Nejste přihlášen/a.
Třídíme odpad už několik let, ale čím dál víc si říkáme jestli to má vůbec význam? Levnější poplatky za odvoz směsného odpadu stejně nemáme, platíme stejně jako ostatní, kteří vůbec netřídí. Když jdu vyhodit cca jednou týdně malý pytlíček nevytříditelného odpadu, tak se mi to téměř nevejde do popelnice. Přestože se se vyváží dvakrát týdně a máme čtyři popelnice, tak pravidelně doslova přetékají. V domě asi nikdo další netřídí, pokaždé vidím v popelnicích naházené od sousedů z domu úplně všechno. Nádoby na tříděný odpad máme nyní docela daleko, jelikož nám dvě bližší stanoviště zrušili. Toto stanoviště je tedy ustavičně přeplněné, takže se musím buď pokusit to přeci jen nějak natlačit nebo položit vedle, ale to už riskuji pokutu za černou skládku nebo odhazování odpadu mimo určená místa, teď nevím přesně. Navíc nedávno jsme se dozvěděli, že třeba u plastu se z od lidí vytříděneho odpapu na místě určení při zpracování plastu cca polovina, někdy až 70% stejně vyhazuje opět do směsného. Když k tomu připočtu, že třídění odpadu doma zabírá i víc místa, než sousedům, kteří si to pohodlně háží všechno do jednoho. Trochu mě to tak nějak demotivuje a říkám si jestli to má vůbec smysl se s tím babrat?
Vůbec se nezabývám tím, zda soused třídí a ten vedle ne. Máme odvoz odpadků zdarma a stejně mě nenapadne vyhodit plast, papír či sklo do směsného, protože je to proti mému přesvědčení a jako starý tramp učím další pokolení, že by měli pro sebe (přírodu a životní prostředí) udělat alespoň to minimum a nechovat se jako "člověk", ale jako obyvatel této planety. Vím, jsou to fráze, ale my tak žijeme a dokonce po lesích při procházkách sbíráme cestou odpadky a vozíme do města.
Třídím plasty, papír, sklo. Díky tomu v Ostravě jsme na předních příčkách ve třídení a díky tomu má Ostrava i spousty úlev, které si může dovolit, například už několik let nedošlo ke zdražení odvzozu odpadů, zahradkáři mají k dispozici zdarma polenice na zahradní odpad atd.
Kontejnery vyvážejí speciální vozy, takže žádné míchání.
Třídit by mělo být automatické, pokud to má mít nějaký smysl. A smysl to má. A jen pro představu, PET láhve, jsou dnes výhodný obchod pro recyklaci a je jich překvapivě nedostatek.
Tuším, že Transform Bohdaneč. Přesněji asi před 6-8 lety je kupovali od sběrných firem. Dnes tam již nemám kontakty.
Já rozhodně souhlasím s názorem. Také bydlíme v Moravskoslezském kraji a myslím snad, že je to kraj s největší úspěšností. Přijde mi, že popelnice na tříděné odpady jsou snad 150m od bydliště, takže se člověk nemusí trmácet, nebo je snad hledat. Vedu k tomu doma i děti od mala a mají radost, že se trefí do správné barvičky . (koš máme z obalove-materialy). Aspoň z něčeho můžu mít dobrý pocit. Také se mi moc líbí prodejny, které své věci prodávaji bez obalu (potraviny), doufám, že těchto obchodů bude jenom přibývat.
Ahojda, úplně s Vámi souhlasím. Třídění smysl má. Kéž by třídili všichni lidé po celém světě. By se žilo lépe. U babičiných paneláků jsem ale občas viděl, již 2x, že jeden kamionek míchal roztříděný odpad a odvážel ho. Já osobně třídím odpad stále a mám stejné koše z obalove-materialy.cz, jsou super. Mám kamarády, které třídí jen plastové láhve a ostatní házi dohromady s výmluvou malého místa.
