Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oznamovací povinnost

Od: kinn odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

do datové schránky mi přišla zpráva českého rozhlasu "Oznamovací povinnost a rozhlasové poplatky" ve které primárně stojí "v souladu se Zákonem jsou právnické nebo podnikající osoby povinny hradit
rozhlasový poplatek 45,- Kč za každý vlastněný nebo držený rozhlasový přijímač."

a

"aby Vaše jednání nebylo v rozporu se Zákonem, pokud naplňujete zákonné podmínky
poplatníka rozhlasového poplatku uvedené v § 3 odst. 1 Zákona. V případě, že naplňujete zákonné podmínky
poplatníka rozhlasového poplatku, je Vaší povinností tuto skutečnost oznámit Českému rozhlasu do 15 dnů ode
dne, kdy tato skutečnost nastala. V případě nedodržení této oznamovací povinnosti v zákonné lhůtě by byl Český
rozhlas dle § 9 odst. 1 Zákona oprávněn uplatňovat vůči Vám kromě dlužných poplatků i přirážku ve výši 5.000,-
Kč za každý nepřihlášený rozhlasový přijímač, za který by nebyla splněna povinnost platit rozhlasový poplatek.
V případě, že nenaplňujete podmínky uvedené v § 3 odst. 1 Zákona, zašlete nám vyplněné a podepsané
písemné čestné prohlášení."

Podnikám jako grafik a programátor na volné noze. Nejsem si jistý, jestli se to náhodou netýká jen provozoven, ve kterých jsou umístěná rozhlasová zařízení. Mám tomu tedy věnovat nějakou pozornost?

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, nerad bych poradil špatně, ale mám stejný názor na tuto věc jako Vy. Tedy, občan má povinnost platit tento poplatek pokud má libovolný přístroj, který je schopen přijímat rozhlasové vysílaní a platí jen jednou - 45,- Kč. Samotné vlastnictví živnostenského opravnění by nemělo zakládat povinnost platit za více přístrojů, pokud nejsou používány v prostorách, kde je mohou zároveň poslouchat i jiní (např. hosté restaurace nebo zákazníci v holičství). Pokud již nyní platíte "normální" poplatek (jako občan) a zároveň během Vašeho podnikání nikdo nemůže rádio poslouchat, tak to ignorujte. Pokud zatím vůbec neplatíte a nemáte žádný přístroj schopný příjmu rozhlasu, tak volte ono čestné prohlášení. Zdravím!

doplněno 23.01.18 23:16:

kinn - obávám se, že byste platit měl i za sebe, protože jste jiná domácnost. Ovšem, jen jednou a to 45,- Kč.

doplněno 24.01.18 01:45:

pepr - myslím, že jste ohodnotil správně, protože jde právě o tu souvislost s druhem činnosti (podnikání), při které je rozhlas poslouchán (případně tu činnost povyšuje někam na vyšší komfort pro zákazníky toho podnikatele). A to v případě tazatele a jeho činnosti souvislost nemá. Váš výklad by znamenal, že každý, kdo si zařídí ŽL, by musel přepočítat své přístroje schopné příjmu rozhlasu a začít platit za jejich počet (nebo je zničit či prodat, aby potom napsal čestné prohlášení, že rozhlas poslouchat nemůže). Pouhé vlastnictví ŽL neznamená povinnost platit za počet přístrojů (vždy jde o tu souvislost s činností). Např. majitel ŽL na výkopové práce může jistě poslouchat při práci rádio a není tam ta přímá souvislost, tak platí maximálně oněch 45,- Kč jako občan (a jen jednou). V případě tazatele jde jen o jinou domácnost (samostatnou), tak by měl jednou platit (jeho rodiče platí za jinou domácnost).

kinn
hodnocení

Děkuji za odpověď. Je to ještě o trošku složitější v tom, že mám trvalé bydliště vedené u rodičů, kteří hradí poplatek za danou domácnost, ale aktuálně bydlím v pronájmu (kde mi majitel nedovoluje mít trvalé bydliště). Stačí tedy hrazený poplatek za domácnost, kde mám trvalé bydliště?

Ne, nestačí mít zaplaceno tam, kde máte trvalé bydliště. Platí se za domácnost a domácnost je to, kde skutečně bydlíte, takže byste měl platit rozhlasový poplatek za domácnost, trvalé bydliště nehraje roli. K tomu ještě dodám, že je nezákonné, aby vám majitel bránil zapsat si trvalé bydliště v místě, kde skutečně bydlíte.

Pokud je jediným rozhlasovým přijímačem Váš mobilní telefon, na kterém rozhlas neposloucháte, tak se na Vás povinnost platit poplatky také nevztahuje (pro tuto situaci je tam výslovná výjimka). Obšem nejsem si jist, jestli se ta výjimka týká i podnikatelů, to si najděte.

Bene, zase do toho pletete zákazníky. Zkuste si přečíst ten zákon. Stačí pár prvních odstavců. Tam o komfortu zákazníků nic není.

