Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď zaměstnancem - závažné důvody?

Od: lucky* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, s kolegy tu máme takovou diskuzi, jaké závažné důvody by mohl zaměstnanec udat do výpovědi (nebo dohody o ukončení PP), aby mohl buď skončit dříve než za dva měsíce nebo aby nebyl bit na podpoře v případě, že by nesehnal práci v oné výpovědní lhůtě? Na internetu zatím nacházíme pouze důvody pro výpověď zaměstnavatelem, ale ne zaměstnancem. Napadla nás šikana atd., ale to už je příliš závažné.

Třeba jestli je důvodem, že má zaměstnanec ve smlouvě uvedenou pozici senior účetní, ale jako pracovní náplň má objednávat služby a o účetnictví, dokonce ani o fakturách, tam není ani čárka, natož aby s tím přišel do kontaktu?

Máte s tímto nějaké zkušenosti nebo máte nějaké nápady?

Děkuji předem za Vaše názory a nápady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Z. č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti

§ 5 Vymezení některých pojmů

Pro účely tohoto zákona se rozumí

c) vážnými důvody důvody spočívající v

1. nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,

2. nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,

3. docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,

4. místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera,

5. okamžitém zrušení pracovního poměru zaměstnancem podle § 56 zákoníku práce,

6. zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s Úřadem práce - krajskou pobočkou Úřadu práce a pobočkou Úřadu práce pro hlavní město Prahu (dále jen "krajská pobočka Úřadu práce") při zprostředkování zaměstnání, nebo

7. jiných vážných osobních důvodech, například etických, mravních či náboženských, nebo důvodech hodných zvláštního zřetele,

lucky*
hodnocení

Moc děkuji, na tento zákon jsme si nevzpomněli *palec*

danka86*
hodnocení

2x

Mám za to, že zaměstnanec pracovní poměr dříve než ve dvouměsíční výpovědní době ukončit nemůže, pokud na to zaměstnavatel nepřistoupí.

Jsou jenom dva důvody, kdy zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr - nevyplacení mzdy a nemožnost konat práci ze zdravotních důvodů dle lékařského posudku (§ 56 zákoníku práce), jinak je výpovědní doba vždy dva měsíce.

Vážné důvody pro ukončení pracovního poměru - zdravotní, rodinné, stěhování do jiného města... Napdá mě víc věcí, ale nevím, jestli tím důvodem může být i nepřidělování práce podle pracovní smlouvy, pokud to není vyloženě do očí bijící rozpor mezi pracovní pozicí ve smlouvě a faktickým stavem.

pohanka*
hodnocení

1x

Podle zákoníku práce může zaměstnanec dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoliv důvodu, nebo bez uvedení důvodu.

Účetní senior je alternativní název tzv. ,,samostatný účetní,,.

Dnes je doba, že se člověk musí flexibilně zajímat i o podobná místa. Jako účetní, jistě vysoce vzdělaný, má možnost jít pracovat do různých odvětví, do administrativy, v bance, pojišťovně, obchodních firem. Radila bych nezůstávat striktně na této jedné pozici a vzdělávat se, či dodělat nějaké kurzy a mít tím větší rozsah.

O dobré účetní byla vždycky ve firmách nouze.

Na ,,národní soustava povolání,, /NSP/ je souhrn všech pracovních povinností, které tato pozice má. http:// katalog.nsp.cz/p//...

Já bych to viděla na rozhovor se svým nadřízeným, případně na písemnou žádost, že nemáte /nebo známý/ přidělovanou práci podle pracovní smlouvy. Firma může ale přeřadit zaměstnance na určitou dobu, podle potřeby, na jinou pozici. Takže záleží, jak dlouho nevykonává tu práci, na kterou by měl být přijat podle pracovní smlouvy. Změna pracovní náplně se provádí písemně se souhlasem pracovníka!

lucky*
hodnocení

V tomto případě práce je přidělena podle smlouvy, neboť dle smlouvy je zaměstnanec účetní, ale náplní práce podle smlouvy je objednávání služeb. Mám tomu rozumět tak, že toto být nemůže a tím pádem by se měl dotyčný obrátit na nadřízeného, aby mu byla přidělena práce podle specializace?

pohanka*

Lucky, já bych se poradila, protože tohle bude možná závažný důvod porušení zákoníku práce.

Můžete chatovat na D.A.S. DAS - Online poradenství, nebo se podívejte na Pracovní právo - ,,bezplatnapravniporadna,, zdarma, i on-line, nebo www.vasenaroky.cz - také on-line .