Rafi, chválím Vás, samozřejmě i ty, kteří třídí odpad.
Já rozděluji v tomto případě na třídiče, kteří třídí z přesvědčení, ze zvyku, zkrátka byli tak naučeni a věří tomu. Pak jsou další, kteří hledají důvod, proč netřídit. Takové lidi nic nepřesvědčí, snad jejich děti a vnoučata.
Třídit má smysl.
Již nemám body na rozdávání, tak alespoň slovem poděkování všem třídičům.
V práci třídíme nejen odpad z výroby a kanceláří, ale prostě všechno, jak jsem se většinou shodli, prostě proto, že nás to baví a je kam to dávat.
Baterie do starého akvária, víčka od limonád do průhledných plastových láhví, aby bylo vidět, jak to přibývá.
Lógr od kafe, šlupky od banánů a pomerančů, zkrácené šlahouny kytek do bioodpadu; do separovaného kovového odpadu kolegyně s radostí nosí i hliníková víčka od jogurtu, na magnet na stole si lepí sundané sponky ze sešívačky a vyřazené kancelářské svorky a další železné odpadky a pak je občas vynese do kontejneru se železem, prostě je to baví. Samozřejmostí je sběr i hliníkových plechovek od nápojů. Neběhají s každou pitomostí do kontejnerů, ale na dílně i v kancelářích mají lidé vedle odpadkového koše i různé nádobky na drobnější odpad a pak je vysypou při cestě kolem kontajnetů, nebo nádob na baterie, víčka apod., nebo to vyhodí podle druhů uklízečka.
Separace (třídění) kovového odpadu podle druhů, plastů, skla (tmavého a světlého) a papírů jsou úplná samozřejmost (včetně odpadu z drtičky, účtenek i lístků z autobusu). Do popelnice se dává už jenom odpad, který se nedá vytřídit. Co se nesmíchá, nemusí se dodatečně třídit.
Třídím odpad a vaši"depresi"chápu.Moje kamarádka netřídí,tvrdí,že za ty prachy se na to může vykašlat,pobírá všechny dostupné sociální dávky,vajgly háže z okna a celkově máme neprosto odlišný pohled na svět.
Pro mě i moje malé děti je nepřípustné odhodit něco na zem,i kdy kouřím vajgly hodím vždy do koše,nevadí mi se projít k popelnici...pro svůj pocit to vše dělám a hodlám to učit i děti,aby se nechovali jako ostatní,ale aby byli lepšími lidmi kvůli sobě
Odpad třídím důsledně, dokonce i slupky dávám na kompost a zbytky spasou buď psi nebo slepice. Kdybych netřídila, nevejdu se v pátek do popelnice, vyvážejí nám jí jednou týdně ve středu. I takhle je to někdy o fous. To víte, minimálně 3 podělané bábiny pleny denně pro dospělé (ta úplně největší velikost) zaberou něco místa. Jo šlo by si objednat větší popelnici, ale proč platit víc.
Smysl to určitě má. Třídím plasty, sklo, baterie, částečně papír. Tedy snažím se třídit, ale ono to dost často nejde - není kam.
Určitě to nejsou jediné kontejnery v okolí. Ty naše nejbližší asi 100m od baráku jsou taky někdy plné, ale hanba by mě fackovala, kdybych to nechala vedle kontejnerů, když o 100m vedle jsou další. Tak jich procházkou holt obejdu víc. Zatím jsem si vytříděný odpad nikdy zpět domů nenesla. A nejepší je si zjistit, který den se kontejnery vyvážejí a ten tam jít, pak jsou prázdné a vejdete se vždy.
Magdone, toto je právě pro ty, kteří nechtějí třídit. Uvidí toto, pak si třeba řeknou, to je bordel, oni to smíchají pak všechno dohoromady, proč bych měl třídit.
