Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne co znamená to, že zboží je z české, EU nebo nějaké jiné distribuce a jak hodně je to důležité. Mám v úmyslu koupit jednu věc která je údajně z distribuce EU. Znamená to to, že když něco není z české distribuce tak můžou být problémy v Česku se záruční opravou v případě potřeby? V čem se ty věcí liší podle toho z jaké distribuce jsou?
No, možná, že kdybyste napsal o co se jedná konkrétně, tak by mohlo být zkušeností a tudíž i odpovědí. Takhle se jen každý bude dohadovat o co Vám asi jde. Podle mne, jestli něco koupíte a je tam napsáno vyrobeno v EU a koupíte to u nás, tak máte možnost reklamace u prodejce. Nakonec to samé se týká i výrobků, které jsou vyrobeny třeba v Číně, ale Vy je koupíte u nás. Stále jste chráněn zákony u nás, když jste to koupil tady. Ale když něco koupíte třeba přes AliExpresse, nebo jiný podobný portál, tak to už je jiná záležitost. To samé bude, když to koupíte třeba přes nějaký německý, nebo jiný internetový obchod. Tak i když je tam napsáno vyrobeno v EU, musíte se s reklamací obrátit tam, kde jste to koupil.
Mne ani tak nejde o zkušenosti s tím produktem který zvažuji koupit, ale o tu různou distribuci. Nejde mi ani o to kde je co vyrobené, ale pro jakou distribuci je co určené. Samozřejmě, že podle českých zákonů mám asi vždy všechno koupené v Česku možnost reklamovat v rámci záruky u obchodníka kde jsem to koupil a to bez ochledu na to pro kterou zemi je distribuce daného produktu. Českou distribuci mám asi možnost si také nechat opravit v rámci záruky i v kterémkoliv autorizovaném servisu pro daný produkt. Jiné to asi bude u nečeských distribucí kde je možnost reklamace asi pouze u prodejce kde se produkt kouoilo. Pokud je ale distribuce EU tak by z logiky vyplývalo, že záruční oprava by měla být možná také i v autorizovaných servisech v Česku když Česko je v EU, ale v tomto případě nějaká logika asi není brána v úvahu. To co zvažují koupit je z nabídky Českého obhodu a ne někde z Číny nebo jinde v zahraničí.
Nevím jak jste všichni dospěl k tomu, že se jedná o mobil, ale bohužel nemáte pravdu.
Jaký je v tom rozdíl nebo v čem se ty produkty od sebe líší podle toho z jaké distribuce jsou nebo jak se pozná ze které distribuce daný výrobek je kromě toho, že to možná bude uvedené někde v papírech k tomu? Proč výrobky s distribuci EU lze reklamovat pouze u prodejce a ne v kterémkoliv autorizovaném servise na územi EU což je i v ČR tak jak by se to dalo logicky předpokládat?
V tom případě je úplně jedno, jakého původu jsou výrobky, protože jestli je koupíte u nás, můžete na ně uplatnit nárok na reklamaci podle zdejších zákonů. Hodně se snažím pochopit kam svou otázkou směřujete, protože mi připadá, že se Vám něco nelíbí. Ale nemohu přijít na to, co se Vám nelíbí. Koupíte si tady u nás nějakou věc a vzadu máte napsáno třeba vyrobeno v EU. To znamená, že to může být vyrobeno kdekoli v EU a Vy můžete reklamovat u nás úplně v klidu, tudíž Vám nic nehrozí. A nic Vám nehrozí ani v tom případě, kdyby tam bylo napsáno vyrobeno v Číně. Jednou to bylo jak Vy říkáte, distribuováno do EU a v tom případě za výrobek odpovídá prodejce, od kterého jste to koupil. Ale je pravda, že na internetu existují e-chopy, které nakupují třeba přes Aliexpress a pak přeprodávají přes svůj int. obchod u nás. Tam by možná mohl někdo narazit s reklamací. Ale to nevím jistě. Spíše si myslím, že i v tomto případě musí být prodejce zodpovědný za zboží, které on prodává. A podle mne i tento obchod bude ošetřen zákonem. Takže z toho plyne, že se nemáte vůbec čeho obávat. Reklamaci můžete vždy uplatnit.
