašovně úřadu.
Po zrušení trvalého pobytu a zaevidování trvalého pobytu na adrese ohlašovny úřadu, se pošta doručuje na úřad. Občan musí sledovat úřední desku úřadu, případně může úřadu nahlásit jinou doručovací adresu a požádat o její uvedení do databáze.
Děkuji, vím, že je to hůře uvěřitelné, ale přítel šel cosi řešit do města a ejhle, vy tam už nemáte trvalé bydliště. Ne, nevěděl to. A vzhledem k tomu, že na uvedené adrese se již nezdržoval a novou samozřejmě enahlásil, mu nepřišel ani žádný dopis či vyrozumění - pokud ano, tak na starou adresu a opakovaně se majitelky ptal, zda mu něco nepřišlo, prý ne.
Nyní mu na MU rekli, že s sebou musí přivést majitelku bytu, aby mu dosvědčila, že jej odhlásila.
Zítra ještě pořešíme, ale opravdu mu řekli, že potřebují osobněš od majitelky bytu toto potvrdit.
Postup mám jen z doslechu ... majitel bytu požádá místní úřad o zrušení trvalého bydliště. Místní úřad obešle všechny účastníky a protože na postiženého má kontaktní adresu většinou jen na místo trvalého bydliště, tak mu to pošle tam. Ten si to ve lhůtě nevyzvedne, a tak se uplatní fikce doručení a úřad rozhodne o zrušení trvalého bydliště.
Ale je to tak dobře, když tam nebydlí. Proč by měl být hlášený v bytě někoho, kdo s ním už nemá nic společného?
Ano, logické a chápeme. Nicméně přítel je pracující, přes týden se nedostane a majitelka tvrdí, že žádný dopis nepřišel. Nyní má i jiné číslo a nelze se dovolat.
Majitelka nejspíš netvrdí, ale pravděpodobně opravdu nic nepřišlo.
Jak už jsem napsala výše, musí člověk, kterému byl zrušen (a hlídat si to měl on) trvalý pobyt v původním místě, sledovat úřední desku města/obce (doručuje se mu na úřad).
Ta úřední deska.. lze nějak online, nebo se musí osobně? Přítel bohužel bývá v práci přes úřední hodiny a v tom bordelu, viz má jiná otázka, mu dovolenou z tohoto důvodu nikdo nedá...
Viděla jsem i oznámení o uložení zásilky online. Ale nevím, jestli to ještě úřady dělají, nebo jestli je to ještě možné (už je to několik let).
Vyzvedávat zásilky na poště si musí každý sám. Ještě mne napadá, že se dalo na poště zařídit dosílání.
K dovolené: K vyřízení zase tolik času potřeba není a s většinou zaměstnavatelů se dá dohodnout i o neplaceném volnu nebo o napracování potřebné doby.
Původně jsem uvažovala i o možnosti, že mu byl TP zrušen přesto, že v bytě bydlel (je to složité, ale ne úplně neproveditelné).
Ovšem odstěhovat se a ponechat si TP v cizí nemovitosti je slušně řečeno "roztržitost", méně slušně "drzost" - obzvláště pokud má dluhy (a možná exekutora v zádech).
Ze zákona nemá nikdo povinnost o zrušení dotyčného informovat - jedná se o dvoustrannou záležitost mezi vlastníkem nemovitosti a úřadem - už jen proto že jsou dvě nutné podmínky pro zrušení TP - osoba se "v nemovitosti nezdržuje" a "nemá/zaniklo mu užívací právo", tedy zjednodušeně, nic mu do toho není.
Sice nevím, proč úřad požaduje, aby majitelka potvrdila zrušení - ale když už tam pán bude, měl by si rovnou začít zařizovat výměnu dokladů a informovat o nové adrese všechny instituce, kterých se to týká.
Jestli se nepletu, tak pokud se někdo přestěhuje, a pokud mu majitel nemovitosti nedá souhlas s trvalým bydlištěm, tak si lze nahlásit úřední doručovací adresu. Vím, že soudy se touto adresou musí řídit, jestli městské a obecní úřady nevím. Nemá cenu dnes řešit. jak k vaší situaci(k situaci vašeho přítele došlo. Na adrese trvalého pobytu se nezdržoval, poštu si tam nevyzvedával, jiná adresa na něj něbyla známa, úřední doručovací si nezřídil, tak ho odhlásili, aniž by o tom věděl. Co chcete řešit?
Primárně nyní to, z jakého důvodu po něm může MÚ chtít, aby přivedl majitelku, rtoože jsme o podobném ještě neslyšeli...
A proč by musel vodit majitelku. Jestli je odhlášený, tak majitelka nemá důvod. Nebo, a to je pravděpodobnější, není dosud odhlášený. Úřad zastavil řízení, protože nájemníkovi nemohl sdělit návrh na zrušení TP. Nyní když se objevil na úřadě, a on mu mohl oficiálně sdělit majitelčin návrh, pokračuje v řízení, a chce zřejmě vědět, jestli majitelka na zrušení stále trvá. Je to jen moje spekulace. Nic o tom nevím. Ale zdá se mi to jako jediné možné vysvětlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.