Ale je tam: "...platí za každý přístroj, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním" A to je právě to oč tu běží. Co vše má souvislost s podnikáním. Už jen poslouchání rádia při práci, při jízdě v autě nebo až, jak zmiňujete, zvýšení komfortu zákazníků v provozovně.

Mimochodem pokud bude v kanceláři i jen s jedním zaměstnancem rádio (ani nemusí být puštěné), tak musí podnikatel platit za toto rádio poplatek.

hodnocení

1x

Tak jsem zbrkle ohodnotil Benovu odpověď jako správnou. No co už.

kinn: Obávám se, že z pohledu zákona je jedno jestli to rádio (potažmo TV) může poslouchat i někdo jiný.

Podnikatelé platí za každý přístroj.

Citace Zákona č. 348/200/...

§ 5

Základ poplatků:

(1) Poplatník, který je fyzickou osobou, platí rozhlasový poplatek z jednoho rozhlasového přijímače a televizní poplatek z jednoho televizního přijímače, a to i v případě, že jich vlastní, drží nebo z jiného právního důvodu užívá více včetně rozhlasového nebo televizního přijímače, který je příslušenstvím jím provozovaného dopravního prostředku.

(3) Poplatník, který je fyzickou osobou, která je podnikatelem, platí rozhlasový nebo televizní poplatek z každého rozhlasového nebo televizního přijímače, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním; tím není dotčena povinnost platit poplatky podle ustanovení odstavce 1.

...

Je otázka co je to " používá k podnikání nebo v souvislosti s ním". Když si k práci pustíte rádio, tak to nejspíš splní definici " v souvislosti s ním". A pokud máte auto, tak předpokládám, že tam máte rádio. A pokud jím jezdíte za prací, případně převážíte výsledky své práce, tak to už máte druhý přístroj za který byste měl platit. (používáte ho v souvislosti s podnikáním).

A také musíte zároveň platit za domácnost. Což nevím jestli je třeba, když (předpokládám) podnikáte z domu a za ty přístroje už platíte.

doplněno 24.01.18 01:20:

Ono zmíněné " můžou to poslouchat lidi v provozovně" se posuzuje u Autorských poplatků. Pokud přijímač poslouchá jen sám podnikatel, tak platit nemusí, ovšem stačí, aby to mohli poslouchat třeba jen zaměstnanci, tak se autorský popl. platí.

kinn
hodnocení

Právě ta definice "rozhlasového nebo televizního přijímače, který používá k podnikání" mi není jasná. Dokonce při práci neposlouchám ani rádio, takže podle té definice bych to asi řešit nemusel. Jediný přijímač rádia, který ve skutečnosti mám je mobilní telefon, na kterém rádio stejně neposlouchám. Auto zatím nevlastním.

Jako řešení se mi tedy jeví přihlásit se k poplatkům za domácnost (což jsem si původně neuvědomil) a na tu zprávu ohledně poplatků za podnikatele reagovat čestným prohlášením. Ale při takovém vyložení zákona se v tom těžko vyznat a nevím, jak kdo a jak toto případně ověřuje :(

Kinn: V tom případě je to vyřešené. Uděláte to jak jste psal. Domácnost přihlásit, podnikání čestně nepřihlásit.

kinn
hodnocení

Přeci rozhlasový poplatek se platí za domácnost, takže v momentě kdy nemám žádnou provozovnu a podnikám z domu, tak by se mě to asi nemělo týkat. Nebo se pletu?

xy

a co auto? používáte k podnikání?

jurajjuraj*
hodnocení

0x

pockej az se ti ozve OSA to si teprv uzijes

kinn
hodnocení

OSA se mě nijak netýká. Jak říkám, nemám jakoukoliv provozovnu (dokonce ani zmíněné auto).

gabryela
hodnocení

0x

Dobrý den,ráda bych se zeptala jak jste tuto situaci vyřešil.Mě dnes přišlo to stejné, písemně do schránky. ŽL mám vystavený na živnost volnou - uklizím, všude možně, auto nemám, ani rádio. TV a PC ano-doma. A přijde mě šílené toto platit. Když chci hudbu, poslouchám ji přes internet za který platím taky. Tak nějak nechápu proč to po mě chtějí.Popřípadě jak by mělo čestné prohlášení vypadat? Děkuji

jjirka

Myslím, že čestné prohlášení se, coby formulář, nachází na každé poště.

iz*

Jestli máte novější televizor, musíte platit i poplatek za rozhlas, protože moderní televizory umožňují i příjem rozhlasového signálu.

gabryela
hodnocení

0x
Dekuji za radu s čestným prohlasenim.A poplatek uz jednou platim,na trvale adrese je toto placeno standartne,a vzhledem k tomu,ze ted bydlim prechodne jinde,kde platim také,tak me prijde divné platit znovu.Za to ze jsem uklizecka a vydelam si tak akorat na zivobyti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]