Teď jsem si přečetla odkaz od "andy" a vlastně Vám dal tu nejlepší odpověď. Opravdu si to přečtěte. Máte tam všechno jasně vysvětleno.
Mne zase připadá, že se snažíš mne přesvědčit, že se mi určitě něco musí nelíbit i když jsem nic takového nikde zde nepsal a ráda by jsi to ze mne nějak vytáhla co to je. Mne nejde o to, že by se mi něco nelíbilo. Pouze mne zajímají informace o těch různých distribucích a co to pro kupujícího znamená, že něco je z české, EU nebo nějaké jiné distribuce. Vidím, že tu pleteš do hromady 2 různé pojmy. Pleteš tu distribuci pro některou konkrétní zemi nebo oblast s se zemi kde daný produkt byl vyrobený. Mám dojem, že tyto dva pojmy považuješ za totéž a nevidíš v tom rozdíly. Bohužel to tak ale není. To, že je něco z distribuce pro určitou zeni nemusí znamenát, že to v té zemi bylo vyrobené, ale pouze, že je to přizpůsobené dané zeni ve které se to má distribuovat např., že to obsahuje software na obládání a popisky v jazyce dané země, je k tomu český návod atp..
Z toho co jsem ohledně toho zjistil tak produkty z české distribuce pocházejí od oficiálních Českých dovozců a v rámci záruky jde žádat o záruční opravu jak u prodejce kde byl produkt koupený tak i v kterémkoliv autorizovaném servisu. U produktu z nečeské distribuce lze v záruce reklamovat asi pouze u prodejce kde byl produkt koupený. Autorizované servisy sice můžou přijmout k záruční opravě i produkt z nečeské distribuce, ale nemají takou povinnost a můžou za to požadovat zaplatit. Prodejci produktů pocházejících z nečeské distribuce údajně zajišťují záruční opravy v neautorizovaných servisech což může souviset s nekvalitní opravou a někdy s reklamaci dělají i problémy.
To co zvažuji koupit je údajně z distribuce EU a obchod ve kterém to zvažují koupit podle toho co jsem zjistil má asi nějakou provázanost z Polskem, takže se asi bude jednat o produkty dovážené z Polska. Vybral jsem si ho proto, že cena toho co zvažují koupit je tam o +/- 1000 Kč levnější než za kolik se to prodává běžně jinam a to už asi má význam za zvážení. Kromě toho, že to možná nebude mít návod v češtině což by mi až tolik nevadilo nevidím nic co by na tom mohlo být jiné než u stejných produktů pocházejících z české distribuce.
Ještě k té distribuci EU mne nyní napadlo jestli to znamená, že je to určené pro distribuci ve všech zemích EU a nebo pouze to, že to pochází z distribuce některé nečeské země z EU. Nezastírají takto náhodou prodejci tou distribuci EU skukutečnou zemi pro kterou byla distribuce určená což by se možná dalo chápat i jako klamání kupujících?
Ale vůbec z tebe nechci nic tahat. K čemu by mi to asi bylo? Jen jsem Ti chtěla nějak poradit. Proto jsem také pak dodala, že bys měl rozbalit ten odkaz od "andy". Já to udělala a to co v něm je, jsem teda nevěděla a třeba mně to otevřelo jiný pohled na věc. Myslela jsem, že tě zajímá tohle. Ale také to není ono. Tak se omlouvám, nepomohla jsem ti. Ale i když jsem všechno nějak popletla, tak zůstává ten fakt, že musíš reklamovat tam, kde jsi nakoupil. Když teda v Polsku, reklamuješ v Polsku.
