Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě nemovitosti - jaké podklady pro přepis?

Od: dannek odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

kupuji nemovitost jedná se o garáž.

Jaké dokumenty, si mám mám připravit? Kupní smlouva stačí? Platit mám převodem nebo z ruky do ruky?

Poradil by mi prosím někdo?

Děkuju

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

U nemovitostí vždycky tvrdím, nechat si vše udělat u právníka. Není to houska na krámě.

Potřebuješ kupní smlouvu, kde bude vše napsaný, tedy i způsob předání peněz.

Takže něco při podpisu a zbytek po převodu. Ale vše ošetřený ve smlouvě.

Když to nebude ve smlouvě vše napsaný, může se stát cokoliv.

Třeba dá kupující peníze z ruky do ruky při podpisu a může se stát, že prodávající nezajde na katastr a tudíž nebude mít kupující ani peníze ani nemovitost. Na druhou stranu, kupující při zápisu do katastru nedá druhou půlku peněz a prodávající je z kupujícího bude těžko dostávat. A fůra jiných potíží.

hodnocení

2x

Jestliže chtějí mít obě strany jistotu, že z druhé strany nedojde k nějakému podrazu, postupuje se takto. Jedna ze stran zpracuje kupní smlouvu a druhé straně ji předloží k připomínkám. Pokud se na obsahu smlouvy shodnou, sepíší ji ve třech vyhotoveních (na jednom vyhotovení s ověřenými podpisy). Peníze složí do advokátní nebo notářské úschovy s tím, že prodávajícímu budou zaslány poté, co bude proveden vklad do katastru nemovitostí. Jedna ze stran zpracuje návrh na vklad do katastru nemovitostí a spolu s kupní smlouvu s ověřenými podpisy jej na příslušné pracoviště KN doručí. Po 20 dnech je vklad proveden a uschovateli peněz se doručí výpis z KN a peníze uschovatel odešle prodávajícímu. Úschova peněz není samozřejmě zadarmo.

My jsme prodávali garáž známému, kterému jsme věřili a peníze jsme si předali před kanceláří katastru, kam jsme předávali návrh na vklad.

hodnocení

2x

Zdravím, pokud prodáváte garáž za částku do 270 000 Kč (což je dle zákona možno provést v hotovosti v jednom dni), stačí sepsat kupní smlouvu dle vzoru na internetu. Případně si ji nechat zkontrolovat, pro klid duše. Je dobré seznámit předem kupujícího s návrhem smlouvy. Ověření podpisů samozřejmostí. Peníze v hotovosti po podpisu smlouvy a při společném podání návrhu na vklad na katastrálním úřadě nebo kupující si podá sám, aby měl jistotu. Na prodeji garáže není nic složitého... prodej domu, to už raději právníka.

Prodávala jsem dvakrát garáž, bez problémů. V tomto případě poplatky za advokáza, úschovu peněz mi přijdou zbytečné.

Omlouvám se, špatně jsem přečetla - jste kupující. Platí to i tak ..:)

Nezapomeňte, že ze zákona platíte 4-procentní daň z nabytí nemovitosti. Podat přiznání a zaplatit na fin. úřadě.

danys*
hodnocení

1x

Vy s vašimi "znalostmi" si nechte sepsat smlouvu u právníka a peníze přes advokátní nebo notářskou úschovu!

hodnocení

0x

Vinkulovaný vklad.

Zřídit si např. vinkulovaný účet, kam kupující vloží peníze, a prodávající si je může vybrat např. po předložení LV (listu vlastnictví z katastru nemovitostí), že nemovitost je majetkem kupujícího. Ale zašla bych za notářem - poradí.

dannek
hodnocení

Zajímavý návr, stojí něco založení vinkulovaného účtu? Můžu ho poté hned zrušit?

Děkuju

dannek
hodnocení

Aha, stačí tak teda smlouva, kde bude vše napsáno + ověřené podpisy a dojít s ní na katastr společně prodejce a kupující?

Děkuju

Jo to stačí. A na katastr může zajít jen jeden, s podepsaným vkladem do katastru, kupní smlouvou a tisícikorunou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]