Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
prosím zdejší rádce o radu.Chci si podat daňové přiznání sama,jelikož už nejsem zaměstaná.V loňském roce jsem onemocněla ve zkušební době,a jelikož se ukázalo,že to bude na delší dobu,a závažnost onemocnění mi nedovolí se vrátit do práce ukončila jsem tedy pracovní poměr. Od té doby jsem na nemocenské.Jaké povrzení mám získat pro účely daňového přiznání,když jsem stále na nemocenské a tudíž nemohu být registrována na úřadu práce?Mám požádat sociálku o vystavení potvrzení nebo lékaře?
Děkuji
Jestli jste v roce 2017 měla příjmy pouze ze zaměstnání a potom nemocenské, nejste povinna podávat daňové přiznání. Pokud je přesto chcete podat, potřebujete od všech zaměstnavatelů za celý rok potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně.
Dále by podle mne mohlo (mělo) stačit připojit čestné prohlášení, že jste neměla žádné další zdanitelné příjmy. (Z nemocenského jste žádnou daň neplatila.)
Přeplatek daně lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh daně. Jestli jste v loňském roce nějakou daň odvedla, pravděpodobně se Vám vrátí.
Nebo můžete poslednímu zaměstnavateli z roku 2017 do 15. února doručit (nestačí 15. února odeslat) písemnou žádost o provedení ročního zúčtování daně z příjmu. Zaměstnavatel je povinen Vaší žádosti vyhovět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.