Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych od nového roku začít podnikat v oboru překladatelství (volná živnost). Protože v tomto směru nemám žádné zkušenosti, chtěl bych poprosit o radu v těchto bodech, které mi nejsou příliš jasné:
- Záleží jenom na mé čestnosti, že budu vykazovat svoje zakázky? Nejde mi vůbec o to, že bych chtěl podvádět. Není mi jenom vůbec jasné, jak může stát tuto činnost kontrolovat...
- Můžu mít jako překladatel vůbec nějaké položky do výdajů? Třeba slovníky nebo nějaké překladatelské programy?
- Pravděpodobně bych nebyl plátce DPH (díval jsem se na internetu a ostatní překladatelé také nejsou). Znamená to, že pokud bych neplatil DPH já, tak by ji musel zaplatit můj případný zákazník? Já jsem to možná nějak špatně pochopil, ale připadá mi logické, že DPH se platí za všechny služby, a že tedy pokud bych DPH neplatil já, tak by ji nějakým způsobem měl zaplatit ten zákazník. Je to tak doopravdy?
- Je nějaký rozdíl mezi zakázkou v Česku a zakázkou do zahraničí? Je zakázka do zahraničí nějak specifická např. ohledně placení té DPH? Je tam nějaký rozdíl při podávání daňového přiznání?
Jestli v tom máte někdo přehled, budu moc vděčný za vaše rady. Přeji Vám všem klidnou přípravu na Vánoce!
Dle mého názoru si položky jako počítač, kancelářské potřeby, odbornou literaturu, internet a výdaje s dojížděním započítat do výdajů bez problému můžete, otázka je, jestli se vám nevyplatí odpočítavat výdaje paušálem, to musíte zjistit, kolik toho budete mít. Jinak tato problematika se poměrně obšírně řeší zde na tomto foru diskuse2.jakpodnikat.cz/... - zde se řeší třeba ta problematika DPH diskuse2.jakpodnikat.cz/... - jsou tam dotazy i lidí, živících se překladatelstvím, snad vám tedy odpoví na všechny dotazy.
Dobrý den,
zkusím to vzít popořadě
- Jak můžou dojít na zakázky, které "nevykážete"? - Nabonzováním, kontrolou u subjektu, který si Vaše služby uplatnil jako daňový výdaj apod.
- Samozřejmě. Můžete uplatnit ledacos, od nájmu kanceláře, přes cestovní náklady k cestám za klienty až po kancelářské potřeby a toaletní papír Výdaje můžete uplatnit i procentem z příjmů.
- Plátcem DPH se někdy musíte stát povinně, typicky, když překročíte obrat. Pokud nejste plátcem, neplatíte nic ani Vy, ani zákazník - neplátce. Zákazník plátce si naopak nemůže od Vás uplatnit odpočet.
Pokud nejste plátcem DPH, není pro Vás v této souvislosti rozdíl mezi zakázkou v rámci ČR a zakázkou do zahraničí.
Přeji úspěšný rozjezd.
Vše podstatné napsala již dusatka. Kamarád se touto činností úspěšně živí od počátku devadesátých let. Práce to není určitě lehká, jak z pohledu odbornosti, tak podnikatelského. Výhodou je snad jen do určité míry volná pracovní doba a minimální náklady na "výrobní prostředky". V současné době kamarád pracuje jen pro agentury, neboť pro velký úspěch nezvládal časově návaly zakázek, čím se od něj někteří velcí odběratelé začali odvracet (k tomu někdy stačí i dvoutýdenní dovolená). Takže i velký úspěch nemusí být ku prospěchu.
Bohužel jste nepoznamenaný jakýmkoliv věděním o podnikání, což je hodně špatné. Než se do toho pustíte, určitě by bylo vhodné absolvovat nějaký kurz podnikatelského minima (obchod, ekonomie, účtu, daně, právo, ...).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.