. Podle mého názoru je kontejnérů málo, všude by mělo být více nádob. Dost často to naráží na úředního šimla, páč umístění a počet schvaluje někdo jiný, ten pak sdělí, že se tam nevejdou, tak ať jezdí častěji, svozové firmy zase, že mají plán svozu, nemůžou jezdit po městě cik cak. Zkrátka vždy se najde nějaký problém.
Některé třídění jistě smysl má. Sklo se použije při výrobě skla, papír a plasty jsou předtříděné pro spalovnu, ale stejně se to zase ručně třídí. Občas se pár procent papíru použije na recyklaci. Plasty se spálí a co ne, skončí v oceánech v populárních ostrovech odpadků ..
Záleží na tom, jak si ceníte svého času a pohodlí. Když chcete, pomáhejte vězňům a bezdomovcům z třídících linek odpadu.
Ale až skončí ekoteroristické vydírání s cenami odpadů, smysl skončí ..
Třídím i když někdy jsou mé pocity z toho dosti "smíšené", ale jsem tak zvyklá. Naproti našemu domku jsou 4 kontajnery, tak proč bych cpala papír nezi sklo a plasty. Jestli to pak vyvezou na jednu hromadu, kdo ví.
Jinak souhlasím s tříděním. Měl by třídit každý, alespoň něco když ne vše. My máme zdarma od obce pytle na odpad, který je klasicky barevně odlišený. Do jedné barvy patří plasty, jako PET lahve apod, do další např. tetra pak obaly, sklo atd. Já třídím:
Sklo
Tetra pak obaly
PET lahve
Bio odpad jde na kompost, dřevěné a papírové zbytky spálím v kotli, ostatní odpad jde do popelnice.
Strašně se mi zamlouvá myšlenka bezodpadového hospodářství (Nákup zboží bez obalů), které je v mnoha zemích populární. Bohužel u nás na to nejsou obchodníci ještě připraveni, ale v tomto bych viděl budoucnost, jak by se dala snižovat odpadová zátěž.
Čína, velký odběratel papíru, přestala mít zájem o tříděný papír. Takže papír cestuje přes celou zeměkouli! To je ekologické?
Smysl má neprodukovat odpad, který vzniká nákupem. Tedy si nosit svoje tašky, pytlíky, obaly. V Praze pár prodejen ,,bezobalu,,. Bohužel cena jinak pěkného zboží není úplně nejnižší.
Dobrý den, třídím - na to, co si ponechám a na to, co chci vyhodit. Jinak se snažím mít odpadu málo a ještě ho "zhutním" kvůli prostoru v popelnici. Zdravím!
Myslím, že prevence vzniku odpadů je lepší, než potom složitě třídit a vyhazovat - stačí přemýšlet už při nakupování.
floro - tak nějak jsem to myslel, ale už jsem se nechtěl dohadovat a vysvětlovat. Já si nosím na nákup i vlastní tašku a igelitky odmítám. A PETky kupuji jen občas.
"...stačí přemýšlet už při nakupování".
Myslet by měli spíš výrobci, já jako spotřebitel moc na výběr nemám. Dneska je zvykem, že nepatrný předmět (např. SD mikrokarta, rozměru cca 15 x 11 mm) musí být zabalena v plastovém obalu 15 x 20 cm, případně 10 čokoládových bombónů je v plastem vyplněné luxusní krabici o rozměrwch 40 x 20 cm). Mně pak nezbývá, než se toho zbytečného obalu nějak zbavit.
Já osobně třídím jen PET lahve a zbytky potravin, o které se většinou postarají slepice. Skla vyprodukuju naprostý minimum, takže to neřeším. I když chápu, že by byl někdo schopnej mě za to ukamenovat. Bydlím na vesnici a platíme paušál na osobu a popelnice nám vyváží jednou za dva týdny. A v tom je kámen úrazu, jak už bylo uvedeno. Platíme všichni stejně, popelnic může mít každej kolik chce a když dojdu k Jednotě, abych tam ty PETky vyhodil, tak je tam plno a plasty se válí i po zemi okolo. Většinou to tedy řeším tak, že PETky vyhodím do plastu někde jinde, protože stejně jezdím každej den autem do města.
