Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu v dražbě, opravit a prodat

Od: adam* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, mám na vás jeden dotaz. Mám v plánu koupit v Praze dražbou byt, nejlépe 2+1, jelikož nejvýhodnější je koupit v dražbě a slyšel jsem že se tím někdo i živí. A pokud bych koupil byt v dražbě za výhodnou cenu, opravil ho a prodal ho s tím, že z toho bude nějaký zisk, tak by to mohlo i vydělat. Ale kdybych to udělal třeba 3x do roka, jak je to s daní? Musím mít už nějaký živnostenský list? Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

3x

Nemyslím si, že by se Vám to vyplatilo. Dražby bytů v Praze sledujeme už dlouho a i když se byt začíná dražit od nízké ceny, zájemců je hodně, navzájem se přehazují a konečná cena bytu se vyšplhá vždy na mnohem vyšší než je cena odhadní.

Většina bytů v Praze se v dražbě prodá za normální tržní cenu. Navíc budete při prodeji bytu muset platit daň z příjmu, která je 15%.

Výjimky kdy se daň neplatí najdete zde. radce.fermakleri.cz/...

adam*
hodnocení

Též to sleduji už delší dobu, jinak bych do toho nešel. :)

an*

Tak Vám držím palce. Nás od dražeb odradilo hlavně to, že často musíte koupit zajíce v pytli, protože prohlídka se nekoná a ani odhadce nemovitosti nebyl vpuštěn do interieru. Člověk kterému byl byt exekucí zabaven může dělat potíže a je možné, že i jeho vystěhování bude muset být nařízeno soudně.

adamvodenka*

Myslím si, že ty byty např. na Smíchově vypadají sice vybydleně i jsou vybydlené, ale nic tak hrozného to není. Ale barák před rekonstrukcí bych nekupoval. Děkuji :)

danys*
hodnocení

2x
Ano musíte, jedna se o soustavnou činnost

hodnocení

1x

Když koupíte starší byt v Praze za "výhodnou cenu", počítejte s tím, že Vás důkladná rekonstrukce (to jest nikoliv ve stylu "potěmkinovky" z pořadu "bydlení je hra") vyjde minimálně na 1/2 milionu. K tomu daň z příjmu, daň z nabytí nemovitosti... Budete rád, když se Vám vrátí to, co do toho dáte.

adam*

Samozřejmě s tím počítám. Našel jsem si pár dražeb co již proběhy, podíval se kam až se cena vyšplhala, přičetl jsem k tomu odhad rekonstrukce samozřejmě jsem počítal o něco více než 1/2 milionu. A pokud jsem dobře počítal, dopočítal jsem se k určitému zisku.

danka86*
hodnocení

1x

Mám za to, že budete potřebovat živostenské oprávnění. Tohle už podle mě není žádná nahodilá činnost, ale soustavná činnost provozovaná za účelem zisku. Navíc se zřejmě budete muset registrovat jako plátce DPH a k ceně bytů budete muset připočítávat DPH a taková koupě by už opravdu pro obyčejné lidi, kteří si chtějí koupit byt na bydlení, nebyla výhodná.

damandys
hodnocení

1x

Přesně tak, 15% daň se platí, aby nebylo tak snadné kšeftovat s byty. Nejste první, koho tato "skvělá myšlenka napadla. Možná něco málo na tom vyděláte, ale můžete i "prohrát" stejně jako v ruletě. Jistotu nemáte a půl miliónu se "vytratí" velmi snadno.

danys*

Co to je za blbost, že se tato daň platí, aby nebylo tak snadné kšeftovat s byty?! Je to normální daň z příjmu, takže pokud koupí byt za 2mil, zaplatí daň z nabytí a když to prodá, tak "zisk" zdaní 15%

an*

Danis - 15% se neplatí jen ze zisku, tedy z rozdílu mezi nákupem a prodejem. Daň z příjmu musíte zaplatit z ceny za kterou byt prodáte. Koupili jsme byt předloni ještě před zdražením nemovitostí za 1,9 mil a prodali loni za 3 mil. Daň z příjmu museli zaplatit ze 3 mil.

adamvodenka*
A pokud na to budu mít živnostenský list, daně jsou stejné? Nebo jsou menší, právě tím ze ten živnostenský list máte?
an*

Je to stejné. V daňovém přiznání z příjmů z podnikání platíte daň jen ze zisku. Ale při prodeji nemovitosti se musí uvést do příjmu a zaplatit daň z celé částky, za kterou byla nemovitost prodaná. Za kolik byla koupena se nezohledňuje.

Proto píši, že se to nevyplatí. K ceně koupeného bytu přičtěte daň z nabytí, cenu za rekonstrukci a nakonec daň z prodeje.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Podle mě žádný živnostenský list nepotřebujete, když tohle nebudete dělat pravidelně. Na nákupu a následném prodeji není nic špatného. Ale vám bych doporučil

Koupě bytu v dražbě, opravit a pronajmout.

adam*

Samozřejmě je též dobré to dát do pronájmu, ale chci se k něčemu dopracovat a právě tím že to že koupím, opravím a prodám udělám vícekrát, poté bych klidně tuto variantu udělal. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]