Nejste přihlášen/a.
Když mě firma pošle na školení, na které se nedostavím, co mi hrozí a podle jakého paragrafu?
ZP § 103
2) Zaměstnavatel je povinen zajistit zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které doplňují jejich odborné předpoklady a požadavky pro výkon práce, které se týkají jimi vykonávané práce a vztahují se k rizikům, s nimiž může přijít zaměstnanec do styku na pracovišti, na kterém je práce vykonávána a soustavně vyžadovat a kontrolovat jejich dodržování. Školení podle věty první je zaměstnavatel povinen zajistit při nástupu zaměstnance do práce, a dále
a) při změně
1. pracovního zařazení,
2. druhu práce,
d) při zavedení nové technologie nebo změny výrobních a pracovních prostředků nebo změny technologických anebo pracovních postupů,
e) v případech, které mají nebo mohou mít podstatný vliv na bezpečnost a ochranu zdraví při práci.
(3) Zaměstnavatel je povinen určit obsah a četnost školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, způsob ověřování znalostí zaměstnanců a vedení dokumentace o provedeném školení. Vyžaduje-li to povaha rizika a jeho závažnost, musí být školení podle věty první pravidelně opakováno; v případech uvedených v odstavci 2 písm. c) musí být školení provedeno bez zbytečného odkladu.
§ 106 Práva a povinnosti zaměstnance
(4) Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví fyzických osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci. Znalost základních povinností vyplývajících z právních a ostatních předpisů a požadavků zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů zaměstnance. Zaměstnanec je povinen
a) účastnit se školení zajišťovaných zaměstnavatelem zaměřených na bezpečnost a ochranu zdraví při práci včetně ověření svých znalostí
Zaměstnavatel musí účast zaměstnance na školení vyžadovat - jinak může reálně hrozit postih IBP za nedodržování povinností BOZP. Pokud se tedy zaměstnanec, v rozporu s jeho zákonou povinností, školení nezúčastné, jedná se o porušení pracovní kázně se všemi důsledky z toho vyplývajícími.
Děkuji moc všem za odpověď jen upřesním o co se jedná.
Jsem pracující ale zároveň chodím na dálkovou školu vím že mám školení na svařování (rekvalifikační kurz) termíny jsou cca jednou za půl roku ale platnost stařeckého průkazu mi končí příští měsíc. V ten samý den kdy mám školení mám i poslední termín jít na zkoušku ve škole (další termíny nebudou) ale bez svařečského oprávnění mohu pracovat. Jen musím přijít na to školení.
Takže buď budu ryskovat výpověď (jsem ve zkušební době) nebo neudělám školu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.