Jen mě opravdu demotivuje, když přijedou s kontejnerem a vysypou sklo i plast dohromady. K čemu to pak mám třídit a dodržovat barevný sklo, čirý sklo a plast? A k tomu je opravdu spousta případů, kde se to nakonec stejně vysype na skládku s ostatním odpadem.
A pro pobavení jedna moje vzdálená skoropříbuzná, u které vyváží popelnice jednou za měsíc vždycky, když nemá úplně zaplněnou popelnici, tak jí doplní kamením. Co pak s tím?
Třídím - pro své přesvědčení.
Bohužel - stejně jako je na fotkách uvedeno, dost podnikatelů v okolí přijede dodávkou v pondělí po vyvezení kontejneru, zaplní rovnou dva a zbytek hodí vedle na zem. Ulice pak má smůlu... I když chce, nemá kam dát. A tak v případě možností nachystám papír v garáži a dám ho dětem do školy jednou za půl roku. Nebo plasty do plastových pytlů, které pak přidám před odvozem ke kontejnerům.
Někteří v okolí si ale pletou tyto kontejnery s nebezpečným odpadem - často tam vidím strhaná lina z kuchyní, kusy WC, nádoby od barem, pneu,... no hnus.
Znám spoustu lidí se zaručeným svědectvím o svozu tříděného odpadu na směsnou skládku, ale jsou to jen báchorky a výmluvy - omluvy - proč netřídit.
Jsme trampové a naše děti (dnes začínáme i s vnoučaty) už od malinka učíme, aby na zem neodhazovali ani papírek od bombonů. Sami sbíráme odpadky po lesích, automaticky třídíme a část i kompostujeme. Má to cenu a vidíme to na dětech, které to přenesou dál a snad jednou budou moci vyjít na tůru aniž by se brodili odpadky a především plasty.
Dokonce i na osadě třídíme a to máme do města 1.5 km pěšky + 8 km autem a samosebou vše dotáhnout k autu na zádech. A jde to.
Já se snažím také třídit, ale jestli to má nějaký smysl? Měl by mít, ale záleží na tom, kde odpad nakonec skončí. Vím, že u nás končí na jedné skládce tříděný, netříděný, bohužel.
"Proč bychom dělali takovou hloupost? Za skládkování odpadu musí město celkem dost platit, zatímco za vytříděný odpad platí zpracovatelská firma nám. Z tohoto hlediska je skládkování vytříděného odpadu naprostý nesmysl, ekonomicky i logicky. Než třídit a pak smíchat a skládkovat by bylo jednodušš a levnější netřídit vůbec."
Vyjádření pracovnice našeho MěÚ na názor jednoho občana, že tříděný odpad stejně končí na skládce.
Bohužel třídím..tak už nějak ze zvyku...i přes to, že vím, že stejně to pak odvezou na skládku a tam to smetou na jednu hromadu...nejlepší to prej maj v nemocnicích...tam jají asi 150 druhů pytlů a kýblů na všechno možné oštítkované vším možným...a pak to stejně uklizečka háže do jednoho pytle
BUDU ZCELA UPŘÍMNÝ !
Odpad třídím pouze proto, že mám 50 metrů od baráku kontejnery a nechci si plastem a papírem zaplňovat vlastní popelnici. Na ekologii zvysoka s***. A víte proč? Známý pracuje u technických služeb, které u nás popelnice vyvážejí. A děsně se baví tím, jak jsou obsahy kontejnerů na tříděný odpad odváženy na stejné místo na skládce, jako klasický odpad. Je to jenom jedno veliké divadlo. Takže tolik o ekologii na Plzeňsku...
