Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování nemovitosti - nutné oznámit FÚ?

Od: houk odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

prarodiče mi v loňském roce darovaly rodinný dům. Já do konce ledna podám daňové přiznání k dani z nemovitosti, ale nejsem si jist, zda prarodiče musí něco učinit - oznámit Finančnímu úřadu...

Prosím o radu

Děkuji

Houlek

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

2x

Ano. Prarodiče musí na finančním úřadu zrušit svoji platbu daně z nemovitosti. Jinak jim bude chodit složenka na platbu daně stále. Finanční úřad nevede evidenci konkrétních nemovitostí, ale osob, nezruší tedy daň bez podané žádosti.

doplněno 30.01.18 08:43:

Ben má pravdu, můžete to za prarodiče vyřídit sám.

doplněno 30.01.18 09:39:

Bene, asi opravdu jak který FU. Já prodala pozemek a právník který sepisoval smlouvu mi řekl, že nic odhlašovat nemusím, že stačí když se nový vlastník nahlásí. Další rok mi ale složenka přišla. Šlo to opravdu napravit bez postihu, jen jsem musela vyplnit tiskopis a odeslat na FU.

"nezruší tedy daň bez podané žádosti."

Omlovám se , ale to není pravda! Mohu doložit několik praktických zkušeností, kdy po prodeji, popř. darování nemovitosti, jsem nepodal žádnou žádost na FÚ a na základě vztahů mezi FÚ a KN žádná další složenka nepřišla!

Ten tiskopis, o kterém mluvíte v posledním doplnění, je nezákonný. FÚ si jen usnadňuje práci a otravuje občany.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, v tomto nejsou jasná pravidla, resp. některý F.Ú. to oznámení vyžaduje a jiný prý ne. Např. já jsem to oznámil jen telefonicky a mělo by to stačit. Informaci o změně majitele nemovitosti již F.Ú. měl. Zavolejte si také na F.Ú. Zdravím!

doplněno 30.01.18 08:56:

an - myslím, že je to spíše formalita, protože KN informuje F.Ú. o změnách ve vlastnictví. No, a kdyby přišla složenka, tak by to mělo být zase řešitelné a asi bez postihu pro minulého vlastníka. F.Ú. si hlavně ohlídá, jestli se včas přihlásil k dani nový vlastník.

hodnocení

0x

Především je nutný zápis v Katastru nemovitostí. Vy pak podáte do konce ledna daňové přiznání. Prarodiče nemusí dělat nic, FÚ si informace dohledá v Katastru nemovitostí.

Prarodiče nemusí dělat nic...

Nemáte pravdu, ať je Vaše zkušenost s FÚ jakákoliv, zákon praví jasně

(9) Ztratil-li ten, kdo byl poplatníkem daně z nemovitých věcí, postavení poplatníka proto, že v průběhu zdaňovacího období se změnila vlastnická nebo jiná práva ke všem nemovitým věcem v územním obvodu téhož správce daně, které u něho podléhaly dani z nemovitých věcí, nebo tyto nemovité věci zanikly, je povinen oznámit tuto skutečnost správci daně nejpozději do 31. ledna následujícího zdaňovacího období.

Zákon 338/1992 Sb., §13a, odst. 9

zakonyprolidi.cz/...

A to jsme jaksi zapomněli na tu variantu, kdy původnímu vlastníkovi v příslušném správním obvodu nějaká ta nemovitost zbyla, potom je jednoznačně povinen podat daňové přiznání!

tc
hodnocení

0x

pak navíc ještě záleží na hodnotě daru. Pokud přesahuje 5.mil. Kč. Musí toto nabyvatel daru oznámit na FÚ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]