Náplň pracovní činnosti by měla být uvedena v pracovní smlouvě při nástupu do zaměstnání, tak záleží, co známý tam má uvedeno a co podepsal.

pohanka*

V Národní soustavě povolání máte uvedené příklady prací účetní jak v soukromém sektoru, tak veřejném. Nejsou ale kompletní a také nejsou závazné. Takže je možné si pod náplní práce zařadit něco i hodně vzdáleného. :(

lucky*
hodnocení

V minulém zaměstnání jsem dělala na úřadu a tam jsem měla jako náplň vypsanou od administrativy po účetní, i když jsem s účetnictvím do styku nepřišla, ale nenapadlo mě se tím zabývat, až teď když se o tom bavíme s kolegy.

iz*

Povinnými náležitostmi pracovní smlouvy jsou jenom den nástupu do zaměstnání, sjednaný druh práce a místo výkonu práce. Pracovní náplň určuje zaměstnavatel, který ji může i měnit. Proto se do pracovní smlouvy většinou neuvádí (pracovní náplň se nesjednává).

V případě, že zaměstnavatel nepřiděluje zaměstnanci sjednaný druh práce, není na místě žádost, ale výzva k přidělování sjednaného druhu práce (přidělování práce podle pracovní smlouvy).

Poznámka: Odkaz na národní soustavu povolání mi nefunguje.

iz*
hodnocení

1x

Je potřeba rozlišovat název pozice (např. "senior účetní") a sjednaný druh práce > mzdová účetní, samostatný účetní, účetní metodik,... Náplň práce určuje zaměstnavatel a objednávání může s prací účetní/ho souviset.

Co přesně stojí v pracovní smlouvě?

Podle mne nejde o vážný důvod ukončení zaměstnání. (Název pozice není totéž jako sjednaný druh práce.) I kdyby šlo o vážný důvod podle zákona o zaměstnanosti, bylo by nutné dodržet výpovědní dobu (k okamžitému zrušení pracovního poměru zde podle není důvod).

Nemluvě o tom, že se ve firmách náplně prací různých pozic mohou (částečně) překrývat, ale název pozice nemusí zahrnovat všechno. Např. asistentka v jedné firmě vaří kávu, uvádí návštěvy a má na starosti organizační věci, v další firmě může mít na starosti i personalistiku, mzdové účetnictví nebo objednávky.

Je možné zkusit zaměstnavatele písemně vyzvat k přidělování sjednaného druhu práce.

Případně lze zaměstnavatele písemně požádat o rozvázání pracovního poměru dohodou. Zaměstnavatel ale není povinen této žádosti vyhovět.

len*
hodnocení

0x

Znám osobně člověka, který zastával manažerskou pozici v jisté strojírenské firmě. Byl to starý poctivec a pracant, takže novému vedení vadil. Postupně kolem něj utahovali smyčku tvořenou z šikany, ponižování před kolegy i podřízenými, srážek z osobního ( na které přece "není nárok" ), zasahováním do jeho kompetencí, až to vyvrcholilo nátlakem aby falšoval záznamy...

Právě proto, že dotyčný dával firmě první i poslední, práci si nosil i domů a ( už neplaceně ! ) klepal na notebooku věci, které se v práci stihnout nedaly, tak tím dostávala na frak i jeho rodina, vztahy a např. jeho syn se výrazně zhoršil ve škole. Se známkami i s chováním. Tak podal výpověď a napsal jako oficiální zdůvodnění nutnost zvýšené péče o nezletilého vzhledem k jeho zhoršenému prospěchu i kázni.

Na pracáku se nad tím škrábali na bradě a ve snaze takové zdůvodnění odmítnout po něm chtěli, aby přinesl nějaké potvrzení ze školy. Jenže třídní byla na jeho dítko dostatečně naštvaná a když měla možnost si na něj zanadávat do dalšího papíru, tak to s gustem udělala. Takže napsala posudek ze kterého vyplývalo, že se mládežník v poslední době opravdu zhoršil a jsou s ním problémy.

Pracák se znovu škrábal na bradě, ale nakonec mu na základě toho přiznali podporu v plné výši...

hodnocení

0x

@lucky - má zaměstnanec ve smlouvě uvedenou pozici senior účetní, ale jako pracovní náplň má objednávat služby
Pracovní náplně pro jednotlivé pozice by měly být ve firmě dostupné - možná by nebylo od věci si ji přečíst.

Má pracovník ve smlouvě striktně uvedeno, že bude pracovat pouze jako senior účetní, neboi onu kouzelnou formulku "další práce dle příkazu nadřízeného"?

lucky*
hodnocení

To netuším, byl to příklad jednoho z kolegů, že prý je to jeho známý. Až budeme u oběda pokračovat v diskuzi, zkusím se poptat. Ale můžu se vsadit, že tam určitě tu kouzelnou větu mít bude, já ji tam mám taky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]