Takových přenesených informací jsem již slyšel mnoho. To používají hlavně netřídiči. Když ale zabrousíte do ekonimiky práce technických služeb, zjistíte, že to je hloupost, snad vyjímečně nezodpovědný pracovník míchá odpad.
Páč když vytřídí, tak prodají a mají zisk, když odvezou na skládku či spalovnu, musí zaplatit firmě, Jak byste to dělal Vy? Prodával, či platil?
Já jsem se možná vyjádřil špatně - svoz odpadu i provoz skládky u nás zajišťuje jedna firma... Mimochodem toho člověka znám hodně dlouho a nemám důvod mu nevěřit...
Jak píšu v jiném komentáři, skládkování tříděného odpadu je naprostý nesmysl (především ekonomický). Tipuju, že ten "známý" buď kecá, nebo nejspíš vůbec neexistuje.
Zaskládkování kontejneru s tříděným odpadem se dělá jen tehdy, když je obsah kontaminovaný (třeba někdo vysype do plastů pytel skleněných střepů). Pak je levnější to poslat na skládku, než přetřiďovat. Ale vyhazovat normální tříděný odpad je jako vyhazovat peníze.
ra252 žijeme každý někde jinde. U nás jsou ještě lidi normální, takže kontaminace kontejnerů s tříděným odpadem je minimální, téměř nulová.
N eda me to a musí reagovat. V posledních týdnech bylo dosti reportáží ze Čína přestala vykupovat plasty. S tím jaksi nikdo v republice nepočítal.proto neni vytrideny plastový odpad kam dávat. Zbývají tedy 2 moznosti.odpad spalovat nebo skladkovat.myslim ze v článcích a reportážích byl poměr 50:50. Je to velký problém se kterým si nikdo nevi rady.já třídění obhajuji.melo to smysl. Ale od letošního roku proste tě odpad co tridime je vozen na skladku. To je holý fakt. Ono když to vezmeme zpetne tak asi o jakou ekologii slo když se tisíce tun plastu vozilido Číny?jak se tam ten plast dostával? zřejmě na lodích že? Na obřích lodích které spaluji mazut. To nejhorší co můžou spalovat. At to bylo tak nebo teďka jinak ekolgie je az na posledním místě. Proto doufám ze se tyhle veci začnou řešit. Politici by se měly zamyslet a nějako to vyřešit. Jinak tady do par let budeme brouzdat v odpadcich.
Ano třídím. Dávám do pytlů, které mi dá město a poté naplněné s mým kódem odvážím do sběrného dvora.
my odpad třídíme už léta, naučili jsme tomu i naše děti. Teď po přestěhování máme kontejnery na tříděný odpad všeho druhu pár metrů od branky našeho domu, takže jednoduše nastřádaný odpad odneseme... Problém viidím však asi nejen u nás v tom, že kontejnery se dost často jeví jako přeplněné, hlavně ty na papír i plasty, ale mnohdy by stačilo, kdyby ti, kdo tam odpad vhazuje např. plastové lahve předem sešlápl a do papíru krabice/kartony rozebral... Bohužel mnozí toto neřeší, vhodí tak, jak přinesou, pokud se nevejde, pohodí vedle kontejneru a tím vzniká zbytečně nepořádek. Celkově si však myslím, že třídění smysl určit má!
Při práci pro naše OSBD jsem kontrolovala objekty ,které pronajímáme a máme tam i zpracování tříděného odpadu.Takže vím,že se tříděný odpad dále zpracovává.Pokud někdo věří,že to stejně sypou na jednu skládku,kukněte zda v okolí nemáte takovou firmu a třeba vás to bude motivovat k tříděníJá třeba o té naší vůbec nevěděla,nemají reklamy ani poutače,ale je tam.
Třídíme ale právě jsem si přečetla, že Čína ani nikdo jiný plasty už nechce a že vše co vytřídíme končí na skládce nebo ve spalovně. Tak o té smysluplnosti začínám pochybovat. Papír dávám vnučce do ZŠ.