To co mám v úmyslu koupit není z obchodu v Polsku a ani bych to do Polska nejel kupovat. Jedná se o obchod v Česku který to pravděpodobně dováží sám asi z Polska a pravděpodobně má i nějaké vazby do Polska. Nevím to určitě, ale podle mých zjištěni to tak vypadá. Pokud nakoupím v Česku v normálním obchodě tak bych snad podle Českých zákonů měl mít právo v případě potřeby reklamovat zde v Česku tam kde jsem nakoupil a to, že je něco dovezené např. z Polska by na to snad nemělo mít vliv.
Na ten odkaz jsem se samozřejmě díval a četl to a to ještě dříve než jsi mi to poradila. Děkují za snahu poradit, ale je vidět, že asi nechápeš o co mi jde. Jinak znovu opakuji, že to co mám v úmyslu koupit nechci kupovat v Polsku, ale zde v Česku. I když se jedná o produkt který ten obchod v Česku pravděpodobně dováží z Polska tak snad bych měl mít právo v případě potřeby to reklamovat zde v Česku kde bych to koupil a to, že to bylo dovezené asi z Polska by na to snad nemělo mít žáden vliv. Myslím, že by to snad neměl být až takobý problém pochopít.
OK. Tak jsem natvrdlá. A já zase nechápu v čem máš problém Ty. Chceš něco koupit, víš u koho to chceš koupit a jediné, co ti dělá starosti, je eventuelní reklamace. Tak se přece zeptám toho, u koho to chci koupit! A když mi odpoví, že u něho ne, že musím v Polsku, tak jdu od toho pryč a zbytečně se nerozčiluji na poradně s lidma, co mne furt nechápou a neodpovídají podle mého gusta...
Tak vidím, že asi musíš být na mne docela dost naštvaná, že se ti nepovedlo mne přesvětčit, že je to určitě na 100% nebo ještě více tak jak se mi to tu snažíš podsouvat a že moje reakce na to není přesně podle tvého gusta, tak jak jsi to možná očekávala. Nechápeš v čem mám problém, protože ho žáden nemám. Pouze mne zajímá co to ty různé distribuce (česká, EU a jiné) znamenají a jak to s tím je a to snad jako problém se nedá označit. Nejsem právnik a v zákonech se až tolik nevyznám, ale předpokládám, že snad všichni prodejci v Česku mají povinnost přijmout k reklamaci u nich zakoupené zboži a je jedno kdo jim to zboží dodává nebo odkud si ho sami zajišťuji. V Česku snad pro všechny prodejce platí ohledně reklamace stejné zákony.
Vidím, že jsi se pustila do diskuze kde jsi vůbec nepochopila o co v ní jde a navic se ani příliš nevyznáš v diskutované problematice. Neber to prosím jako kritiku nebo urážku i když to tak možná vypadá a nezlob se na mne za to. Já pouze vyjádřuji můj názor na to co zde píšeš, podle toho jak to vidím z mého pohledu.
Je vidět, že mne neznáš. Proč bych byla naštvaná? Kvůli čemu? Sama jsem ti napsala, že jsem asi natvrdlá. A co bych asi tak mohla od tebe očekávat? Ale jak je vidět, ti, co odpověděli, si jaksi mysleli to samé a pak se raději odmlčeli. No a já, jelikož jsi na mne reagoval, jednoduše odpovídala. No hlavně že jsi to nakonec vyřešil sám.
Tak to co zvažuji koupit dnes v tom obchodě zdražili a tím se ten obchod pro mne stává neaktuálním. Vybral jsem si ho kvůli dobre ceně, ale nyní už ta nová cena není pro mne až tolik zajímavá. Mám vyhlédnutý jiný obchod kde by to mělo být o něco málo levnější než nyní tam kde jsem to měl původně v úmyslu koupit. Navíc by to měl být obchod který je i oficiálním dovozcem do ČR toho co chcikoupit, mají na to údajně i vlastní autorizovaný servis a mělo by to být u ních z české distribuce. Budu si na to ale muset trochu počkat, protože to prozatím nemají skladem, ale to mi až tolik nevadí, protože na to nijak nespěchám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.