JJ, je tam napsáno, že 40-60% plastu jde do spalovny. Většina protože není "čistá" - tj. je to mix, který je špatně roztříděný nebo špinavý tak, že se nevyplatí jej očistit a recyklovat.
Kelímek od smetany nebo jogurtu po jídle ihned opláchnu. Pokud jej nepoužijeme na sazenice, dávám do kontejneru na plasty čistý.
Cena vody na vypláchnutí kelímku od jogurtu je větší, než cena materiálu kelímku za předpokladu, že bude použit jako surovina (což nelze, takže jde do komína).
Já třeba nechápu, proč se nezavede pravidlo, že veškeré obalové materiály (mysím lahve od pití - sklo, plast) nejsou prostě vratné, lidé by automaticky vraceli a nikde by nebyl bordel, nebo alespoň ne tolik.
Samuraji, stačí abyste přečetl několik ekonomických článků v tomto směru a pak budete vědět, že je to ekonomicky náročné.
Zeptejte se manželky, zdali by chtěla nosit láhve od mléka vody zpět do prodejny?
Myslím, že skutečně část obsahu kontejnerů na třídený odpad skončí na skládce, protože se tam najdou nerecyklovatelné nebo obtížně recyklovatelne hmoty. Chtělo by to zavést pravidlo, že do recyklovaného odpadz patří pouze předměty s recyklační značkou (tak to mají v Kalifotnii).
njn. Chtělo by to fungl jiný systém. Každý dům má své 3 popelnice nebo kontejnery a pokud třídí špatně, tak se jim odvoz odpadu sakra prodraží.
@ra252: Na obecní schůzi před časem tvrdili, že PET láhve obci zaplatí odvoz (možná se něco změnilo, je to tak 5 let). Z toho mi vyplývá, že minimálně PET láhve se recyklují.
rumicek - u nás se recykluje jen sklo (někde) a papír (někdy). Zbytek se pálí nebo pod záminkou recyklace vyváží do Číny, což většinou znamená vysypání do oceánu.
Po dovu měsících vyhodnocení. Řadu let jsme poctivě třídili, ale během února se to v nás nějak zlomilo a třídit jsme přestali. Asi tu za to nesklidíme žádné pochvaly, ale už to dál nešlo. Plno různých odpadů kolem koše navíc, a zvýhodnění za dlouholeté poctivé třídění úplně všeho - nula, nula, nic. Nejlbližší sběrné nádoby cca 200 metrů daleko a většinou plné. Takže nás přestalo bavit hlídat, kdy zrovna vyvážejí, abychom tam hned šli hodit vytříděný odpad. Který (min. v případě plastů) už v poslední době není tolik žádaný. Jasně, ze začátku to bylo trochu žinantní a byl to nezvyk, házet všechno zase do jednoho pytle, ale rychle jsme si zvykli. Nemáme žádné další odpady doma kolem koše, takže máme více místa, ušetříme ročně mnoho kilometrů a zbytečně ztraceného času chozením ke třídícím nádobám. Místo jednoho malého (většinou poloprázdného) pytličku za týden , vyhazujeme nyní týdně 2 až 3 napěchované plné tašky. Současný systém, kdy všichni platí za odvoz odpadu stejně, ať netřídí vůbec nebo třídí poctivě všechno, nás silně demotivoval. Jakmile budou pro třídiče zavedeny nějaké zajímavé benefity za třídění, určitě zase rádi začneme třídit. Do té doby budeme házet vše do směsného.
Třídění je dobré pro firmy, které podojí dotace a v lepším případě stejně všechen odpad skončí ve spalovně a na skládce. V horším ho tzv. vyvezou co Číny a skončí vysypaný v oceánu ..
jan - máme svobodu - a tak si každý může myslet, vykládat i dělat pitomosti dle libosti.
Nešťastné je, pokud své pitominy začne prosazovat za cizí peníze nebo dokonce silou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.